Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Municipal Castell obre una exposició sobre el poblat neolític de La Draga La mostra, que repassa 30 anys d’excavacions arqueològiques, es podrà veure a partir d’aquest dijous i fins al 4 de setembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Museu Municipal Castell obre una exposició sobre el poblat neolític de La Draga

La mostra, que repassa 30 anys d’excavacions arqueològiques, es podrà veure a partir d’aquest dijous i fins al 4 de setembre

L’exposició repassa 30 anys d’excavacions a la zona de Banyoles (foto: Ajuntament de Rubí).
L’exposició repassa 30 anys d’excavacions a la zona de Banyoles (foto: Ajuntament de Rubí)

El Museu Municipal Castell (MMUC) inaugura aquest dijous l’exposició La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis, una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i ArqueoXarxa que, de forma didàctica, repassa 30 anys d’excavacions arqueològiques al poblat neolític de La Draga, situat a Banyoles i considerat un dels assentaments lacustres més antics del nord-est peninsular. La mostra està comissariada per Antoni Palomo, conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

L’exposició s’estructura en diferents àmbits que responen a quatre conceptes bàsics: l’emoció (per la descoberta del jaciment el 1990), l’anàlisi (mitjançant peces arqueològiques originals i rèpliques fidels), la interpretació (reconstrucció del que va succeir al poblat durant quasi 400 anys) i la imaginació (representació mitjançant la realitat virtual de com era el poblat i el seu entorn fa 7.000 anys). Sis audiovisuals presenten les descobertes d’alguns dels objectes més destacats de les excavacions ii el processos d’elaboració que haurien tingut aquestes peces.

L’últim àmbit de l’exposició està reservat a un espai en què la realitat virtual és la protagonista: el visitant entra en el poblat de la Draga i en el neolític a través d’un audiovisual que recrea una passejada pel jaciment i el seu entorn. Aquest ha estat produït pel Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC i s’emmarca en un projecte del Programa Recercaixa, finançat per l’Obra Social ‘la Caixa’.

Les excavacions arqueològiques de La Draga, realitzades durant 30 anys, han estat coordinades pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, i han comptat amb un equip multidisciplinari format per científics del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF), que han aportat resultats de gran impacte científic i amb projecció internacional.

L’exposició La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis es podrà veure al MMUC fins al 4 de setembre. Durant l’agost, però, l’equipament restarà tancat al públic.

Objectius de Desenvolupament sostenible