Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple debat diverses mocions amb l’actual situació política catalana com a teló de fons Durant la sessió del mes d’octubre també s’ha acordat commemorar anualment el Dia Internacional de la Nena https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple debat diverses mocions amb l’actual situació política catalana com a teló de fons

Durant la sessió del mes d’octubre també s’ha acordat commemorar anualment el Dia Internacional de la Nena

La sessió ordinària corresponent al mes d’octubre ha tingut lloc aquest dijous a la sala Enric Vergés.
La sessió ordinària corresponent al mes d’octubre ha tingut lloc aquest dijous a la sala Enric Vergés

L’actual situació política que està vivint Catalunya ha tingut ressò al ple ordinari del mes d’octubre. En primer lloc, s’ha refusat una moció ─que ha entrat per la via d’urgència─ per rebutjar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola per part del govern de l’Estat espanyol, així com les mesures que se'n deriven.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), per poder aprovar el text, ha demanat als grups que presentaven la proposta ─Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC)─ que s’inclogués un acord que instés la convocatòria d’unes eleccions per salvaguardar les institucions catalanes. La transacció, però, no ha estat acceptada i la moció no ha aconseguit sumar prous vots per poder tirar endavant. En una primera votació s’ha produït un empat ─les formacions que presentaven la moció i el regidor no adscrit Sergi Garcia hi han votat a favor; Veïns per Rubí (VR) s’ha abstingut, i el PSC, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) i el Partit Popular (PP) hi han votat en contra─, que s’ha repetit a la segona ronda. El vot de qualitat de l’alcaldessa, Ana María Martínez, ha permès decantar la balança.

D’altra banda, també s’ha aprovat una de les dues mocions de condemna de les accions policials del passat 1 d’octubre. El text que ha prosperat ha estat el formulat per VR, que condemna fermament les càrregues policials totalment injustificades i desproporcionades ocorregudes l’1 d’octubre als col·legis electorals que es van habilitar perquè la ciutadania que lliurement ho decidís, expressés la seva voluntat de participar i de ser consultats. Entre d’altres, també s’insta al respecte entre totes les persones més enllà de les idees que puguin tenir i que puguin o no compartir. La pluralitat de Catalunya i de Rubí ha de passar sempre, com diu la moció, pel respecte absolut a la llibertat d’expressió. El text ─aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i el regidor no adscrit Sergi Garcia), l’AUP, CDC, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i Mª Dolores Marín; les abstencions d’ERC i ICV, i els vots contraris de C’s i PP─ recull l’esperit de la declaració institucional que van signar el passat 2 d’octubre els membres del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental, entre ells l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez.

En canvi, ha estat rebutjada la moció presentada per ERC, l’AUP i CDC, que també condemnava la violència injustificada generada per l’Estat espanyol durant la jornada de l’1 d’octubre, però que a la vegada demanava la dimissió del Delegat del Govern d’Espanya a Catalunya, Enric Millo, i proposava declarar-lo persona non grata a Rubí; i sol·licitava la mediació i el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional, entre d’altres. Durant la votació s’ha produït un empat (PSC, C’s, PP i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i Mª Dolores Marín han votat en contra del text; VR s’ha abstingut, i ERC, AUP, ICV, CDC i el regidor no adscrit Sergi Garcia hi han votat a favor), que ha desencallat l’alcaldessa en la segona ronda de votació gràcies al seu vot de qualitat.

Encara relacionat amb la situació política catalana, l’equip de govern, ERC, l’AUP, ICV, CDC i VR han votat a favor de la moció plantejada per ICV i l’AUP de defensa de l'educació com a eina de cohesió. En canvi, C’s, PP i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i Mª Dolores Marín hi han votat en contra. Entre d’altres, el Ple ha defensat que l’escola catalana és i ha estat una eina de cohesió i promoció social indispensable a Catalunya; ha manifestat el suport del Ple de l’Ajuntament al model d’escola catalana en llengua i continguts, així com a tota la comunitat educativa davant d’aquests intents de descrèdit malintencionats; i ha exigit una rectificació pública al PP i C’s per les sospites no fonamentades sobre la qualitat del sistema educatiu a Catalunya, entre d’altres.

Per últim, els regidors no adscrits Mª Dolores Marín i José Manuel Mateo finalment han retirat ─a petició de la majoria dels grups─ la moció en què demanaven la reprovació del regidor d’ERC Joan Punti pel que consideraven “actuacions greus no d'acord amb el seu càrrec”, en relació a una piulada feta pel regidor republicà el passat 3 d’octubre, durant l’aturada general de país.

Drets de les nenes
El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat per unanimitat commemorar el Dia Internacional de la Nena, fixat per l'Assemblea General de les Nacions Unides l’11 d’octubre. L’objectiu d’aquesta efemèride és recordar i difondre que, al llarg de la història i en l'actualitat, milions de nenes a tot el món han patit i segueixen sofrint marginació i pobresa. La moció, presentada pel PSC, C’s i VR, exposa que malgrat el llarg i difícil camí recorregut, la igualtat de gènere i l'apoderament de les nenes i les dones segueixen sent promeses incomplertes en la majoria de llocs del món, i això malgrat els acords internacionals, nacionals o locals. Per això és necessari fer visibles les necessitats d’aquest col·lectiu i denunciar les desigualtats, les diferents formes de discriminació i abús que sofreixen les nenes i posar en relleu la transcendència de garantir-los els drets. En aquest sentit, el ple ha acordat commemorar aquesta efemèride amb diferents accions i activitats i, a la vegada, seguir implementant accions concretes que promoguin la participació de les nenes en les decisions que afecten les seves vides.

A la sessió ordinària del mes d’octubre també s’ha aprovat per unanimitat la moció presentada per ERC per a la creació de zones d’aparcament intel·ligent, un sistema que ja han aplicat altres ciutats del voltant. Aquest sistema funciona a través d’uns sensors que s’instal·len al terra dels aparcaments i, mitjançant una aplicació per a telèfons mòbils, permet saber a l’usuari les places d’aparcament que hi ha disponibles en temps real. Entre d’altres, s’ha acordat realitzar un estudi de viabilitat per saber els costos de la implantació d’aquest sistema d’aparcament intel·ligent a les zones blaves, zones de càrrega i descàrrega, als aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda dels carrers propers a l’illa de vianants, als pàrquings de l’Escardívol i Rubí Forma i als aparcaments soterrats (aquests últims, a instància de del grup municipal CDC, que ha presentat una transacció al respecte que ha estat acceptada). I, posteriorment, una prova pilot per comprovar-ne els resultats abans d’implementar el sistema a tots els aparcaments exteriors de la ciutat.

Per últim, C’s ha decidit retirar la moció que presentava per a la realització d'una auditoria de Recursos Humans.

A la part resolutiva, el plenari s’ha donat per assabentat del canvi de forma jurídica de la mercantil “Corporación Española de Transporte SAU”, concessionària del servei urbà de transport de viatgers a Rubí, que s’ha transformat en una societat de responsabilitat limitada.