Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí descarta la modificació puntual del PGO que reclama l’Escola Liceu Politècnic El Plenari argumenta qüestions tècniques a l’hora de rebutjar la moció presentada pel Partit Popular, Convergència Democràtica de Catalunya i Veïns per Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí descarta la modificació puntual del PGO que reclama l’Escola Liceu Politècnic

El Plenari argumenta qüestions tècniques a l’hora de rebutjar la moció presentada pel Partit Popular, Convergència Democràtica de Catalunya i Veïns per Rubí

El Ple de l’Ajuntament de Rubí s’ha reunit aquest dijous per celebrar la sessió ordinària del mes de novembre.
El Ple de l’Ajuntament de Rubí s’ha reunit aquest dijous per celebrar la sessió ordinària del mes de novembre

El Ple de l’Ajuntament de Rubí, en la sessió ordinària corresponent al mes de novembre, ha desestimat fer una modificació puntual del Pla General d’Ordenació (PGO) tal com demanava l’Escola Liceu Politècnic a través d’una moció que han presentat el Partit Popular (PP), Veïns per Rubí (VR) i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). El centre educatiu sol·licita que es dugui a terme aquesta modificació puntual del PGO per poder traslladar les etapes d’Infantil i Primària, que ara estan situades en un edifici antic al carrer d’Apel·les Mestres, a la finca de la Masia de Ca n’Oriol.

La regidora de l’Àrea de Serveis Territorials, Maria Mas, ha explicat que l’equip de govern s’ha reunit recentment amb la direcció del centre per conèixer les seves demandes: “L’escola ens demana que autoritzem edificar en uns terrenys que actualment es troben definits com a sòl no urbanitzable. Per aquest motiu, i la direcció del centre ho coneix perfectament, ara mateix no es pot construir ni posar mòduls a les instal·lacions de Ca n’Oriol”. Segons ha argumentat Mas, per poder construir cal una modificació del planejament vigent. I aquesta, ja sigui una modificació puntual del PGO o bé l’aprovació definitiva del Pla General d’Ordenació Urbana (POUM), no és una solució ràpida.

Per dur a terme una modificació puntual del PGO s’han de complir alguns requisits legals, entre ells, que la modificació sigui d’interès general, és a dir, que afecti a la col·lectivitat de la ciutadania. També cal que les modificacions urbanístiques que generin plusvàlues, com és aquest cas, es compensin amb cessions i amb càrregues. En relació a aquests dos aspectes, Maria Mas ha recordat que “els terrenys que ocupa ara mateix l’escola no són de la seva propietat, sinó de l’Església, que fins al moment no s’ha manifestat al respecte. No entenem que siguin els inquilins els que reclamin les modificacions d’uns terrenys que no són seus”. La regidora també ha recordat que existeix un conveni de l’any 2010, signat entre l’Església i l’Ajuntament, en el qual es preveia una requalificació de sòl de no urbanitzable a urbanitzable amb usos d’equipament docent, religiós, sanitari i assistencial de caràcter privat. “Evidentment, aquesta requalificació generarà plusvàlues”, ha assegurat Maria Mas, que ha afegit que estan valorades amb 1,5 milions d’euros. “Hem de suposar que serà l’escola qui pagarà aquestes plusvàlues? O seran les famílies? O serà l’Església, de qui encara no sabem si està assabentada de tot això? O seran els grups que esteu portant aquest tema tan alegrement al Ple? Per tots aquests motius, veiem inviable fer aquesta modificació puntual del PGO”. La moció ha estat rebutjada amb els vots contraris del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV). Ciutadans – Partido de la Ciudadanía (C’s) s’ha abstingut.

El parc de Ca n’Oriol també ha estat objecte d’una altra de les mocions que s’han debatut al Ple d’aquest dijous. PSC, ERC, l’AUP i ICV han acordat restringir l'accés de vehicles motoritzats, excepte els autoritzats, a tot l'interior del parc de Ca n'Oriol, habilitant sistemes de tancament i senyalització a l’accés del camí de Ca n’Oriol, a l'alçada del carrer Miquel Gomita, i al final del carrer Flammarion, a l'alçada de l'estació de control ambiental. Durant el primer semestre del 2016, el consistori també es compromet a arranjar l’accés del camí situat al carrer Mallorca, al costat de la font de Ca n’Oriol. CDC i C’s s’han abstingut a l’hora de votar aquesta moció, mentre que el PP i VR hi han votat en contra.

D’altra banda, el Ple ha aprovat diverses mocions amb un marcat component social. Així, s’ha donat llum verda, amb l’única abstenció de C’s, a formalitzar l’adhesió de l’Ajuntament de Rubí a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària. La crisi socioeconòmica ha posat de manifest la necessitat de plantejar propostes per intentar ajudar totes aquelles persones que es troben en una situació complicada. Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament de Rubí es va plantejar assolir un acord per a l’ocupació en el marc de l’Economia social. I és que l’atur és una de les xacres que pateix la ciutat i, per tant, un aspecte que precisa d’una acció decidida per part de tots els actors implicats, tant públics com privats. L’acord també contempla actualitzar el document de bases Consens per a l’ocupació en el marc d’una Economia social i solidària elaborat pel consistori l’abril d’aquest any, així com planificar i executar les accions que es proposen en aquest text.

