Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l'Ajuntament de Rubí aprova de manera inicial les ordenances fiscals per l'any 2017 Les ordenances inclouen un recàrrec del 50% de l’IBI a propietaris d’habitatges buits https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l'Ajuntament de Rubí aprova de manera inicial les ordenances fiscals per l'any 2017

Les ordenances inclouen un recàrrec del 50% de l’IBI a propietaris d’habitatges buits

Les ordenances fiscals per a l’any 2017 s’han aprovat de manera inicial en el marc d’un Ple extraordinari.
Les ordenances fiscals per a l’any 2017 s’han aprovat de manera inicial en el marc d’un Ple extraordinari

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha donat llum verda, de manera inicial, a la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2017 que presentava l’equip de govern. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) hi ha votat a favor juntament amb Alternativa d’Unitat Popular (AUP), amb qui ha arribat a un acord per augmentar l’Impost de Béns Immobles (IBI) dels pisos buits, i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's), que també s’han mostrat favorable a l’aprovació inicial de les ordenances. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) s’ha abstingut i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), el Partit Demòcrata Català (PDC), el Partit Popular (PP) i Veïns per Rubí (VR) hi han votat en contra. “Aquesta aprovació inicial ens obre la porta a obtenir unes ordenances que han de ser eficients i que ens han de poder permetre assolir els reptes d’una ciutat millor, amb serveis de qualitat”, ha explicat el regidor responsable d’Economia i Hisenda, Moisés Rodríguez.

Mantenim l’abast dels beneficis fiscals, tenint ben present sempre el valor de la justícia social, perquè aquest equip de govern facilitarà ajuts a les persones més desfavorides i treballarà per preservar els seus drets bàsics, com el dret a l’habitatge”, ha assegurat el segon tinent d’alcaldia, que ha posat com a exemple el compromís de tirar endavant la taxa que gravarà als grans tenidors de pisos buits de llarga durada. L’acord que el govern municipal ha assolit amb AUP consisteix a desplegar a les ordenances fiscals de l’any vinent un recàrrec del 50% sobre l’IBI a tots aquells propietaris que es comprovi que disposen d’habitatges buits de llarga durada.

Tal com va avançar el govern la setmana passada juntament amb AUP, aquesta mesura preveu també garantir els drets dels propietaris i prioritzar la seva col·laboració. En primer terme, es comprovarà l’existència d’un habitatge buit i es proposarà un acord al propietari. Aquest tràmit suposarà el pagament d’una taxa per a la prestació d’ofici d’aquesta comprovació. Segons l’acord que es va fer públic dijous passat, tot el procés es regularà a través d’un reglament que ha d’estar enllestit el primer trimestre de l’any vinent.

A banda de les novetats en l’IBI, les ordenances fiscals aprovades de manera inicial en el Ple extraordinari d’aquest dijous mantenen la congelació de la pressió fiscal per als rubinencs i les rubinenques. Així, l’any vinent la ciutadania pagarà pràcticament els mateixos impostos que ha pagat aquest 2016.

Pel que fa a les taxes municipals i preus públics, es mantenen les tarifes i quotes sense increments generals, només amb petites variacions per ajustar-les al cost de cada servei. Però sí que hi haurà una nova classificació dels preus dels cursos de formació professionalitzadora, ja que la voluntat del govern és apostar per la formació com a motor de desenvolupament tant de les persones com de l’economia. D’altres novetats que inclouen les ordenances fiscals per al 2017 són canvis en els terminis de liquidació de les escoles municipals, que es practicaran a mes vençut, ajustant-se a la realitat de cada alumne.

Per altra banda, es mantenen les exempcions i bonificacions aplicades durant l’exercici 2016. Es segueix apostant per les subvencions mantenint l’ampliació de l’abast dels ajuts iniciada en l’exercici anterior, de manera que es referma la política de suport a la ciutadania que més pateix la crisi econòmica.

Per al govern municipal les ordenances aprovades aquest dijous contribuiran a l’estabilitat pressupostària i a la solvència financera d’acord amb els objectius del mandat: la reactivació econòmica, la cohesió social i el manteniment i la millora de l’espai públic.