Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El manifest del 8M reivindica la construcció de municipis feministes per garantir els drets de les dones El text amb motiu del Dia Internacional de les Dones s’ha llegit aquest dijous 7 de març a la plaça Doctor Guardiet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El manifest del 8M reivindica la construcció de municipis feministes per garantir els drets de les dones

El text amb motiu del Dia Internacional de les Dones s’ha llegit aquest dijous 7 de març a la plaça Doctor Guardiet

Les dones que han llegit el manifest amb l’alcaldessai la regidora d’Igualtat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Les dones que han llegit el manifest amb l’alcaldessai la regidora d’Igualtat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones demana el compromís de les institucions i de tothom per continuar treballant en la construcció de municipis feministes que posin la vida al centre, inclusius, sostenibles, equitatius i que garanteixin la protecció dels drets de les dones. “La bretxa salarial, les violències masclistes, la sobrecàrrega de les cures, els drets sexuals i reproductius, la precarietat o la feminització de la pobresa, són alguns dels reptes globals que encara tenim per endavant i les polítiques locals són una eina fonamental per abordar-los”, diu el manifest. El document aposta per les polítiques feministes transversals i interseccionals per “realitzar canvis estructurals, reconeixent i visibilitzant que estem travessades per desigualtats i precarietats diverses enfront de l'heteropatriarcat, el racisme, el capacitisme, el treball assalariat i les cures”.

El text també s’ha referit a les guerres del Iemen, Síria, Gaza, Afganistan, Equador, Ucraïna i Somàlia recordant que “la violència envers nenes i dones es generalitza en els conflictes i en els desplaçaments forçosos que ocasiona, els seus cossos són concebuts i utilitzats com a camp de batalla, i com a territoris violables de conquesta i colonització per mitjà de la força”. Així, el manifest recull la idea que “la igualtat de gènere continua sent el desafiament més gran en matèria de drets humans i la pedra angular per construir societats inclusives”.

L'alcaldessa Ana María Martínez Martínez ha tancat la lectura encoratjant tothom a reivindicar els drets de les dones: "Cada dia ens despertem en un món que no ens tracta igual pel fet de ser dones. Cal continuar lluitant totes i tots per la igualtat real i efectiva de dones i homes".

La lectura del manifest ha tingut lloc aquest dijous a la plaça Doctor Guardiet per deixar lliure d’actes institucionals el 8 de març i donar espai a la ciutadania per triar el tipus de reivindicació que cregui més oportuna. Les encarregades de llegir públicament el text han estat sis rubinenques del teixit associatiu de la ciutat: Isabel Mercader i Anna Gallart Lombarte de l’Associació del Club de Lectura Criminal de Rubí; Monica Alexandra Gaona i Ambar Argotte del grup d’autocures de dones acompanyat des del Servei d’Acollida i d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí; Cristina Casañer Mombiela,, del col·lectiu Círculo Libre i Fina Hinojosa, presidenta de la Colla de Geganters de Rubí. Prèviament a la lectura del manifest, l’artista Núria Clotet ha ofert l’espectacle Jo i la meva futura jo, una sàtira musicada de les situacions quotidianes que viuen les dones.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; la regidora d’Igualtat, Mari Carmen Alarcón Cuenca i diversos membres de l’equip de govern municipal. La lectura s’ha traduït simultàniament a la llengua de signes.

Durant tot el mes de març, l’Ajuntament de Rubí promou la reivindicació del Dia Internacional de les Dones amb el lema El 8 de març i sempre, reivindiquem els drets de les dones. La programació es pot consultar al web municipal.

Objectius de Desenvolupament sostenible