Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El grup de memòria històrica sobre migracions del Programa Intergeneracional comparteix experiències amb alumnes de L’Estatut Nois i noies de 2n d’ESO han pogut conèixer els testimonis de quatre persones grans que van passar fa anys per un procés migratori https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El grup de memòria històrica sobre migracions del Programa Intergeneracional comparteix experiències amb alumnes de L’Estatut

Nois i noies de 2n d’ESO han pogut conèixer els testimonis de quatre persones grans que van passar fa anys per un procés migratori

La trobada s’ha celebrat al Museu Municipal Castell (foto: Localpres).
La trobada s’ha celebrat al Museu Municipal Castell (foto: Localpres)

El Museu Municipal Castell (MMUC) ha acollit aquest dimecres una trobada entre alumnes de 2n d’ESO de l’Institut L’Estatut i el nou grup de memòria històrica sobre migracions del Programa d’Intercanvi Intergeneracional, promogut per l’Ajuntament. L’activitat ha servit com a cloenda del projecte Marxar per un somni, dins el qual els joves estudiants han estat treballant durant el curs els processos migratoris.

Durant la primera part de la trobada, els nois i noies han compartit una dinàmica amb els quatre integrants del grup de memòria històrica. Uns i altres s’han presentat i han fet una primera aproximació al que significa per a ells migrar. A continuació, els joves s’han dividit en grups per continuar aprofundint en els testimonis de les persones grans. Finalment, els diferents portaveus dels alumnes han destacat allò que els ha semblat més significatiu de cada història i han compartit una reflexió final sobre l’experiència.

La trobada ha comptat amb la participació de la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, qui ha destacat els beneficis del Programa d’Intercanvi Intergeneracional: “Amb les relacions que s’hi estableixen, les persones grans milloren el seu benestar a tots els nivells. Tenen la sensació real que el seu coneixement i les seves experiències són valorats per altres persones. Alhora, els infants i joves aprenen a respectar i apreciar la gent gran com a part important de la societat”. 

Programa d’Intercanvi Intergeneracional
El Programa d’Intercanvi Intergeneracional promou el coneixement mutu, el respecte i la convivència entre diferents generacions. Després d’uns anys d’aturada, la intenció de l’Ajuntament és donar un impuls a aquesta iniciativa, fomentant noves activitats amb la participació d’infants, joves i gent gran.

Dins les propostes que ja s’han posat en marxa, figura el projecte Històries de vida, que pretén recuperar la memòria viva d’esdeveniments històrics, maneres de viure i oficis, entre d’altres. D’aquesta manera, els infants complementen la informació dels llibres amb l’experiència de les persones grans i aprenen a valorar la memòria històrica. En el marc d’aquesta iniciativa, i amb la col·laboració del MMUC, s’ha format recentment un grup de gent gran que té com a nexe d’unió el fet d’haver passat per un procés migratori.

Imatges relacionades

Imatge de tots els participants
Imatge de tots els participants
Persones grans i joves han compartit visions sobre les migracions (foto: Localpres)
Persones grans i joves han compartit visions sobre les migracions (foto: Localpres)