Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Celler de Rubí torna a ser l’escenari del tast final dels Premis Vinari, el concurs de vins de Catalunya En aquesta tercera edició del certamen s’han presentat un total de 839 referències, 122 de les quals han quedat finalistes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Celler de Rubí torna a ser l’escenari del tast final dels Premis Vinari, el concurs de vins de Catalunya

En aquesta tercera edició del certamen s’han presentat un total de 839 referències, 122 de les quals han quedat finalistes

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha encoratjat el jurat a gaudir del procés de selecció dels millors vins de Catalunya (foto: Localpres).
L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha encoratjat el jurat a gaudir del procés de selecció dels millors vins de Catalunya (foto: Localpres)

Una selecció dels millors enòlegs, sommeliers, periodistes i personalitats relacionades amb el món del vi català s’han reunit aquest dilluns al Celler de Rubí per tastar a cegues les més de 120 referències que han arribat a la fase final dels Premis Vinari, el concurs de vins de Catalunya. Els guanyadors es donaran a conèixer el 9 d’octubre en un acte que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès. 

En aquesta tercera edició del certamen s’han presentat 839 exemplars, una cinquantena més que l’any anterior. Aquest dilluns, i durant unes quatre hores, 24 professionals del sector vinícola han avaluat a cegues ─amb l’ampolla tapada─ els 122 vins classificats en les següents 12 categories: blancs joves, blancs amb pas per fusta, rosats, negres joves, negres de criança, negres de guarda, escumosos joves, escumosos reserva, escumosos rosats, escumosos gran reserva, escumosos antigues reserves i dolços, rancis i de postres.

Els vins que han arribat a la final són els que van obtenir les millors puntuacions en la fase prèvia del concurs, en la qual es van tastar també a cegues els prop de 840 vins presentats en aquesta tercera edició dels Premis Vinari. La fase preliminar del certamen va constar d’una desena de jornades de tast, que van tenir lloc a Lleida, Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Manresa, Reus ─on se’n van celebrar dues─, Alella, Falset, Figueres i Gandesa.

En aquest edició, els Premis Vinari s’han volgut obrir a diverses personalitats destacades dels àmbits de la música, el teatre o la cuina que es declaren apassionades del vi. Així, s’ha preparat una taula de tastadors no professionals, integrada per l’actor Fermí Fernàndez ─que està representant l’obra El sommelier─ i el gastrònom Pep Nogué, entre d’altres, tot i que la seva valoració no computarà al concurs.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha celebrat que VADEVI.cat hagi tornat a escollir el Celler per a dur-hi a terme la final dels Premis Vinari: “Estem contents i honorats perquè per nosaltres és molt important que una final com aquesta, que és a nivell nacional i compta amb el reconeixement de la Generalitat i del Ministeri, es faci al nostre Celler [...]. Hem agraït que es continuï fent aquesta aposta perquè per la nostra ciutat és molt important que treballem per promocionar els productes de la nostra terra. L’Ajuntament de Rubí ha facilitat iniciatives d’aquest tipus ─i ho continuarà fent─ perquè no fan més que reforçar els nostres productes, en aquest cas el vi”.

Per la seva banda, el director dels Premis Vinari, Joan Nebot, ha explicat que estan molt satisfets de celebrar el tercer tast final dels guardons a la ciutat: “Tornem encantats al Celler de Rubí. És un lloc preciós i un emplaçament simbòlic pels Premis Vinari perquè és on s’ha fet vi durant molt de temps i ara Rubí és un lloc on també se’n consumeix. A més, a Rubí ens tracten molt bé, ens hi sentim molt ben acollits i estem encantats de tornar-hi”. Segons Nebot, Catalunya continua sent l’únic país elaborador de vins on es consumeix més vi de fora que no pas vi local, quan les referències catalanes s’estan venent arreu del món. Tot i així, gràcies a la contribució dels Premis Vinari, a la feina que fan els cellers i les DO, i gràcies també a moltes altres iniciatives, “hem passat de la quota del 27%, és a dir, només una de cada quatre ampolles que s’obria a Catalunya era de vi català, al 34%, ara ja és una de cada tres ampolles. Falta camí per recórrer, perquè allò raonable seria que una quota d’entre el 60 o el 80% com en d’altres llocs, però la tendència està marcada”.

Un concurs consolidat
Els Premis Vinari, organitzats per VADEVI.cat, van néixer el 2013 amb l'objectiu de donar a conèixer i potenciar la producció de vins que es fa al país. Des de l’any passat, aquests guardons són un concurs oficialment reconegut per la Generalitat de Catalunya.

Aquest 2015, els Premis Vinari han organitzat dues competicions diferents. A banda de posar nota als millors vins catalans, també s’han convocat els guardons que premien els millors vermuts fets a Catalunya. Aquest concurs es va celebrar a Reus el passat 24 d’abril i hi van participar 45 referències.

El Celler, “catedral del vi”
Des del seu inici, el tast final dels Premis Vinari se celebra al Celler de Rubí. De fet, la primera edició del certamen va coincidir amb la reobertura d’aquest equipament després de les obres de rehabilitació que s’hi van fer. Així, l’edifici recuperava el seu aspecte original després de quatre anys ─les obres van començar l’any 2009─, amb una activitat relacionada amb la seva història vitivinícola. 

La rehabilitació completa del Celler ─un dels edificis modernistes de referència de la ciutat, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell─ va permetre adequar també l’espai exterior de l’edifici.

Des de la seva reobertura, aquest espai ha estat recuperat per a l’ús ciutadà, amb una extensa programació cultural. 

Imatges relacionades

Un total de 24 professionals del món del vi integren el jurat d'aquesta tercera edició dels Premis Vinari (foto: Localpres)
Un total de 24 professionals del món del vi integren el jurat d'aquesta tercera edició dels Premis Vinari (foto: Localpres)
El jurat té la missió d'avaluar els millors vins de Catalunya en cadascuna de les categories (foto: Localpres)
El jurat té la missió d'avaluar els millors vins de Catalunya en cadascuna de les categories (foto: Localpres)
L'actor Fermí Fernàndez és un dels integrants de la taula de tastadors no professionals (foto: Localpres)
L'actor Fermí Fernàndez és un dels integrants de la taula de tastadors no professionals (foto: Localpres)
L'alcaldessa, Ana María Martínez, i el regidor de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, conversant amb el director dels Premis Vinari, Joan Nebot (foto: Localpres)
L'alcaldessa, Ana María Martínez, i el regidor de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, conversant amb el director dels Premis Vinari, Joan Nebot (foto: Localpres)