Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El coreògraf rubinenc Albert Sans rep l’homenatge de l’Ajuntament El creador de la coreografia del “Ball de Gitanes”, que es va estrenar ara fa 50 anys, ha signat aquest divendres el Llibre d’Honor del consistori https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El coreògraf rubinenc Albert Sans rep l’homenatge de l’Ajuntament

El creador de la coreografia del “Ball de Gitanes”, que es va estrenar ara fa 50 anys, ha signat aquest divendres el Llibre d’Honor del consistori

Albert Sans, amb l’alcaldessa i el regidor de Cultura (foto: Ajuntament – Localpres).
Albert Sans, amb l’alcaldessa i el regidor de Cultura (foto: Ajuntament – Localpres)

Albert Sans, exdirector artístic de l’Esbart Dansaire de Rubí, ha rebut aquest divendres l’homenatge de l’Ajuntament. El coreògraf ha estat convidat a signar el Llibre d’Honor del consistori i ha rebut de mans de l’alcaldessa, Ana María Martínez, una placa commemorativa del 50è aniversari de l’estrena de la coreografia del Ball de Gitanes, creada pel rubinenc. La trobada també ha comptat amb la presència del regidor de Cultura, Moisés Rodríguez.

El text escrit per Sans al Llibre d’Honor deixa clara la gran estima del coreògraf cap a la seva ciutat, “de la qual sempre m’he sentit orgullós. Pel que fa a la dansa, aquest Rubí i tot el que hi vaig poder aprendre van ser motiu d’inspiració”. A les seves paraules, Sans també destaca que la seva feina a l’Esbart li ha permès “donar a conèixer el nostre estimat municipi en altres terres” i ha afegit: “Tot el que fet no ha estat per tenir cap reconeixement, sinó perquè ho sento i ho estimo”.

De la seva banda, l’alcaldessa ha expressat a Sans l’agraïment de tota la ciutat i l’honor que representa “aquest text i aquesta signatura”. Martínez ha recordat que la coreografia del Ball de Gitanes és un motiu d’orgull per al municipi, com la resta de la tasca artística de l’Albert Sans i de l’Esbart Dansaire de Rubí.

50 anys del “Ball de Gitanes”
L’actual coreografia del Ball de Gitanes, que adapta una peça tradicional festiva, es va representar per primer cop al Teatre de la Faràndula de Sabadell el 19 de març de 1970. Sans va prendre aquesta mostra del folklore mediterrani i, a partir d’una feina de documentació històrica, la va convertir en un espectacle apte per als escenaris. Aquesta coreografia, més complexa, va adquirir així una nova personalitat artística i una major difusió arreu.

Mig segle després, el Ball de Gitanes de Rubí és tot un emblema de l’Esbart Dansaire que s’ha ballat a països de tot el món i que en la seva versió més popular, les Gitanes al Carrer de la Festa Major, s’ha convertit en tot un esdeveniment de ciutat.

El passat mes de març, l’Esbart va commemorar aquests 50 anys de la coreografia de Sans amb una representació especial al Teatre Municipal La Sala.