Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Celler de Rubí proposa una reflexió al voltant de l’univers Big Data Aquest divendres s’ha inaugurat a la sala Cèsar Martinell de l’equipament municipal l’exposició “Immersos en les dades”, que adapta la mostra del CCCB “Big Bang Data” https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Celler de Rubí proposa una reflexió al voltant de l’univers Big Data

Aquest divendres s’ha inaugurat a la sala Cèsar Martinell de l’equipament municipal l’exposició “Immersos en les dades”, que adapta la mostra del CCCB “Big Bang Data”

Marián Díaz, educadora i mediadora del CCCB ha ofert una visita guiada a l’exposició (foto: Localpres).
Marián Díaz, educadora i mediadora del CCCB ha ofert una visita guiada a l’exposició (foto: Localpres)

El Celler de Rubí acull des d’aquest divendres l’exposició Immersos en les dades, una adaptació itinerant de la mostra Big Bang Data del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que arriba a la ciutat gràcies a la col·laboració entre aquesta institució, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament.

A través de diversos materials, Immersos en les dades proposa a l’espectador una reflexió sobre la cultura del segle XXI i les grans transformacions de l’era digital. La mostra explora l’emergència de la base de dades com a marc de pensament cultural i polític i els efectes de la dadificació al món, un fenomen que situa al mateix nivell de rellevància que l’arribada de l’electricitat al segle XIX. L’exposició s’estructura en cinc àmbits temàtics: El pes del núvol. Geografies emergents de les dades; El batec del món. Què és la dadificació; Què penses, què fas, què sents. La producció social de les dades; Som dades. De la quantificació a la mercantilització del jo; i Dades per al bé comú. Cap a una cultura crítica i participativa. A més, incorpora un espai de documentació i un altre per a activitats educatives. Tot plegat conforma un recorregut interactiu dissenyat perquè el públic prengui consciència de tota la informació que es genera al món i del cost que comporta.

Com a adaptació de Big Bang Data, Immersos en les dades arriba precedida de l’èxit d’aquesta mostra. “Big Bang Data va ser un dels projectes més vistos de tota la història del CCCB i va inaugurar el que anomenem la Línia Beta, que es dedica a la reflexió sobre art, ciència i tecnologia [...]. Moltes institucions d’arreu del món es van interessar pel projecte; era el moment de parlar-ne amb la societat, les entitats i els artistes”, ha explicat Carlota Broggi, responsable d’itineràncies del Servei d’Exposicions del CCCB.

De la seva banda, la cap de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, Mireia Sabaté, s’ha manifestat il·lusionada per la possibilitat de portar aquesta mostra al Celler de Rubí i ha posat l’accent en les activitat divulgatives que la complementen: “El que pretenem amb el Programa d’Arts Visuals és acostar l’art contemporani als ciutadans de la província de Barcelona [...]. No només volem transportar obra sinó que la gent entengui l’art contemporani”.

En aquest sentit, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha refermat el compromís del Celler amb la cultura contemporània: “Per a nosaltres, aquest espai és com una joia i volem que sigui un altaveu de l’art contemporani a la ciutat [...]. Convidem tothom que vingui a veure aquesta meravellosa exposició que compleix la nostra norma: qualitat i actualitat”.

Activitats per a tota la família
Un dels grans valors de l’exposició Immersos en les dades són les propostes divulgatives gratuïtes programades al seu voltant. Aquest mateix dissabte, s’iniciarà l’activitat familiar Nosaltres al Ciberespai, consistent en una visita dinamitzada i un taller experimental per a infants a partir de 6 anys. Aquesta primera sessió tindrà lloc a partir de les 18 h mentre que els dies 18 de setembre i 30 d’octubre la proposta s’ha programat a les 12 h.

Una altra de les activitats previstes és (Re)cerques a Google a estudi, que es farà els dies 1 i 8 d’octubre a les 18 h. Es tracta també d’una visita i d’un taller, en aquest cas adreçats a persones de més de 55 anys.

Les propostes educatives al voltant de l’exposició estan obertes igualment els centres educatius, tant a les escoles de primària ─4t, 5è i 6è─ com als instituts ─secundària i batxillerat─, que ja poden reservar visites guiades a través del correu electrònic .

També cal inscripció prèvia per participar al taller Cryptoparty sobre privadesa i protecció de dades personals a Internet, a càrrec de l’expert Jordi Iparaguirre. L’activitat es dirigeix a persones a partir de 16 anys i tindrà lloc el 17 de setembre a les 17 h. Les inscripcions es podran fer fins al dia abans a .

En darrer terme, el 21 d’octubre a les 19 h s’ha programat la conferència Què és el Big Data?, pronunciada per José Luis de Vicente, comissari de l’exposició.

Immersos en les dades es podrà visitar fins al 30 d’octubre en l’horari habitual del Celler: divendres de 18 a 21 h, dissabtes de 12 a 14 h i de 18 a 21 h, i diumenges i festius d’11 a 14 h.

Imatges relacionades

Exposició "Immersos en les dades" (foto: Localpres)
Exposició "Immersos en les dades" (foto: Localpres)
Exposició "Immersos en les dades" (foto: Localpres)
Exposició "Immersos en les dades" (foto: Localpres)
Exposició "Immersos en les dades" (foto: Localpres)
Exposició "Immersos en les dades" (foto: Localpres)
El regidor de Cultura durant la inauguració (foto: Localpres)
El regidor de Cultura durant la inauguració (foto: Localpres)