Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova de manera provisional les ordenances fiscals per a l’any 2020 La proposta presentada per l’equip de govern introdueix nous criteris de fiscalitat verda i una altra rebaixa de l’1% a l’impost de béns immobles https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova de manera provisional les ordenances fiscals per a l’any 2020

La proposta presentada per l’equip de govern introdueix nous criteris de fiscalitat verda i una altra rebaixa de l’1% a l’impost de béns immobles

Les ordenances fiscals han quedat aprovades de manera provisional en el marc d’un Ple extraordinari celebrat aquest dilluns (foto: Ajuntament).
Les ordenances fiscals han quedat aprovades de manera provisional en el marc d’un Ple extraordinari celebrat aquest dilluns (foto: Ajuntament)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha donat llum verda a les ordenances fiscals per a l’any vinent en el marc d’una sessió extraordinària celebrada aquest dilluns. L’aprovació provisional del text ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP)─, les abstencions d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i els vots contraris de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) i de Veïns per Rubí (VR).

La proposta d’ordenances plantejada per l’equip de govern, que aquest mateix dilluns al matí s’ha presentat davant dels mitjans de comunicació, recull canvis normatius en l’àmbit fiscal, així com canvis socials i econòmics que afecten la ciutadania rubinenca.

Aquestes ordenances contemplen una nova reducció de l’1% de l’impost de béns immobles (IBI), que situa el tipus impositiu al 0,677, enfront del 0,684 d’aquest 2019. Aquesta rebaixa se suma a les realitzades el 2018 i el 2019 ─d’un 2% cadascuna─ i suposa, per tant, una caiguda del 5% en només tres anys i el tipus impositiu més baix de les tres darreres dècades. Pel que fa a les taxes i preus públics, s’aposta per tornar-los a congelar. I també es mantenen les exempcions i les bonificacions fiscals.

Les ordenances fiscals dissenyades pel govern municipal inclouen diverses bonificacions relacionades amb l’eficiència energètica, adreçades tant a particulars com a empreses. Així, els habitatges unifamiliars i les comunitats de veïns amb instal·lacions d’autoconsum elèctric gaudiran d’una reducció de la meitat de l’IBI, aprofitant les possibilitats que obre la nova normativa sobre l’autoconsum d’energia elèctrica del 5 d’abril. En el cas de les empreses, aquelles que optin per la producció i aprofitament d’energies renovables, veuran reduït al 50% l’impost d’activitats econòmiques (IAE); un avantatge que se suma a la bonificació del 95% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) que ja es va introduir a les ordenances de 2019.

Dins el paquet de mesures de fiscalitat verda, l’equip de govern també ha proposat una modificació del sistema de bonificacions de l’impost de vehicles de tracció mecànica en funció dels distintius ambientals aprovats per la Direcció General de Trànsit (DGT). Les rebaixes, en aquest cas, seran del 50% al 75% segons la qualificació del vehicle.

Una altra de les novetats que incorporen aquestes ordenances és la bonificació del 95% de l’ICIO en aquelles obres executades com a conseqüència d’una catàstrofe. Aquesta mesura dona resposta a les demandes del veïnat afectat pels aiguats de juliol i novembre de 2018.

A banda d’aquest punt, a la sessió extraordinària d’aquest dilluns també s’ha donat compte al Ple de la modificació de jornada i retribucions a temps complet de l'assessor de Gerència; i s’ha aprovat una modificació de crèdit gràcies als vots de l’equip de govern. La resta de grups s’han abstingut en aquest punt.

Etiquetes