Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El govern municipal proposa un pressupost de 83,2 milions d’euros Els comptes, que es portaran a aprovació aquest dijous, pateixen una davallada de gairebé un milió d’euros fruit de l’aplicació d’un Pla econòmic i financer https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El govern municipal proposa un pressupost de 83,2 milions d’euros

Els comptes, que es portaran a aprovació aquest dijous, pateixen una davallada de gairebé un milió d’euros fruit de l’aplicació d’un Pla econòmic i financer

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la segona tinenta d’alcaldia, Ànnia Garcia Moreno, han presentat la proposta de pressupost (foto: Ajuntament – Localpres).
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la segona tinenta d’alcaldia, Ànnia Garcia Moreno, han presentat la proposta de pressupost (foto: Ajuntament – Localpres)

L’equip de govern portarà a aprovació al Ple municipal d’aquest dijous una proposta de pressupost per al 2020 de 83.287.637,03 euros. Aquesta xifra representa una rebaixa de gairebé un milió d’euros (1,17%) respecte a l’exercici actual, com a conseqüència de l’aplicació d’un Pla econòmic i financer que dona compliment a la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (Llei Montoro).

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha lamentat que la proposta del bipartit local estigui condicionada per “una llei injusta que acaba penalitzant el bon comportament financer d’un ajuntament que té els comptes sanejats [...]. Aquesta llei fa un tractament igual a totes les administracions públiques hagin o no hagin estat curoses amb els seus pressupostos i els seus deutes”. Una circumstància que també ha valorat negativament la segona tinenta d’alcaldia, Ànnia Garcia Moreno: “La llei estableix sostres de despesa i això afecta algunes àrees més que d’altres. Ho hem d’acceptar i gestionar de la millor manera possible”.

Malgrat les limitacions imposades pel Pla econòmic i financer, que afecten sobretot el capítol d’inversions, l’equip de govern defensa que la proposta pressupostària aconsegueix donar resposta a les principals necessitats de la ciutat i manté les persones al centre de l’acció política municipal: “És el reflex d’una política d’esquerres”, ha assegurat l’alcaldessa.

Aquesta línia marcadament social es reflecteix als capítols 2 (béns corrents i serveis) i 4 (transferències corrents, que inclouen les ajudes i subvencions destinades a persones i entitats), que es mantenen pràcticament iguals que a l’exercici anterior.

La proposta del govern municipal per al capítol 1, corresponent a les despeses de personal, també és pràcticament la mateixa que el 2019. Els diners pressupostats permeten la contractació de tres tècnics/ques de Recursos Humans per al desenvolupament del Pla d’ordenació i consolidació de la plantilla municipal, així com d’altres tres persones que treballaran en l’execució del nou Pla d’inversions. Els comptes també preveuen la cobertura de quatre llocs vacants a la Policia Local, la contractació de la gerència de Proursa i la designació de la nova direcció de Rubí Serveis Audiovisuals.

Per contra, el capítol que més patirà l’aplicació de la regla de la despesa serà el 6, on s’engloben les inversions. El bipartit local preveu destinar a aquest concepte 2,2 milions d’euros, xifra que representa una davallada de gairebé un 14% respecte a l’actual exercici.

La voluntat de l’equip de govern, però, és treballar per compensar al llarg de l’any les limitacions derivades de la Llei Montoro, “cercant fórmules que ens permetin finançar també inversions pendents i que són prioritàries, tot i que no estiguin de sortida al pressupost”, ha explicat la regidora Ànnia Garcia Moreno.

Prioritats de govern
Malgrat l’aplicació del Pla econòmic i financer, algunes partides es veuen reforçades a la proposta de pressupost de l’equip de govern. Urbanisme, per exemple, registra un increment de despesa de 330 mil euros en previsió dels treballs de redacció del nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), com també augmenta en 800 mil euros la partida destinada al nou contracte de transport públic, cosa que permetrà millorar les línies existents, la freqüència de pas i la flota de vehicles.

El govern municipal també proposa incrementar en un 7,5% els diners per a gent gran i dependència, com a conseqüència de la millora del Servei d’Atenció Domiciliària, així com injectar 300 mil euros per a la millora del contracte de les escoles bressol municipals amb gestió externalitzada. Igualment, preveu un increment del pressupost destinat als casals infantils diaris, els espais museístics, l’Espai Jove Torre Bassas, el Servei de Comerç i les noves regidories de Tinença d’Animals i Projecció de la Ciutat; i el manteniment de la partida de 300 mil euros reservada als Pressupostos Participatius.

Aquesta priorització de la despesa comportarà necessàriament que altres àrees municipals hagin d’afrontar uns números més ajustats que en exercicis anteriors. Un exemple és el Servei d’Habitatge que, tot i experimentar una davallada important del seu pressupost, emprendrà aquest 2020 la redacció d’un pla local que marcarà totes les accions prioritàries en aquest àmbit per als propers sis anys.

Davant les limitacions del pressupost, Ànnia Garcia Moreno confia que, al llarg del 2020, es pugui treballar en “la planificació, l’ordenació dels recursos propis i l’abordatge d’accions de baix cost però de gran impacte; sense renunciar a buscar recursos per poder elaborar, de cara al 2021, un pressupost més ambiciós”.

De la seva banda, l’alcaldessa ha conclòs que els comptes presentats “responen a les necessitats de la ciutat, tot i que aquestes són sempre ilimitades i els recursos no. Hem fet un exercici de priorització i farem un treball molt rigorós en la seva execució”.

Fitxers relacionats