Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de Rubí dona suport unànime al moviment feminista i defensa els drets de les dones També ha prosperat la moció de Rubí sense Abocadors per rebutjar l’obertura d’un nou abocador a Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de Rubí dona suport unànime al moviment feminista i defensa els drets de les dones

També ha prosperat la moció de Rubí sense Abocadors per rebutjar l’obertura d’un nou abocador a Rubí

La sessió ha començat amb un minut de silenci en record de les sisvíctimes de la violència masclista de l’últim mes (foto: Ajuntament de Rubí).
La sessió ha començat amb un minut de silenci en record de les sisvíctimes de la violència masclista de l’últim mes (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí s’ha compromès a treballar per l'avenç de la societat cap a la igualtat de gènere, rebutjant qualsevol retrocés en drets i llibertats per a les dones. La sessió plenària corresponent al mes de febrer, que ha tingut lloc pocs dies abans del Dia Internacional de les Dones, ha posat d’acord tots els grups polítics del Ple en defensa dels drets de les dones i en suport al moviment feminista. El text que han portat a debat els partits de l’equip de govern, Partit Socialista de Catalunya (PSC) i En Comú Podem Rubí (ECPR), ha acordat treballar per eradicar la bretxa salarial, lluitar contra la mercantilització del cos de les dones, garantir que tot l’alumnat del municipi participi en un programa per la diversitat sexual i afectiva, treballar per capacitar els recursos humans municipals per tal de poder fer una avaluació de l’impacte de gènere del pressupost municipal i de les accions impulsades des de l’Ajuntament amb perspectiva de gènere, assegurar la paritat tant en les i els testimonis, com en les xerrades i les cites per la recuperació de la memòria històrica i vetllar per la representació de les dones migrades, amb capacitats diverses, LGTBI+ i racialitzades en els òrgans de decisió i comissions i processos participatius municipals, entre d’altres.

La Junta de Portaveus també ha acordat prèviament incloure el vot telemàtic dins la Comissió de Treball pel nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) amb la finalitat de poder-lo habilitar de forma efectiva a l’Ajuntament de Rubí i treballar totes aquelles accions necessàries per millorar la conciliació familiar i política dels càrrecs electes locals del municipi, racionalitzant els horaris i establint mecanismes telemàtics en tots aquells tràmits que sigui possible. Incorporar aquesta eina al ROM aporta millores en la garantia dels drets democràtics dels i les electes locals, modernitza l’administració, la feminitza, i millora la conciliació entre l’esfera familiar i la política dels i les membres del plenari.

Com és habitual, la sessió plenària ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes de la violència masclista de l’últim mes: Lorena, de 41 anys (Gijón); Clara María, de 47 anys (Lugo); Ana María, de 38 anys (Granada); Alina, de 34 anys (Moraira); María del Mar, de 43 anys (Aznalcóllar) i Manuela, de 76 años (Fuenlabrada).

També ha prosperat el text que la plataforma Rubí sense Abocadors ha portat al Ple a través dels quatre partits de l’oposició, Esquerra Repúblicana de Catalunya (ERC); Ciutadans – Partido de la Ciudadania (C’s); Veïns per Rubí (VR) i Alternativa d’Unitat Popular (AUP), per rebutjar l’obertura d’un nou abocador a Rubí. La moció ha tirat endavant amb els vots a favor dels quatre partits que han presentat el text. Els partits de l’equip de govern s’hi han abstingut seguint el consell dels serveis jurídics municipals. Els i les membres del Ple també han acordat unànimement que Rubí subscrigui la Declaració del Forum mediambiental Eurocities d’Oslo per a reduir l’ús de plàstics i els seus residus.

Infància
Tots els grups han acordat a través de la junta de portaveus un text per la millora i el manteniment dels equipaments infantils. Rubí disposa de 81 equipaments amb jocs infantils en parcs, places i espais verds, segons recull el Pla d’Infància i Adolescència de Rubí 2018-2021. La moció que inicialment havia proposat VR diu que jugar és una part molt important pel desenvolupament físic, social i intel·lectual dels infants i assenyala que és fonamental que disposin d’equipaments correctament dissenyats, amb el manteniment adequat per poder jugar en l’espai públic. El consistori ha acordat elaborar un Pla de manteniment dels parcs infantils, en el termini màxim de sis mesos, que inclogui inspeccions preventives, manteniments setmanals, desinfeccions, inspeccions funcionals, així com altres qüestions d’acord amb l’exposició de motius; Implantar el nou Pla de manteniment en el màxim d’un any, i reservar les consignacions pressupostàries necessàries a partir del pressupost de 2021; senyalitzar les franges d’edat per les quals estan destinats els diferents jocs i el grau d’inclusió de cada equipament  i dissenyar els nous parcs infantils de manera que siguin totalment inclusius.

També al voltant de la infància, el Ple ha acordat unànimement promoure les activitats extraescolars com a eina per combatre la desigualtat des de la infància i l’adolescència. Així, s’ha acordat realitzar un diagnòstic de la realitat de les activitats extraescolars a Rubí per a infants i adolescents i posar en marxa durant el 2020 els acords que emanen del Pla Local d’Infància i Adolescència en l’eix d’activitats extraescolars: eliminar les barreres econòmiques, posar en funcionament programes de capacitació dels monitors/es i ajudar a les AFA/AMPA a planificar i generar una oferta d’activitats extraescolars de qualitat, arrelada al projecte educatiu de l’escola i a les necessitats de l’entorn. La moció també compromet al consistori a treballar per una educació en tots els temps i els espais i a adherir-se a l’Aliança municipal 360º que impulsa la Diputació de Barcelona i descentralitzar l’oferta d’activitats de les dues escoles artístiques municipals (Escola de música i edRa) per tal de fer-la arribar als barris i a les escoles i instituts.

L'únic text que no ha prosperat ha estat la moció d'ERC per a la creació d'una Comissió de seguiment per les licitacions i seguiment d'obres que depenen de l'Ajuntament de Rubí. Hi ha votat a favor ERC, C's, VR i AUP, però l'equip de govern hi ha votat en contra.

Etiquetes