Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Municipal Castell dedica una exposició als jueus que es van refugiar a Catalunya durant la Segona Guerra Mundial La mostra, produïda pel Museu d’Història de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, es podrà veure fins al 29 de maig https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Museu Municipal Castell dedica una exposició als jueus que es van refugiar a Catalunya durant la Segona Guerra Mundial

La mostra, produïda pel Museu d’Història de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, es podrà veure fins al 29 de maig

Una de les imatges que es poden veure a la mostra.
Una de les imatges que es poden veure a la mostra

El Museu Municipal Castell (MMUC) acull fins al 29 de maig l’exposició Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial, que explica el paper que va jugar Catalunya com a terra d’acollida per a milers de persones jueves que fugien de l’holocaust nazi. La mostra, produïda pel Museu d’Història de Catalunya, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, s’endinsa en un dels episodis més desconeguts de la història catalana recent.

Durant la Segona Guerra Mundial, el règim nazi va acabar amb la vida de sis dels nou milions de jueus que vivien a Europa, tant a Alemanya com als territoris ocupats. Uns pocs milers de persones van aconseguir fugir de l’holocaust creuant els Pirineus en direcció a la Península Ibèrica en unes condicions molt dures, tant per la vigilància a banda i banda de la frontera com per la dificultat del recorregut.

Molts refugiats es van concentrar a Barcelona fins que van aconseguir emigrar, preferentment a Amèrica o a Palestina, on van iniciar una nova vida lluny de la barbàrie.

L’exposició que es pot veure aquests dies al MMUC recull les històries d’una desena de famílies, explicades per onze testimonis: Eduard Heilbruner i Lina Levi, Víctor Papo, Paquita Sitzer, Jenny Kehr, Lea Lazega, Arnold Einhorm, Fred Arom, Elias Zomerplaag, Fred Manasse i Betsy Wijnberg.

Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial es pot visitar de forma gratuïta al MMUC els dijous, divendres, dissabtes i diumenges d’11 a 14 h, de dimarts a dissabte de 16 a 20 h, i els festius d’11 a 14 h.