Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El govern municipal proposa un pressupost de 84,9 milions d’euros que situa les persones com a prioritat L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha presentat uns comptes on s’amplien les partides destinades a habitatge, igualtat i millora i neteja de l’espai públic, entre d’altres https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El govern municipal proposa un pressupost de 84,9 milions d’euros que situa les persones com a prioritat

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha presentat uns comptes on s’amplien les partides destinades a habitatge, igualtat i millora i neteja de l’espai públic, entre d’altres

L’alcaldessa, durant la presentació de la proposta de pressupost (foto: Cesar Font).
L’alcaldessa, durant la presentació de la proposta de pressupost (foto: Cesar Font)

L’equip de govern ha presentat aquest dimecres a la resta de grups municipals una proposta de pressupost per al 2019 de 84,9 milions d’euros. Els comptes representen un increment de 5,7 milions respecte a l’exercici actual, i responen a la voluntat de l’executiu de prioritzar les polítiques adreçades a les persones, així com la millora i manteniment de l’espai públic i la reactivació econòmica.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha manifestat que es tracta d’“una proposta de pressupost amb un fort caràcter social que recull i és coherent amb les línies de treball d’un Pla de mandat que està finalitzant”. Per a la primera edil, els comptes presentats pel govern municipal responen al convenciment que “encara hi ha una part de la població que està sortint d’una situació de dificultat econòmica. Per això el pressupost situa les persones al centre de l’acció de govern, especialment aquelles famílies que més ho necessiten”.

Aquest caràcter social s’evidencia al capítol 2, on es registren increments importants en partides clarament estratègiques en la lluita contra la vulnerabilitat de les famílies. Aquest és el cas de les polítiques d’habitatge, que amplien la seva dotació en més de 140 mil euros, amb la intenció de donar continuïtat a les accions que s’estan fent perquè cap rubinenc o rubinenca es quedi sense llar i reactivar la societat municipal Proursa com a eina de promoció d’habitatge social. De la mateixa manera, també s’incrementa en 48 mil euros el pressupost destinat a polítiques d’igualtat, en coherència amb el que es considera un tema essencial. “Fins ara hem tingut dificultats per dissenyar i executar algunes accions. Ara, el pressupost ens acompanyarà per poder-les fer”, ha dit Martínez.

El capítol 4, aquell que inclou les ajudes i subvencions a persones i entitats, també reflecteix aquesta prioritat. Així, l’apartat d’acció social s’incrementa en 174 mil euros en relació al 2018, consolidant d’aquesta manera l’aposta pels ajuts directes a aquells col·lectius més desguarnits com a conseqüència de la crisi econòmica. A més, es mantenen els increments aplicats en anys anteriors a la partida de transport públic, amb l’horitzó final que aquest esdevingui gratuït per a la ciutadania el 2020, així com els 110 mil euros destinats a ajuts per al pagament de l’Impost de Béns Immobles (IBI) malgrat la reducció d’un 2% d’aquest tribut. “Som un dels ajuntaments catalans que més diners destinen a aquest apartat”, ha recordat l’alcaldessa.

La millora i manteniment de l’espai públic és una altra línia prioritària que es plasma al pressupost municipal, tal com demostra l’increment de 2 milions d’euros en aquest capítol. Entre d’altres, l’equip de govern proposa ampliar en 600 mil euros la partida per a pavimentació de vies públiques, en 610 mil el pressupost per a eliminació de residus i en 574 mil el corresponent a la neteja viària. L’alcaldessa ha declarat que “encara s’ha de millorar molt en aquest àmbit i per això hi posem èmfasi [...]. Els increments no es veuran només al nucli urbà, sinó també a les urbanitzacions”.

Inversions per posar al dia la ciutat
El capítol destinat a inversions també recull la voluntat de millorar l’estat de la ciutat. En són bon exemple l’increment de 26 mil euros a la partida d’enllumenat públic o els 27 mil euros que se sumen al pressupost de parcs i jardins.

Les inversions previstes també permetran abundar en una altra línia prioritària del govern: la reactivació econòmica. Així, s’han consignat més de 2 milions d’euros a resoldre la situació del subsector Q1 del polígon d’activitat econòmica Rubí Sud, redreçant d’aquesta manera un problema històric i de complexa solució.

L’esport i la cultura també són objecte essencial del capítol d’inversions, amb partides destinades a la construcció de la coberta de la tribuna del camp de l’Olímpic Can Fatjó, el cobriment de les pistes de petanca de Cova Solera, l’ampliació del pavelló de La Llana, la creació d’una zona esportiva a Cova Solera, l’ampliació de l’skatepark, el canvi de gespa del camp de futbol de la Unió Esportiva Rubí i l’adequació de l’Antiga Estació com a espai expositiu.

L’alcaldessa també ha anunciat aquest dimecres la continuïtat dels Pressupostos Participatius, als quals es destinaran 300 mil euros ─100 mil més que el 2018─.  Com a la passada edició, el Consell dels Infants i Adolescents podrà fer propostes per gastar una part d’aquesta partida, mentre que la resta es resoldrà a partir de les aportacions que faci la ciutadania a través de la plataforma Participa Rubí i d'altres vies de participació.

Reforç de l’estructura tècnica
Moltes de les millores previstes el 2019 seran possibles gràcies al reforç de l’estructura tècnica municipal, reflectit en un increment de 3,7 milions d’euros al capítol 1. Una part important d’aquests diners serviran per posar les bases de la regulació de la plantilla de l’Ajuntament, “una qüestió que no és senzilla” però que l’alcaldessa confia a encarrilar amb el desplegament del Pla d’ordenació de Recursos Humans.

Dins d’aquest capítol de despeses de personal, el pressupost també preveu increments per a la dotació de quinze nous policies locals que ajudaran a “millorar la percepció de la ciutadania en matèria de seguretat, tot i que les dades confirmen que Rubí és una ciutat segura” i a implantar la policia de proximitat.

La proposta de l’equip de govern inclou, a més, una partida per contractar quatre tècnics/ques d’obres amb l’objectiu de garantir l’execució del Pla d’inversions financerament sostenible de 2019 i les accions vinculades al del 2018.

L’alcaldessa ha conclòs que el govern municipal ha presentat aquests comptes a l’oposició “amb voluntat de diàleg, amb la intenció de poder compartir dubtes i millorar la proposta si és possible”.