El Ple també ha acordat per Junta de Portaveus, és a dir, amb el consens previ de totes les formacions, declarar Rubí com a municipi compromès amb la banca ètica. En aquest sentit, el consistori es compromet, entre d’altres, a estudiar la viabilitat de realitzar operacions bancàries municipals mitjançant banques ètiques i/o cooperatives. I un cop realitzat l’informe i escollida una entitat d’aquestes característiques, estudiar la possibilitat de traspassar diverses partides del pressupost a aquesta banca ètica.

25N, Dia internacional contra la violència de gènere
Aquest dimecres s’ha commemorat el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Tot i les diverses accions de sensibilització que s’organitzen, aquest any ja han mort 48 dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles a l’Estat espanyol. Cal tenir en compte que la violència masclista està profundament arrelada a la societat i que per eradicar-la són indispensables accions transversals amb una perspectiva global que atengui diferents vessants: l’individual, el comunitari i l’institucional. En aquest marc s’ha aprovat, per Junta de Portaveus, el manifest del 25 de novembre.

El Ple també ha acordat, tot i els vots en contra de CDC i les abstencions del PP, fomentar accions i estratègies que permetin a l’administració pública avançar cap a una organització social coresponsable en matèria d’igualtat i perspectiva de gènere. 

I la Junta de Portaveus també ha decidit que l’Ajuntament realitzi una sèrie de mesures, accions, protocols i actuacions per assegurar el desplegament a Rubí de la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, així com afavorir-ne el seu compliment.

Altres mocions
El Ple d’aquest dijous també ha acordat, per Junta de Portaveus, declarar Rubí com a ciutat lliure de fracking. Així, s’ha determinat que l’Ajuntament manifesti el seu rebuig a la utilització de la tècnica de la fractura hidràulica o fracking en l’activitat d’explotació i extracció de gas no convencional.

També ha comptat amb el consens previ de tots els grups la moció que reclamava que es recobreixi la protecció de les barreres laterals de les carreteres del municipi per fer-les més segures pels motoristes. El text també contempla sol·licitar a la Generalitat que adeqüi aquestes tanques per protegir els motoristes, així com que apliqui una il·luminació correcta a totes les entrades i sortides de les autopistes que hi ha a la ciutat.

Dues de les mocions que feien referència a la transparència també han estat aprovades per Junta de Portaveus. Una d’elles ha estat la que reclama una millora de l’atenció i la informació a la ciutadania. Entre les accions acordades hi ha la creació d’una aplicació mòbil per facilitar la comunicació entre ciutadania i administració per problemàtiques relacionades amb l’espai públic o l’establiment d’un protocol per reduir el temps de resposta a menys de 20 dies a les instàncies presentades a l’OAC, entre d’altres. La segona insta el govern municipal a facilitar l’accés dels grups municipals i de la ciutadania a la informació pública de l’Ajuntament.

D’altra banda, totes les formacions, excepte el PP, que s’ha abstingut, han votat a favor de la moció que reclama unes polítiques efectives i dignes de joventut. El text proposa, entre d’altres, reactivar el Pla Local de Joventut.

També ha comptat amb un ampli consens ─ICV ha estat l’únic partit que s’ha abstingut en aquest punt─ la moció que insta l’Ajuntament a retirar les teulades d’uralita amb amiant de qualsevol edifici públic de Rubí. Un dels primers equipaments on es durà a terme aquesta acció és l’Escola Ramon Llull.

En canvi, no ha prosperat la moció que proposava elaborar un codi ètic vinculant per les entitats que sol·licitin finançament, difusió o logística al consistori. Totes les formacions ─excepte el PP, que presentava la moció i hi ha votat a favor, i C’s, que s’ha abstingut─ han votat en contra del text.

Per diverses raons s’han acabat retirant un total de quatre mocions: la que proposava signar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la coral Conturbat Me; la que instava a elaborar un pla extraordinari de millora del barri de Les Torres; la que sol·licitava lluitar contra la pobresa energètica a la ciutat, i la que plantejava millorar la gestió i avaluació dels serveis, àrees, organitzacions especials descentralitzades i projectes estratègics de l’Ajuntament.

La sessió ordinària del mes de novembre també ha servit per aprovar inicialment tant les bases dels Premis al Civisme, que se celebraran l’any vinent, com les del concurs de comparses de Carnaval, així com per nomenar els regidors que han designat els grups polítics com a membres del Consell Escolar Municipal de Rubí, entre d’altres tràmits.