Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova inicialment unes ordenances fiscals que preveuen tornar a rebaixar l’IBI un 2% La proposta del govern local també contempla la congelació dels preus i tarifes municipals actuals i mantenir les bonificacions https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova inicialment unes ordenances fiscals que preveuen tornar a rebaixar l’IBI un 2%

La proposta del govern local també contempla la congelació dels preus i tarifes municipals actuals i mantenir les bonificacions

La sessió extraordinària per debatre les ordenances fiscals s’ha celebrat aquest dijous a la Sala de Plens de l’Ajuntament.
La sessió extraordinària per debatre les ordenances fiscals s’ha celebrat aquest dijous a la Sala de Plens de l’Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat aquest dijous de manera provisional la modificació de les ordenances fiscals i dels preus públics per a l’any 2019. La proposta de l’equip de govern planteja una reducció de l’Impost de béns immobles (IBI) del 2%, la congelació de la resta de taxes i preus públics i el manteniment de les bonificacions existents. L’equip de govern ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor no adscrit Sergi Garcia─, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), i els regidors no adscrits José Manuel Mateo, María Dolores Marín­, Jonatan Cobo i Noelia Borque han votat a favor de la proposta, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) s’han abstingut i Veïns per Rubí (VR) hi ha votat en contra.

Segons el regidor de l’Àrea de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez, l’objectiu del govern municipal és “oferir els millors serveis de qualitat fent eficient la fiscalitat, sota el paraigües d’una visió progressista, sempre posant per davant les persones i més encara donant suport a aquelles famílies que més ho necessiten”.

Les ordenances per a l’any 2019 donen compliment als objectius de mandat fixats pel govern, com són la reactivació econòmica, la cohesió social i el manteniment i millora de l’espai públic. Amb aquesta voluntat, l’equip de govern proposa novament reduir la pressió fiscal dels rubinencs i rubinenques l’any 2019, seguint l’evolució iniciada en aquesta legislatura. Concretament, la proposta del Partit dels Socialistes inclou una rebaixa de l’Impost de béns immobles (IBI) del 2%, que situaria el tipus impositiu general al 0,684% sobre béns urbans i rústics. Així doncs, serà la segona reducció d’un 2% consecutiva de l’IBI, ja que a l’exercici anterior ja es va tirar endavant aquesta mateixa disminució. “Es tracta ─segons ha comentat Rodríguez─ del tipus impositiu de l’IBI més reduït dels darrers 29 anys a Rubí”.

De cara l’any vinent, a més, es mantenen els preus i taxes municipals d’enguany per continuar reduint la pressió fiscals als rubinencs i rubinenques. Es proposen modificacions normatives i s’introdueixen algunes millores, com l’increment de la bonificació del 75% al 95% a l’impost de construcció si s’incorporen sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar. També s’elimina que aquesta norma afecti només als habitatges de més de 10 anys. “Amb aquesta mesura estem en la línia d’apostar per les energies alternatives a nivell ciutadà, tal com propugna el projecte Rubí Brilla, referent nacional i internacional en aquesta matèria”, ha assegurat el titular d’Hisenda.

Pel que fa a l’oposició, VR no ha donat suport a la proposta d’ordenances argumentant que són continuistes i en considerar que la reducció del 2% de l’IBI és “insuficient”, tenint en compte les liquidacions pressupostàries amb superàvits de més de 10 milions d’euros des de l’any 2012. El seu portaveu, Antoni Garcia, ha explicat: “Som un municipi car, amb una pressió fiscal elevada respecte el nostre entorn. I no es correspon amb un nivell de serveis de qualitat, ni en manteniment de l’espai públic, ni en neteja, ni en equipaments ni en inversions ordinàries planificades adequadament”.

ICV ha justificat la seva abstenció, entre d’altres, perquè “no hem vist cap canvi estructural a la ciutat a través d’aquesta eina que són les ordenances fiscals, tot i que hi ha hagut compromisos al respecte d’aquesta qüestió”, ha explicat la portaveu ecosocialista, Ànnia Garcia. “No hi ha hagut cap de les propostes en matèria fiscal referides a l’habitatge [...] i tampoc en altres qüestions que sabem que s’estan treballant, però que no es materialitzaran en aquest mandat”.

Al seu torn, l’AUP ha criticat la manca d’informació per poder debatre les ordenances fiscals i ha destacat els pocs canvis que ha plantejat el govern municipal a l’hora d’elaborar les ordenances. “La reducció de l’IBI proposada no es tradueix en una millora dels serveis”, ha sentenciat el portaveu de la formació, Jordi Muntan. 

C’s, que ha votat afirmativament la proposta d’ordenances per a l’any vinent, ha destacat el fet que “no s’incrementa la pressió fiscal ni a la ciutadania ni a les empreses, sinó tot el contrari”, com ha dit el portaveu del grup, José Abadías. Ciutadans considera positiu que es mantinguin les bonificacions, “tenint sempre present el valor de la justícia social, el que facilitarà ajudes a les persones més desafavorides i treballarà per preservar els seus drets bàsics”.

Per últim, ERC aposta per una redistribució de la renda, sota la premissa que “qui més té, més paga”. En aquest sentit, el portaveu dels republicans, Xavier Corbera, ha lamentat la reducció generalitzada del 2% en l’IBI: “És bon titular dir que es baixen impostos. Però a nosaltres ens agrada més un titular que digui que hi ha una millora substancial dels serveis”. Entre les propostes que ERC va fer arribar a l’equip de govern destaquen un recàrrec del 50% a l’IBI en el cas dels habitatges buits o que l’Impost de vehicles s’estableixi sota criteris de fiscalitat mediambiental.

Diversos grups han lamentat que la proposta d’ordenances no anés acompanyada del pressupost per a l’exercici 2019. El regidor de l’Àrea de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez, ha avançat que la proposta de pressupost es donarà a conèixer en els propers dies.

Record per les víctimes dels aiguats de Mallorca
Un cop ha finalitzat el Ple, els regidors i regidores s’han sumat al minut de silenci convocat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) arran de la tragèdia a Sant Llorenç des Cardassar pels aiguats registrats a Mallorca aquest dimarts, que van provocar un balanç de deu morts i tres desapareguts.

Les entitats municipalistes, seguint la proposta de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears, han convocat tots els ajuntaments del país per expressar el condol per les víctimes i la solidaritat amb tots els afectats.

Imatges relacionades

Els regidors i regidores han fet un minut de silenci en record de les víctimes dels aiguats de Mallorca
Els regidors i regidores han fet un minut de silenci en record de les víctimes dels aiguats de Mallorca