Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova de manera definitiva el projecte per a la implantació d’horts urbans a la masia de Can Sant Joan A la sessió d’aquest dijous, han prosperat amb un ampli consens dues mocions que demanen desplegar a nivell local el Pla nacional del llibre i la lectura i planificar una segona biblioteca, i crear un viver d’arbrat a la Font del Ferro https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova de manera definitiva el projecte per a la implantació d’horts urbans a la masia de Can Sant Joan

A la sessió d’aquest dijous, han prosperat amb un ampli consens dues mocions que demanen desplegar a nivell local el Pla nacional del llibre i la lectura i planificar una segona biblioteca, i crear un viver d’arbrat a la Font del Ferro

A l’inici de la sessió, els grups municipals han evidenciat el dol per l’assassinat de set dones en només tres setmanes a mans de les seves parelles o exparelles (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
A l’inici de la sessió, els grups municipals han evidenciat el dol per l’assassinat de set dones en només tres setmanes a mans de les seves parelles o exparelles (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Ple municipal ha aprovat aquest dijous de manera definitiva el Projecte bàsic i d’execució d’adequació parcial de la masia de Can Sant Joan per implantar-hi horts urbans. Les 49 parcel·les previstes ampliaran l’actual oferta de terrenys de cultiu municipals de Cova Solera i, com les altres, també estaran destinades a l’autoconsum.

El projecte contempla la rehabilitació de l’edifici auxiliar de la masia i la modificació de l’espai no edificat del terreny per tal d’habilitar-hi els d’horts. El seu objectiu és promoure el consum responsable, l'agricultura ecològica i una vida més sana; fomentar la inclusió social i les dinàmiques col·laboratives d'atenció a col·lectius amb risc d'exclusió com a possible eina de suport a la inserció laboral; i oferir espais de lleure i activitats per a persones motivades pel cultiu i el consum de verdures i hortalisses, entre d’altres.

Aquest punt s’ha aprovat amb els vots a favor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Veïns per Rubí (VR), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i En Comú Podem (ECP), l’abstenció del Partit Popular (PP) i el vot en contra de VOX.

L’ordre del dia del ple de setembre incloïa diversos tràmits de caràcter econòmic. A la sessió, el govern municipal ha donat compte de les línies fonamentals del pressupost del 2024, en compliment de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. La previsió de l’executiu és d’un pressupost proper als 95,4 milions d’euros, gairebé 3 milions per sobre de l’anterior.

Aquest dijous, també s’ha aprovat el compte general de 2022 amb els vots a favor del PSC, l’AUP i ECP, i les abstencions d’ERC, VOX, el PP i VR; i s’ha donat compte de la morositat i el període mitjà de pagament a proveïdors dels dos primers trimestres de l’exercici, així com de l’estat d’execució dels mateixos períodes.

També s’han tirat endavant dues modificacions pressupostàries. La primera, que ha de permetre subvencionar una activitat vinculada al Projecte BRACE d’integració de joves migrants a través del futbol, ha estat aprovada amb els vots favorables del PSC, ERC, el PP, VR, l’AUP i ECP, i l’abstenció de VOX. L’altra servirà per afrontar l’increment de la despesa del servei de recaptació de multes i ha estat validada amb els vots positius del PSC, VOX, el PP, VR, l’AUP i ECP, i l’abstenció d’ERC.

El plenari també ha aprovat la incoació d’un procediment de danys i perjudicis per la resolució anticipada del contracte de concessió de l’aparcament del Duet Sports (actualment Duin) contra l’empresa PAR MER Aparcamientos y Mercados S.L., com a conseqüència del concurs de creditors iniciat per la mateixa. Relacionat amb això, s’ha acceptat igualment la proposta d’inadmissió d’una sol·licitud plantejada pel BBVA per declarar nul de ple dret un acord de Ple de 2022. Ambdós punts han comptat amb la unanimitat del Ple.

Així mateix, ha quedat aprovat un reajustament comptable del contracte del servei públic de transport urbà amb els vots a favor de tots els grups excepte VR, que s’ha abstingut; s’ha donat llum verda a l’acta de les operacions de delimitació entre els termes municipals de Rubí i Terrassa per unanimitat; i s’ha acceptat desestimar un recurs de reposició contra l’acord d’aprovació provisional de la modificació puntual del Pla parcial del sector V “Les Valls de Sant Muç” també amb el vots favorables de tots els grups.

       

Dues mocions aprovades

La part de control s’ha iniciat amb la votació d’una moció de VR per a la pacificació de tota l’avinguda de l’Estatut que ja va ser presentada i debatuda a la sessió de juliol, per tal de trencar l’empat que es va produir llavors. En aquesta ocasió, el vot de qualitat de l’alcaldessa ha servit per rebutjar definitivament la proposta.

La mateixa formació presentava aquest dijous una nova proposta per iniciar una prova pilot de detecció i seguiment de plagues de paneroles en aquells barris on se n’ha detectat més presència i elaborar un pla de prevenció i actuació. El text argumenta que els estius més càlids i els hiverns més suaus com a conseqüència del canvi climàtic han afavorit la presència d’aquests i altres animals, i que cal actuar per evitar els problemes que poden ocasionar. Després d’exposar els motius de la moció, VR ha anunciat la seva retirada amb la voluntat de donar-se un temps per examinar els contractes menors que ve impulsant l’Ajuntament per fer front a aquesta problemàtica.

Aquest dijous també s’ha debatut una moció presentada per ECP reclamant el desenvolupament del Pla nacional del llibre i la lectura impulsat per la Generalitat. El text insta l’Ajuntament a elaborar un Pla local de foment de la lectura que tingui en compte les mesures proposades en el text del govern català i els espais i estratègies ja existents a Rubí, tot implicant les AFA, els centres educatius, la Biblioteca i les entitats culturals, entre d’altres. En paral·lel, la moció demana l’elaboració d’un Pla municipal del servei bibliotecari que inclogui una diagnosi dels recursos actuals, la planificació d’una segona biblioteca i l’aportació dels recursos necessaris per assolir les ràtios mínimes quant a personal i hores d’obertura. Han votat a favor de la proposta el PSC, ERC, VR, l'AUP i ECP; s'ha abstingut VOX; i ha votat en contra el PP.

La darrera moció d’aquest dijous l’ha presentat l’AUP i proposa la creació d’un viver municipal d’arbres a través de la Font del Ferro, l’empresa pública dedicada a la integració laboral i social de persones amb discapacitat intel·lectual, i un estudi previ del nivell de producció necessari per garantir l’assoliment, de forma sostenible i àgil, dels objectius recollits al Pla director del verd urbà de Rubí. Després d’incorporar les esmenes d’algunes formacions, el text ha rebut llum verda per unanimitat.

La sessió s’ha obert amb l’habitual minut de silenci en record de les darreres víctimes de la violència masclista a Espanya. Han estat set les mortes a mans de les seves parelles o exparelles des de l’anterior ple, celebrat el 7 de setembre: una dona el nom de la qual no s’ha fet públic de 71 anys de Palamós (Girona); Sandra, de 37 anys, de Granada; una altra dona de nom desconegut de 80 anys d’Oriola (Alacant); Nicola, de 51 anys, de Castelló; Hanane, de 35 anys, de Cieza (Múrcia); Laura, de 41 anys, de Tarragona; i Miguela, de 35 anys, de Villaverde (Madrid).

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes