Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple dona llum verda de manera definitiva al Pla local de residus 2019-2025 Totes les formacions han acordat una moció en suport a les entitats de la ciutat en temps de Covid-19 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple dona llum verda de manera definitiva al Pla local de residus 2019-2025

Totes les formacions han acordat una moció en suport a les entitats de la ciutat en temps de Covid-19

La sessió plenària del mes de juliol s’ha celebrat novament de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí).
La sessió plenària del mes de juliol s’ha celebrat novament de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de manera definitiva el Pla local de residus 2019-2025, un document que ha de ser el full de ruta a seguir els propers anys en aquesta matèria. El Pla ha comptat amb els vots favorables de l’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), i les abstencions dels grups a l’oposició: Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

El Pla local de residus pretén fer un pas endavant en la prevenció i la gestió dels residus municipals. Al document es defineixen els objectius que es volen assolir com a ciutat l’any 2025, en la línia del que també marquen el PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya) i el PREVOC (Pla de Gestió dels Residus i Recursos del Vallès Occidental). Així, es vol potenciar la visió dels residus com a recursos; reduir la generació de residus a través de l’impuls de la prevenció i la reutilització; fomentar la transparència i la sostenibilitat econòmica en la gestió dels residus; millorar substancialment el percentatge de recollida selectiva el 2020; millorar els serveis de gestió de residus municipals; i cercar la participació activa i la corresponsabilitat entre la ciutadania, entitats i teixit comercial a favor de la protecció del medi ambient, la reducció dels impactes associats a la gestió dels residus i a l’ús responsable dels recursos.

El Pla aglutina un total de 46 accions emmarcades en quatre grans eixos: prevenció de residus i consum responsable, reutilització i preparació per a la reutilització, gestió de residus municipals i reciclatge i aspectes transversals.

 

Mocions

La Junta de Portaveus ha acordat l’aprovació de la moció presentada inicialment per ERC per demanar l’adhesió de Rubí a la commemoració del centenari del naixement de l’empresària, feminista i activista social catalana Mercè Pàniker Alemany. Entre els acords del text també hi figura sol·licitar l’exposició itinerant de l’Institut Català de les Dones amb la finalitat de visibilitzar la figura de Mercè Pàniker a la ciutat i realitzar activitats de difusió d’aquesta adhesió a les xarxes socials amb el hashtag #AnyMercePaniker, amb l’objectiu de divulgar frases per donar a conèixer el seu pensament.

D’altra banda, tots els grups han votat favorablement la moció plantejada per l’AUP en suport a les entitats del municipi en temps de Covid-19. I és que, a causa de les mesures per prevenir-ne el seu contagi, moltes han hagut d’aturar o reduir la seva activitat, en alguns casos amb la conseqüent pèrdua d’ingressos derivats de quotes o activitats, però amb el manteniment de les despeses quan aquestes són estructurals. Contràriament, algunes de les entitats vinculades a acció social fins i tot han vist intensificada la seva feina. En aquest sentit, el Plenari ha acordat que es resolgui de forma urgent la tramitació de les subvencions 2019 pendents de resolució; establir diverses mesures davant la impossibilitat per a moltes de les entitats sol·licitants de realitzar l'activitat subvencionada durant l'estat d'alarma (ampliar el termini d'execució de tots els projectes per un període igual a la durada de l'estat d'alarma, prèvia sol·licitud de l’entitat; posposar la presentació de la justificació de les subvencions que s'atorguin en l'esmentada convocatòria per un període igual a la durada de l'estat d'alarma, entre d’altres); obrir línies de suport a les entitats per a subvenció per a compensar les pèrdues per anul·lació d’activitats culturals o socials a causa de la Covid-19; i estudiar la viabilitat tècnica i jurídica d’acompanyar a les entitats en les despeses que no estiguin incloses a les bases d’execució de les subvencions, sempre que no puguin desenvolupar les seves activitats ordinàries durant la crisi de la Covid-19, entre d’altres.

