Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional posarà el focus en l’accessibilitat Ajuntament, entitats i serveis de l’àmbit han preparat una desena d’activitats al voltant de la commemoració del 3 de desembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional posarà el focus en l’accessibilitat

Ajuntament, entitats i serveis de l’àmbit han preparat una desena d’activitats al voltant de la commemoració del 3 de desembre

La regidora de Programes Sectorials i l’alcaldessa, durant la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora de Programes Sectorials i l’alcaldessa, durant la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí se suma un any més al Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, que es commemora el 3 de desembre, amb una programació d’activitats adreçada a tota la població. Seran una desena de propostes impulsades conjuntament per l’Ajuntament, les entitats i els serveis de l’àmbit de la diversitat funcional que busquen donar visibilitat a les persones amb discapacitat, augmentar-ne el coneixement i compartir les seves reivindicacions.

El Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional se celebrerà enguany sota el lema Allò que és necessari per a algunes persones pot ser útil per a tothom, una frase escollida per les pròpies entitats i serveis que evidencia que tot allò que a vegades veiem com una demanda exclusiva d’aquest col·lectiu és en realitat una mesura que beneficia tothom. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha defensat que “les reivindicacions de les persones amb diversitat funcional siguin les de tothom, si volem viure en un món igualitari i que totes i tots tinguem les mateixes oportunitats”. I ha afegit: “Com a Ajuntament, volem que els nostres veïns i veïnes tinguin qualitat de vida, i és important que les persones amb diversitat funcional visualitzin que la seva administració més propera se’n preocupa”. La primera edil ha refermat el compromís del Consistori amb una ciutat diversa, evident en cada acció acomplerta del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional, i n’ha posat com a exemple recent l’edició de la Guia d’accessibilitat per a l’organització d’activitats públiques.

La programació del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional per a aquest 2022 inclou propostes educatives, informatives, culturals i esportives, que s’iniciaran el proper dimarts 29 de novembre i que finalitzaran el dia 3 de desembre amb l’habitual festa de cloenda. La regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, ha destacat que es tracta d’una oferta “molt completa, molt diversa i, com sempre, molt participada gràcies a la complicitat de les entitats, serveis de l’àmbit i serveis municipals que l’han fet possible”.

La primera activitat, que tindrà lloc el dimarts 29 de novembre a les 17.30 h a l’Ateneu Municipal, serà la xerrada Jo també vull sexe! Les relacions sexoafectives de les persones amb diversitat funcional, a càrrec de Maria Clemente i Francesc Granja. La conferència anirà acompanyada d’una taula rodona posterior protagonitzada per persones amb discapacitat sobre els reptes i recursos que tenen per desenvolupar la seva sexo-afectivitat. Aquesta iniciativa s’emmarca en l’Aula de Salut de Rubí.

Les activitats seguiran el dimecres 30 de novembre amb les jornades de portes obertes de la Fundació AVAN (16 h), que permetrà conèixer la tasca que fa l’entitat assistint els cuidadors i ciudadores de persones amb malalties neurodegeneratives, i de la Llar Ca n’Alzamora (16.30 h), un recurs residencial per a persones amb discapacitat.

El dijous 1 de desembre, s’inaugurarà a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler l’exposició de l’Associació DAUS Oci i diversitat funcional, que mostrarà fins al 31 de desembre les sortides d’oci que organitza aquesta entitat.

Aquell mateix dia  a les 17.30 h, es presentarà també a la Biblioteca la Guia per a la petita infància amb discapacitat i les seves famílies, impulsada per l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional i elaborada pel Servei de Diversitat Funcional en coordinació amb serveis d’atenció precoç i serveis de salut especialitzats, i algunes famílies. És una publicació que s’ha elaborat amb la voluntat d’oferir orientació a les famílies d’infants de 0 a 6 anys que tenen una discapacitat reconeguda o que esperen un diagnòstic en aquest sentit. La presentació anirà seguida d’una xerrada sobre el Decret 150/2017, de 17 d’octubre, de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu, a càrrec de l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica de Rubí.

El divendres 2 de desembre a partir de les 10 h, s’ha programat una jornada de portes obertes al CDIAP-DAPSI Rubí, un servei que ofereix atenció precoç a aquelles famílies amb infants amb problemes de desenvolupament.

Aquell dia també s’oferirà una doble sessió de cinema al Teatre Municipal La Sala. A les 17.30 h, s’hi podrà veure la pel·lícula infantil Ron dona error, en què s’aplicaran mesures d’accessibilitat cognitiva que facilitaran la participació d’infants amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament: llum tènue, so rebaixat i un espai d’oci per si necessiten sortir de la sala si cal. A les 19.30 h, es projectarà Coda, una comèdia dramàtica que narra la història d’una adolescent que és l’única persona de la família amb capacitat auditiva.

La commemoració es tancarà el dissabte 3 de desembre amb una excursió accessible per l’entorn de Rubí (10.30 h), amb el guiatge de l’entitat Rubí d’Arrel, i amb la gran festa de cloenda a la plaça de la Nova Estació. Aquesta s’iniciarà a les 17 h i, com sempre, inclourà parades informatives i tallers de les entitats i serveis de l’àmbit. A les 18 h, es farà lectura del manifest escrit per aquests mateixos col·lectius, enguany centrat en el tema de l’accessibilitat, i seguidament es representarà un espectacle de dansa integrada de la companyia Liant la troca: Sin con-tac-to, on actuaran persones amb diversitat funcional.

La commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional compta amb la participació d’APDIR, l’Associació DAUS, AVAN, el CDIAP-DAPSI Rubí, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i la seva Associació de Familiars d’Alumnes, el Club Escola de Futbol Can Mir, el Club Esportiu Horitzó, la Font del Ferro, la Llar Ca n’Alzamora, l’ONCE, RubíTEA, el Servei de Rehabilitació Comunitària i, com no, l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional de l’Ajuntament. 

Totes les activitats són gratuïtes i es poden consultar a la web de l’Ajuntament. Les xerrades dels dies 29 de novembre i 2 de desembre, així com la sortida del dia 3 de desembre, requereixen inscripció prèvia al correu oadf@ajrubi.cat. També cal apuntar-se prèviament a les jornades de portes obertes d’AVAN (rubi@avan.cat) i de la Llar Ca n’Alzamora (lallar.canalzamora@gmail.com).

Objectius de Desenvolupament sostenible