Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional s’ha renovat per encarar el nou mandat La constitució d’aquest òrgan ha servit per marcar les línies d’actuació d’aquest exercici https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional s’ha renovat per encarar el nou mandat

La constitució d’aquest òrgan ha servit per marcar les línies d’actuació d’aquest exercici

LA sessió ha tingut lloc a la sala de plens (fot: Ajuntament de Rubí).
LA sessió ha tingut lloc a la sala de plens (fot: Ajuntament de Rubí)

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional s’ha constituït aquest dimecres amb la intenció d’encarar els reptes que es plantegen durant l’actual mandat. L’Ajuntament i el Consell han refermat la voluntat de continuar destinant el 0,7% dels ingressos municipals a polítiques de cooperació.

L’acció en aquest àmbit es divideix en dos línies d’actuació: la cooperació internacional i el foment de l’Educació per la Ciutadania Global. Pel que fa a l’ajuda internacional, s’oferirà suport tècnic i es fomentarà l’intercanvi amb els campaments de refugiats sahrauís per impulsar l’escola d’Art Sahrauí: La intenció és implicar en aquest procés l’edRa i enfortir la vinculació amb la Daira de Guelta, població agermanada amb Rubí.

També s’ha incrementat fins a 16.000 euros la partida per afrontar els reptes globals actuals. Per exemple, 10.000 euros d’aquests seran destinats a la població de Gaza, a Palestina. A més, enguany, es posarà en marxa una línia de col·laboració per fomentar polítiques d’igualtat al Marroc.

El segon àmbit d’actuació té previst aprovar el Pla d’Educació per a la Ciutadania Global de Rubí. En aquesta línia, es duran a terme un seguit d’accions emmarcades en el dies internacional de les Persones Refugiades i dels Drets Humans i Persones Migrants així com en propostes de ciutat com la Color Week, la Setmana de la Terra o bé la programació de Nadal. Finalment, continuaran els tallers als centres educatius, posant especial atenció en el Dia Escolar de la Pau i No Violència i els Projectes d’Aprenentatge i Servei.

El Consell està format pels partits polítics amb presència al ple i nou entitats de Rubí: L'Associació Catalana d’Enginyeria sense fronteres, l’Associació Catalana Senegalesa per a la Cooperació, l’Associació Cultural Senegambia Kambeng de Catalunya, l’Associació Fedde Kawral Aynabe Tamba, la Comissió Catalana d’Acció Pel Refugi, Grup Eirene, Creart, Rubí Solidari, Fundació Sonrisas de Bombay, la Fundació Vicente Ferrer i la Sala Neus Català.

La cita també ha servit per fer balanç de la feina feta durant el 2023 des del Servei de Cooperació. En aquest sentit, l’any passat es van destinar 83.000 euros a projectes de desenvolupament per a comunitats del Senegal, Cuba, República Dominicana, Moçambic i el Sàhara, entre d’altres. A més, durant el 2023, el Consell també va vehicular l’ajut del Fons Català de Cooperació de 15.000 euros en accions als Balcans, el Sàhara i el Senegal.

Pel que fa als ajuts a situacions d’emergència, el Consell va gestionar una partida de 12.000 euros que va servir per ajudar a la població del Marroc arran del terratrèmol i també es va ajudar al poble Kurd, víctima també d’un sisme.

Des del Servei de Cooperació, es van atorgar 23.834 euros a entitats rubinenques dedicades al desenvolupament o a la sensibilització en aquest àmbit.

Objectius de Desenvolupament sostenible