Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l'Ajuntament de Rubí aprova inicialment el pressupost municipal per al 2015 La proposta de l’equip de govern inclou per quart any consecutiu un Pla de mesures anticrisi que ascendeix a 3,6 milions d’euros https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Ple de l'Ajuntament de Rubí aprova inicialment el pressupost municipal per al 2015

La proposta de l’equip de govern inclou per quart any consecutiu un Pla de mesures anticrisi que ascendeix a 3,6 milions d’euros

El ple de pressupostos (foto: Localpres).
El ple de pressupostos (foto: Localpres)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de manera inicial, amb els únics vots a favor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el pressupost per a l’any 2015, que ascendeix a 73.240.000 euros. Es tracta d’uns comptes que, segons la regidora de Serveis Econòmics i Hisenda, Neus Muñoz, “reflecteixen el treball de control de la despesa, els recursos adreçats a les persones, l’esforç per rebaixar l’endeutament a mínims històrics i el control de la pressió fiscal”. Només Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) ha votat en contra de la proposta de l’equip de govern mentre que la majoria de forces polítiques s’han abstingut (Partit Popular, Convergència i Unió, Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa i Esquerra Republicana de Catalunya), deixant així la porta oberta a incloure propostes al document final abans de la seva aprovació definitiva. 

El pressupost previst per a l’any 2015 segueix la línia d’anys anteriors i manté les prioritats definides des de l’inici del mandat. L’equip de govern torna a posar l’accent en les persones, amb la voluntat de fer de Rubí una ciutat educadora, socialment avançada, solidària i compromesa amb la qualitat dels serveis a les persones i a les famílies. Per això, segons Muñoz, “continua sent important i clau la cohesió social com a compromís per minimitzar l’impacte de la crisi”. El pressupost també evidencia l’aposta de l’equip de govern per la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació: “El desenvolupament econòmic és un factor clau i la nostra acció de govern ha de permetre avançar en la construcció d’una ciutat que afavoreixi la inclusió de persones al mercat de treball, que creï noves oportunitats a les persones emprenedores, i que aposti per l’activitat econòmica i comercial del nostre municipi”. Aquests comptes també reflecteixen el compromís de l’equip de govern amb un espai de qualitat i amb un manteniment sostenible, amb l’objectiu de fer que l’espai públic sigui un lloc de convivència basada en la llibertat, el respecte i el compromís col·lectiu.

Aquests objectius es recullen de forma ordinària en cadascun dels programes pressupostaris i, de forma extraordinària, a través del Pla de mesures anticrisi 2015, dotat novament amb 3.600.000 euros. Es tracta d’un pla treballat i negociat amb la resta de forces polítiques amb l’objectiu de consensuar mesures que garanteixin l’execució de polítiques de reactivació econòmica i ajuts als col·lectius més colpejats per la crisi econòmica. Pel que fa a les accions de reactivació econòmica, s’ha previst un increment del 35,26% dels recursos destinats a ocupació. En l’àmbit de la cohesió social, l’augment previst és del 23,96%, mentre que les mesures de qualitat de l’espai públic es veuran incrementades un 9,3%. 

D’altra banda, tal com ha explicat Neus Muñoz, “aquesta proposta de pressupost per a l’any 2015 compleix amb l’estabilitat pressupostària, dóna compliment a les normes de control de la despesa pública i s’ajusta al marc pressupostari 2015-2017”. A més, per al 2015 es preveu una reducció del volum total del deute municipal (la ràtio d’endeutament l’any 2011 estava situada al 86,90% i s’ha reduït fins al 49,69%). Aquesta tendència de disminució que s’ha mantingut al llarg d’aquests anys permet disposar de marge suficient per destinar-lo al finançament de les despeses vinculades als serveis públics municipals, tot mantenint el nivell d’inversions municipals. 

La regidora de Serveis Econòmics i Hisenda ha assegurat: “Som conscients que hi ha molta gent que pateix, que queden molts problemes i reptes [...], però l’acció de govern ha dotat la ciutat d’eines a curt, mig i llarg termini per construir futur, perquè la ciutat creixi sobre unes bases sòlides però, sobretot, [...] perquè tots els nostres veïns i veïnes mantinguin el dret al seu benestar i a desenvolupar-se, individualment i com a ciutat”. 

El Ple municipal del 30 d’octubre ja va donar llum verda a les ordenances fiscals per a l’any 2015 sense cap vot en contra. Una proposta que, entre d’altres, suposa una reducció considerable de la pressió fiscal per als rubinencs i les rubinenques. 

La sessió d’aprovació inicial del pressupost municipal per al 2015 d’aquest dijous ha estat transmessa en directe per Ràdio Rubí.

Reorganització del Mercat Municipal
El Ple també ha aprovat amb un ampli suport iniciar l’expedient per a la reorganització del Mercat Municipal, una demanda de l’Associació d’Adjudicataris del Mercat. Totes les formacions polítiques han donat suport a la moció, a excepció d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), que s’hi ha abstingut.

Actualment, el Mercat de Rubí té 35 parades tancades –que equivalen a 80 espais de venda d’un total de 245 espais de venda disponibles– fruit del degoteig constant de cessions que s’ha produït al llarg dels darrers dos anys. La circulació i hàbits dels usuaris ha fet que una zona del Mercat tingui més activitat que l’altra i en aquesta darrera és on hi ha més espais tancats. 

En una assemblea celebrada el 20 d’octubre, l’Associació d’Adjudicataris del Mercat va decidir per unanimitat demanar a l’Ajuntament que iniciï les tasques per reubicar parades que estan a la zona de menys activitat a la zona que en té més, deixant alhora un espai per un possible operador de supermercat. 

Els Serveis Municipals i Medi Ambient de l’Ajuntament de Rubí han elaborat un informe favorable a la reorganització del Mercat, ja que presenta avantatges tant pels usuaris com pels paradistes i el Consistori, garanteix la viabilitat comercial i econòmica del servei i s’emmarca en la línia de l’Ajuntament de dur a terme mesures que millorin la competitivitat empresarial, la reactivació econòmica i la cohesió social de la ciutat. 

Per tal de fer possible aquesta reorganització, el Ple ha acordat crear una comissió tècnica que, d’una banda, elabori un informe que reculli els interessos dels adjudicataris envers els nous llocs de trasllat i estableixi criteris de valoració que siguin equitatius; i, de l’altra, redacti el Pla estratègic del Mercat, on s’hauran de tractar qüestions com l’oferta comercial, l’horari, la millora de la qualitat del servei, les fórmules de gestió i l’adaptació del reglament, entre d’altres. Un altre dels acords ha estat crear una comissió de seguiment que vetlli tot el procés. 

Mocions
El Ple ha aprovat una moció per Junta de Portaveus, és a dir, amb el consens previ de totes les formacions, acordant adherir-se a la iniciativa Ciutats per la vida/Ciutats contra la pena de mort. Així, l’Administració municipal s’ha compromès a actuar en tots els àmbits que siguin de la seva competència per tal que es creïn espais d’informació i sensibilització sobre els motius del rebuig d’aquesta pràctica i sobre l’evolució de la campanya abolicionista en el món.