Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova per unanimitat les bases de les subvencions per facilitar l’accés dels infants als casals d’estiu D’altra banda, s’ha acordat crear una moneda local com a eina de suport al comerç de proximitat de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova per unanimitat les bases de les subvencions per facilitar l’accés dels infants als casals d’estiu

D’altra banda, s’ha acordat crear una moneda local com a eina de suport al comerç de proximitat de la ciutat

La sessió plenària ordinària del mes de febrer s’ha celebrat de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí).
La sessió plenària ordinària del mes de febrer s’ha celebrat de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat, per unanimitat, les bases de les subvencions relatives als casals d’estiu. Aquestes bases, que es van obrir a consulta prèvia perquè les persones i entitats vinculades a aquesta matèria poguessin fer les seves aportacions, canvien el model de subvenció aplicat fins ara. Anteriorment, el Consistori subvencionava les entitats organitzadores dels casals d’estiu mentre que, a partir d’ara, se subvencionarà directament les famílies usuàries, amb la voluntat de garantir que tots els nens i nenes de la ciutat tinguin accés a les propostes, independentment de la capacitat econòmica de les seves famílies.

Les noves bases de subvenció ofereixen un marc normatiu amb el qual es pretén incrementar les opcions d’accés a l’educació en el lleure i la igualtat d’oportunitats, gràcies a una regulació clara i senzilla. Les bases estableixen les condicions tècniques i administratives per a l’atorgament de la dotació econòmica en funció dels ingressos de cada família, per promoure així un suport específic per a qui més ho necessiti.

L’Ajuntament destinarà 86.000 euros a aquestes subvencions ─uns 30.000 euros més dels previstos inicialment─, que se sumaran als 33.938 euros provinents del Pla de millora d’oportunitats educatives de la Generalitat per reforçar els casals amb monitoratge i vetlladors i vetlladores que tinguin un punt de vista inclusiu, multicultural, etc.

 

Moneda local

L’equip de govern ─integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP)─, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) han donat llum verda a la moció presentada per aquesta darrera formació per la creació d’una moneda local. Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) ha estat l’única formació que s’ha abstingut en aquest punt. El text pretén fer un pas endavant per afegir valor a la campanya de vals de compra “Rubí s’ho val”, impulsada per l’Ajuntament de Rubí i la Cambra de Comerç de Terrassa, i està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) subscrits pel Consistori.

Les monedes locals són un mecanisme d’intercanvi que està creixent arreu del món com a moneda alternativa, que suma finalitats socials a l’objectiu econòmic. Així, aquestes monedes aconsegueixen que els diners es mantinguin vinculats a l’economia real i propera, tot creant arrelament al municipi i entre la comunitat, mentre involucren els diferents agents socials locals (gent que produeix, compra, ven o intercanvia) en el desenvolupament d’activitats econòmiques, s’estimula el consum de proximitat i, en moltes ocasions, es promouen també determinats serveis (com l’ús d’energia renovable) o actituds (com la selecció de residus, la seva reducció, o la recollida de compost).

Concretament, el Ple ha acordat implementar una moneda local i social amb oxidació a la ciutat i estudiar-ne el format i funcionament per tal de valorar si, a més de suposar una dinamització del comerç local i de proximitat, es pot utilitzar per a promoure polítiques concretes: de residus, d’energia, socials, o altres. La voluntat és que aquesta moneda es posi en circulació el juliol del 2022.

 

Altres mocions

La moció que presentava inicialment Cs per a adoptar mesures de conscienciació i prevenció en la lluita contra el càncer s’ha aprovat per Junta de portaveus, és a dir, amb el consens previ de tots els grups. Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, que se celebra cada 4 de febrer, l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha tornat a posar el focus en un aspecte essencial per a l'abordatge d’aquesta malaltia: la prevenció.

En aquest sentit, el Ple ha acordat diverses mesures per difondre la importància de prevenir el càncer: s’ha decidit ampliar la col·laboració amb l'AECC, la Fundació Oncolliga i altres entitats, inserint missatges per fomentar-ne la prevenció als canals d'informació del Consistori; així com instar l'Ajuntament, en coordinació amb el Departament de Salut i en col·laboració amb aquestes entitats, a impartir jornades de conscienciació i prevenció durant la primera setmana de febrer als instituts de la ciutat, i a organitzar jornades durant tot l’any adreçades a la població en general.

D’altra banda, ERC ha decidit retirar la moció per a l’ordenació del horts urbans incontrolats, amb l’objectiu de treballar el contingut amb l’equip de govern i aconseguir, així, un text consensuat.

Les altres dues mocions que s’han presentat al Ple d’aquest dijous no han aconseguit prou suport per ser validades. Així, no ha prosperat el text de l’AUP per exigir la llibertat de Pablo Hasél, músic empresonat, ja que PSC i Cs hi han votat en contra, VR s’ha abstingut i només ERC, ECP i l’AUP hi han votat a favor. I també ha estat rebutjada la proposta de VR per millorar els terminis de resposta a les sol·licituds presentades a l’OAC, que ha comptat amb els vots contraris de l’equip de govern. La resta de grups hi ha votat a favor. 

 

Tràmits

El Ple ha acordat per unanimitat l’adhesió del Consistori al manifest de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) per la commemoració del 27 de febrer. Rubí està agermanada amb la daira de Guelta des del 1994 i, des del 2015, porta terme una sèrie de projectes en suport al Sàhara. Així, el Consistori s’afegeix a aquesta celebració i, per simbolitzar-ho, s’ha decidit penjar la bandera de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) a la façana de l’edifici consistorial. Paral·lelament, també s’ha acordat demanar l’alliberament dels activistes sahrauís presos i l’adopció de mesures davant l’explotació il·legal dels recursos naturals per part del Regne del Marroc al Sàhara Occidental.

Aquest dijous, el Plenari ha ratificat el decret d’Alcaldia referent al contracte del servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers de Rubí amb els vots favorables de l’equip de govern i les abstencions de la resta de grups, així com l’aprovació de la minuta del “Conveni de col·laboració interadministrativa entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Ajuntament de Rubí per a la prestació del servei llar residència, servei de teràpia ocupacional i servei ocupacional d’inserció per a persones amb discapacitat intel·lectual a Rubí”, en aquest cas per unanimitat.  

Paral·lelament, s’ha aprovat inicialment tant l'expedient per a l'establiment del servei públic d'Atenció Domiciliària de l'Ajuntament de Rubí com el reglament que regularà aquest servei. L’equip de govern, Cs i VR han votat a favor d’aquest punt, mentre que ERC s’ha abstingut i l’AUP hi ha votat en contra.

D’altra banda, s’ha validat la tramitació de l’expedient per a l’aprovació i pagament de factures pendents d’aplicar al pressupost de l’exercici 2020 derivades de l’execució d’obres relatives a projectes financerament sostenibles, per un import total de 286.482,16 euros. L’equip de govern i ERC hi han votat a favor, mentre que la resta de grups a l’oposició s’han abstingut.

Pel que fa als recursos humans municipals, el Ple ha donat llum verda a la modificació de la relació de llocs de treball (RLT) de l’Ajuntament amb els vots favorables de l’equip de govern i l’AUP i les abstencions d’ERC, Cs i VR; i ha aprovat per unanimitat les bases generals dels processos selectius per a la provisió de places incloses en l’oferta pública d’ocupació extraordinària, en el marc del procés d’estabilització de l’ocupació temporal del Consistori.

A l’inici del ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Conchi, de 56 anys (Sestao, Euskadi); i Alicia, de 51 anys (Majadahonda, Madrid).

Etiquetes