Per últim, el text plantejat per ERC en contra de la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes AP-2 i AP-7 ha rebut el vist-i-plau dels republicans, Cs, VR i l’AUP, mentre que el PSC i ECP-Rubí s’han abstingut. El Govern espanyol ha autoritzat per decret llei que les empreses concessionàries de les autopistes puguin demanar a l’Estat una pròrroga en els contractes de concessió per compensar les pèrdues ocasionades per les mesures per frenar l’expansió de la pandèmia durant l’estat d’alarma. En aquest sentit, el Ple ha acordat instar el Govern espanyol a no ampliar ni prorrogar, en cap cas, les concessions de l’AP-2 i l’AP7, així com tampoc les tarifes i preus dels peatges d’aquestes dues vies al llarg de la concessió encara vigent fins l’1 de setembre de 2021. El text també planteja instar el Govern espanyol a fer efectiu el rescat de les autopistes esmentades en el termini establert en les concessions vigents.

 

Tràmits

Els vots favorables de l’equip de govern han avalat l’inici del tràmit perquè l’Ajuntament de Rubí s’adhereixi al Fòrum d’Assumptes Socials de la xarxa Eurocities en qualitat d’associat. La resta de formacions s’han abstingut en aquest punt.

A la sessió d’aquest dijous s’ha donat llum verda a la suspensió parcial del contracte del servei de neteja de col·legis públics i dependències municipals a causa de la Covid-19, amb els vots favorables de l’equip de govern i les abstencions de la resta de grups; i s’ha aprovat una segona modificació d’aquest contracte, amb el mateix sentit del vot.

També s’ha acordat la continuïtat del servei de transport urbà a la finalització de la continuïtat actual i fins el 30 de setembre de 2021, així com l’ordre de continuïtat del contracte de gestió de les escoles bressol municipals Lluna i Sol, solet fins a 31 d'agost de 2021 i la suspensió del contracte administratiu de gestió d’aquests dos centres educatius ─tots tres punts amb els vots a favor de l’equip de govern i les abstencions d’ERC, Cs, VR i l’AUP─.

D’altra banda, s’ha aprovat la proposta de desestimació del recurs de reposició interposat per Julita Perelló contra l’acord del Ple de data 26 de setembre de 2019, d’aprovació definitiva de la relació de béns i drets afectats d’expropiació per destinar la tercera part indivisa de la finca situada a l’avinguda Massana núm.8 ─propietat de Rosa Arís Casanovas─ a Sistema d’Espais Lliures, Parc Urbà (vots favorables de l’equip de govern i l’AUP i abstencions d’ERC, Cs i VR); i s’ha aprovat també el preu just per mutu acord corresponent a l’expropiació d’una tercera part indivisa de la mateixa finca (vots a favor de l’equip de govern, ERC i l’AUP i abstencions de Cs i VR).

També s’han aprovat, en aquest cas per unanimitat, els fulls d’apreuament municipals corresponents al projecte d’ampliació del pont de Cova Solera, així com l’addenda de pròrroga del conveni de col·laboració i d’encàrrec de gestions entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Rubí relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge de Rubí per a l’any 2020 i de l'annex per ajuts Covid-19.

El Ple també ha acordat, per unanimitat, els dies festius locals per a l'any 2021, que s’han establert el dilluns dia 24 de maig (Pasqua Granada i Festa dels Xatos a Rubí) i el dimarts 29 de juny (Festa Major de Sant Pere).

I, com és habitual, tant a les sessions presencials que es duen a terme a la sala Enric Vergés com a les telemàtiques que es realitzen des de fa uns mesos a causa de la Covid-19, a l’inici d’aquest Ple també s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Gloria, de 21 anys (Barcelona); Madalina, de 31 anys (Torrejón de Ardoz, Madrid); Carolina, de 43 anys (Santa Úrsula, Santa Cruz de Tenerife); i Lillemor Christina, de 52 anys (Palma de Mallorca).

Etiquetes