Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Municipal Castell inaugura aquest dijous una retrospectiva del fotògraf Pere Català i Pic La mostra, comissariada per Pablo Giori, repassa la intensa trajectòria personal i professional de Català i Pic entre el 1915 i el 1971 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Museu Municipal Castell inaugura aquest dijous una retrospectiva del fotògraf Pere Català i Pic

La mostra, comissariada per Pablo Giori, repassa la intensa trajectòria personal i professional de Català i Pic entre el 1915 i el 1971

"Aixafem el feixisme" és l'obra més icònica de Pere Català i Pic  (detall del cartell).
"Aixafem el feixisme" és l'obra més icònica de Pere Català i Pic (detall del cartell)

La nova temporada del Museu Municipal Castell (MMUC) s'iniciarà aquest dijous 4 de març amb l’exposició retrospectiva Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda. La mostra ofereix un recorregut per la trajectòria personal i fotogràfica de l'autor del famós cartell Aixafem el feixisme.

Pere Català i Pic (Valls, 1889 – Barcelona, 1971) es va guanyar la vida com a retratista a Valls i Montblanc, però també es va implicar a través del seu ofici en la recuperació del patrimoni arquitectònic i de la cultura popular de la zona. Va contribuir a la modernització dels pobles de l’interior de Catalunya, promovent el turisme, l’organització dels treballadors i les millores de les infraestructures econòmiques, socials i culturals.

Seduït per l’avanguarda parisenca, va introduir la fotografia i el pensament psicològic en la publicitat. Juntament amb Jaume Miravitlles, va participar en la creació del Comissariat de Propaganda de la Generalitat i va ser-ne el cap d’Edicions. Durant aquells anys, va publicar més de 200 obres amb què va difondre a l'exterior la tasca constructiva de la República i va intentar infondre ànims als combatents.

Amb l'arribada del franquisme, Català i Pic va viure a l'exili interior. Tancat a casa, va escriure una literatura que ens ajuda a entendre la seva vida. Quan va poder reprendre la seva activitat professional, es va convertir en un dels principals fotògrafs de la reindustrialització i en un pioner en la introducció comercial de la fotografia en color a Catalunya i Espanya. Va treballar com a fotògraf i publicista per a les principals marques de l'època i per a tota mena d'artistes.

La mostra que es podrà veure a partir d'aquest dijous al MMUC reivindica aquestes i altres facetes de Català i Pic a través de 38 obres distribuïdes en tres grans àmbits: 1915-1932. Cal retratista; 1932-1939. La República i la guerra; i 1939-1971. Postguerra, industrialització, literatura. L'exposició, comissariada per Pablo Giori, es podrà visitar fins al 16 de maig.

 

Víctor Mateo, a l'Aula Cultural

Aquest mateix dijous, l'Espai Expositiu Aula Cultural inaugura una altra exposició: Víctor Mateo. Obra pictòrica, que es podrà visitar fins al 2 de maig.

L’artista (Tànger, 1945), reconegut pintor espanyol, es va formar artísticament al Canadà sota la influència de l'Action Painting i l'expressionisme abstracte. Mateo es caracteritza per expressar sense límits les preocupacions més vivencials, utilitzant la pintura com a llenguatge dels sentiments. Fidel als principis bàsics del llenguatge no representatiu, la seva pintura se submergeix en la pròpia essència. Defuig allò superflu per quedar-se amb la pulsió del gest, amb el recorregut del pigment sobre la tela. L’abstracció de Víctor Mateu deixa de banda qualsevol plantejament esteticista per centrar-se en el procés de l'obra.