Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival de Fotografia La Nuu celebra la seva setena edició amb un complet programa d’activitats Una dotzena d’artistes nacionals i internacionals exposaran les seves fotografies a diferents espais públics de Rubí durant tot el mes d’octubre https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/el-festival-de-fotografia-la-nuu-celebra-la-seva-setena-edicio-amb-un-complet-programa-d2019activitats/@@images/image/preview

El Festival de Fotografia La Nuu celebra la seva setena edició amb un complet programa d’activitats

Una dotzena d’artistes nacionals i internacionals exposaran les seves fotografies a diferents espais públics de Rubí durant tot el mes d’octubre
Carles Mercader Fulquet, Ana María Martínez Martínez i Moisés Rodríguez Cantón al Celler, un dels principals espais de La Nuu (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Carles Mercader Fulquet, Ana María Martínez Martínez i Moisés Rodríguez Cantón al Celler, un dels principals espais de La Nuu (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

El Festival de Fotografia La Nuu celebrarà la seva setena edició durant aquest mes d’octubre. L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament de Rubí i dirigit pel fotògraf local Carles Mercader Fulquet, reunirà sota el lema La llum de les paraules les obres d’una dotzena d’artistes nacionals i internacionals, que es podran veure exposades a diverses façanes i espais públics de la ciutat. Com és habitual, aquesta mostra a l’aire lliure es completarà amb un programa d’activitats d’accés gratuït al voltant de la fotografia d’autor.

Els autors i autores convidats a La Nuu d’aquest any són: Trine Sondergaard (Dinamarca), Enric Montes (Espanya), Dimitra Dede (Grècia), Rosa María Florensa Palacios (Espanya), António Júlio Duarte (Portugal), Salvi Danés (Espanya), Massimiliano Tommaso Rezza (Itàlia), Arja Hyytiainen (Finlàndia), José Ramón Bas (Espanya), Yasmina Benabderrahmane (França), Gael Bonnefon (França) i Neus Solà (Espanya). Des dels seus diferents estils, les obres d’aquests artistes plantegen una reflexió al voltant de la temàtica d’enguany i, concretament, de l’íntima i alhora estranya relació entre paraula i imatge.

Després de l’anterior edició marcada per la pandèmia, La Nuu 2021 podrà tornar a oferir un programa d’activitats completament presencial. Per a l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, aquest és un motiu de satisfacció perquè “tot i que l’any passat vam poder fer el festival, no va ser igual. No vam poder gaudir de tot allò a què ens té acostumats, de tot el programa que d’alguna manera embolcalla aquestes grans imatges”. La primera edil ha afegit que “aquest és un festival molt important per a nosaltres, amb un caràcter internacional i que té un lloc en el món de la fotografia, l’art i la cultura”.

El regidor de Projecció de la Ciutat i de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, també ha fet valer aquesta nova edició del festival: “La Nuu va arribar per quedar-se i ja se l’espera. Ara més que mai, perquè ens retrobem al carrer amb ganes de recuperar tot allò de què ens havien privat”. El responsable municipal ha destacat que es tracta d’una proposta que “socialitza el món de la fotografia, que el treu de les galeries” i que permet la participació de tothom.

Precisament aquesta accessibilitat del festival és un dels valors que més aprecien els propis fotògrafs i fotògrafes, segons Carles Mercader Fulquet: “La Nuu vincula la tradició fotogràfica de Rubí, molt arrelada, amb l’avantguarda actual. És un festival especialment estimat en cercles fotogràfics per la seva valentia d’exposar el que s’està fent actualment i pel fet que combina una voluntat de ser popular, accessible, gens elitista... amb una exigència estètica”. El director de La Nuu ha reconegut que no totes les fotos que s’exposen a Rubí són fàcils d’entendre però que aquesta és una de les claus del festival: “No és paternalista amb la gent, que és prou intel·ligent com per gaudir de les imatges i després interessar-se per què hi ha darrere”.

 

Activitats durant tot el mes d’octubre

La setena edició de La Nuu arrencarà el 2 d’octubre amb la primera de les visites guiades a l’exposició a càrrec del director del festival, Carles Mercader Fulquet, i del director artístic, David Molina Gadea. La proposta es repetirà tots els dissabtes al matí mentre duri l’esdeveniment. El mateix 2 d’octubre a la tarda, es farà l’obertura oficial del festival al Celler, amb un recital poètic a càrrec de Maria Sevilla, que actuarà acompanyada del músic Joan Martínez i de l’artista rubinenc Txema Rico.

El 13 d’octubre, el fotògraf Alberto Prieto oferirà a la Biblioteca Mestre Martí Tauler la conferència Són oposats l’aigua i el foc? sobre la conjunció de fotografia i text.

L’Escola d’Art i Disseny edRa acollirà el 15 d’octubre la presentació de llibre Ícaro, de la fotògrafa Irene Zóttola, una de les autores que van exposar a l’anterior edició de La Nuu.

El cap de setmana del 16 i 17 d’octubre, la plaça del Celler es convertirà en l’epicentre de la programació del festival amb la instal·lació de l’exposició itinerant Ínsula nómada, de Juanan Requena, i altres dues activitats: una xerrada entre el mateix autor i Irene Zóttola, el dissabte a la tarda; i un concert de la violoncel·lista rubinenca Núria Puigbó, el diumenge al migdia.

La Nuu es tancarà oficialment el 30 d’octubre amb la Nit Screen, en què es proclamarà el guanyador o la guanyadora de la tercera edició del Premi Screen, dedicat a la fotografia en format audiovisual. El certamen es recupera després del parèntesi de l’any passat amb una dotació econòmica de 1.000 euros per a l’únic premiat o premiada, que serà escollit per un jurat de professionals format per la curadora Natasha Christia, la fotògrafa i editora Emilie Hallard i la directora artística de la Fundació Fotocolectania, Irene de Mendoza.

La  data límit per presentar treballs al Premi Screen és el 18 d’octubre. Les obres seleccionades per optar al guardó es projectaran el dia 30, durant la Nit Screen, abans de l’anunci de la guanyadora. La vetllada es tancarà amb un concert a càrrec de la formació Los tres chamacos.

La programació de La Nuu es pot consultar ja al web del festival. Com cada any, l’app Rubí Ciutat, i per primer cop la web municipal, donaran la possibilitat d’ubicar les fotografies sobre el mapa i d’accedir a informació sobre la seva autoria i contingut.