Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El manifest de Rubí amb motiu del 25N promou la denúncia de totes les violències masclistes La lectura del manifest del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers els dones ha tingut lloc a la plaça del Mercat Municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El manifest de Rubí amb motiu del 25N promou la denúncia de totes les violències masclistes

La lectura del manifest del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers els dones ha tingut lloc a la plaça del Mercat Municipal

Les dones que han llegit el manifest amb l'alcaldessa i la regidora d'Igualtat (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Les dones que han llegit el manifest amb l'alcaldessa i la regidora d'Igualtat (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Rubí ha commemorat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència vers les Dones amb la lectura del manifest amb motiu del 25N a la plaça del Mercat Municipal. L’acte, presidit per l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez, ha recordat les 52 dones assassinades aquest 2023 a Espanya per la violència masclista. “Fa 20 anys que tenim estadístiques sobre violència masclista: des de 2003 han assassinat 1.237 dones. Només aquest any, 51 nens i nenes s’han quedat sense mare per violència masclista. Davant d’aquestes dades, el silenci fa més mal. A Rubí defugim del silenci i triem la denúncia. Avui en forma de manifest. Perquè entre totes i tots volem una ciutat -i un món- que protegeixi les dones”, ha dit la màxima edil.

El text que han llegit cinc dones vinculades al teixit associatiu de la ciutat ha posat l’accent en la necessitat de denunciar totes les violències que pateixen les dones, per petites que puguin semblar: “El silenci i la inacció no són respostes neutrals, sinó que donen suport a l’agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències. Cal trencar tots els silencis i tenir un paper proactiu en la prevenció i la detecció. Totes i tots som observadores i observadors d’unes violències que pateixen moltes dones del nostre entorn per part d’homes del nostre mateix entorn. Totes i tots podem evitar que es produeixi la violència intervenint i denunciant comportaments agressius, discriminacions i desigualtats”, diu el text.

El document reconeix que el feminisme ha impulsat el rebuig social a la violència estructural contra les dones, posant nom a les diferents formes que adopta i assenyalant tots els àmbits en què es produeix. Malgrat això, el text constata que encara ens trobem lluny de la normalitat i s’ha referit al cas Rubiales per exemplificar-ho: “Aquest estiu tothom ha pogut veure com un fet ocorregut davant les càmeres i difós arreu del món no era suficient per obtenir en un primer moment una reparació àgil a la violència viscuda. Tothom ha pogut veure igualment que, perquè això passés, ha estat necessari tot un clam social d’indignació davant la manca de diligència de qui tenia la responsabilitat d’actuar”.

La lectura del manifest ha anat a càrrec de Mireia Oltra Preixens, autora de la il·lustració del cartell del 25N a Rubí; Anna Galofré d’Oncolliga; Carmen Márquez, del Club de lectura Veus de Dona; Meritxell Bartrolí, mare monomarental i familiar d’un rubinenc deportat pel nazisme i Emily Paulina Zambrano Cedeño, jugadora del CE Olímpic de Can Fatjó.

L’acte ha comptat amb la presència de la regidora d’Igualtat, Annabel Cuesta Fabre, i altres regidors i regidores del Ple municipal. La lectura del manifest s’ha traduït simultàniament a la llengua de signes.

Objectius de Desenvolupament sostenible