Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou parc de Ca n’Oriol mantindrà l’essència de l’entorn El projecte de reforma preserva l’actual bosc, l’era i les oliveres i amplia l’espai funcional amb noves zones de lleure a l’antiga bombonera https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El nou parc de Ca n’Oriol mantindrà l’essència de l’entorn

El projecte de reforma preserva l’actual bosc, l’era i les oliveres i amplia l’espai funcional amb noves zones de lleure a l’antiga bombonera

La reforma millorarà els camins del parc.
La reforma millorarà els camins del parc

Connectar el parc amb el teixit urbà, ampliar les zones d’esbarjo, respectar l’origen agrari i facilitar-ne l’accessibilitat són els objectius del projecte de reforma del parc de Ca n’Oriol que intervindrà en el 7% de l’espai. “El projecte recupera l’antiga bombonera que serà on situem el nou programa funcional del parc” explica l’arquitecte municipal Carlos Freire. “Respectem al màxim el valor del paisatge natural existent, mantenim arbres, zona agrícola i espai patrimonial i com que la reforma se centra en un espai que ja havia estat intervingut abans podem reutilitzar serveis existents”, diu Freire. En aquest punt del parc, actualment en desús, es crearan noves zones lúdiques: una dedicada l’esbarjo amb bancs, una per a la pràctica esportiva amb cistelles de basquet, porteria de futbol i pista de patinatge; una àrea amb maquinària per entrenar a l’aire lliure, una zona d’esbarjo per a gossos i espai de pícnic.

L’actuació reforçarà la relació del parc amb els barris de l’entorn. La proposta preveu millor les connexions amb el nucli urbà i ampliar la relació amb el teixit urbà gràcies a la creació d’un eix vertebrador que connectarà de nord a sud Ca n’Oriol amb el sector Z i el barri del 25 de Setembre. A l’extrem nord, es crearà un nou vestíbul d’accés al parc a través de la remodelació de l’entorn del carrer Flammarion que sumarà un espai per a aparcament i una zona de jocs d’aigua. També s’habilitaran dos nous accessos al parc des del carrer de Mallorca. “En certa manera el parc ha crescut d’esquena al barri, amb la millora dels camins existents, els nous accessos i el carril bici obrim l’espai verd a Ca n’Oriol. Rehabilitem i restaurem l’entorn natural més que no pas el canviem”, conclou. El projecte de reforma preveu plantar 368 arbres nous i mantindrà les espècies vegetals existents: alzines,  lledoners,  pins i  roures, entre d’altres.

Entre els dos eixos principals del parc, el camí de Ca n’Oriol i el nou eix longitudinal, es preveu la creació d’una pèrgola fotovoltaica amb plaques solars que subministrarà energia a tot el nou enllumenat públic del parc i sota la qual se situarà una petita zona de restauració. Així, tota l’actuació seguirà criteris de sostenibilitat: l’enllumenat usarà bombetes led amb sistemes de regulació de potència i horari; el sistema de reg incorporarà sensors que mesuraran la humitat de la terra i la majoria del mobiliari serà de materials reciclats.

Tots els espais projectats i els nous camins seran totalment accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. En paral·lel, es preveu l’adequació dels passos de vianants del carrer de Mallorca,  a les cruïlles amb el carrer d’Osca i Granada, per facilitar l’accés des del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol.

El projecte també assegura la continuïtat del parc com a zona d’interès paisatgístic i patrimonial del municipi. Els jaciments arqueològics d’origen romà, la masia, l’era i la font són els elements destacats des del punt de vista patrimonial que es reforçaran en el futur.