Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 80% de les accions previstes al Pla d’atenció a les persones amb discapacitat i diversitat funcional ja s’estan executant La Taula de la Diversitat Funcional de Rubí s’ha reunit aquest dimecres per fer balanç del treball realitzat el 2022 i avançar les línies d’actuació dels propers mesos https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El 80% de les accions previstes al Pla d’atenció a les persones amb discapacitat i diversitat funcional ja s’estan executant

La Taula de la Diversitat Funcional de Rubí s’ha reunit aquest dimecres per fer balanç del treball realitzat el 2022 i avançar les línies d’actuació dels propers mesos

La Taula de la Diversitat Funcional s'ha reunit al Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
La Taula de la Diversitat Funcional s'ha reunit al Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Una trentena de persones entre membres d'entitats, professionals de serveis que treballen en l'àmbit de la diversitat funcional, representants de grups municipals i personal tècnic de diverses àrees de l'Ajuntament han participat aquest dimecres en una nova reunió de la Taula de la Diversitat Funcional de Rubí. La trobada, presidida per la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, ha servit per fer balanç del treball realitzat durant el 2022 i avançar les principals línies d’actuació per a aquest any.

Una de les qüestions que ha centrat la reunió ha estat el nivell d’execució del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional. La regidora ha expressat la seva satisfacció pel fet que el 80% de les accions previstes en aquest document ja s'estiguin desenvolupant: “Aquesta era la primera vegada que Rubí es dotava d’un pla adreçat a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. El seu alt grau d’acompliment demostra la ferma voluntat d’aquest Ajuntament d’avançar en aquest àmbit i construir una ciutat realment diversa, on totes les persones puguin desenvolupar el seu projecte de vida”. Ferrer Polo també s’ha referit a la pròxima renovació del document, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats detectades durant els darrers anys. “Ho farem de la mà dels serveis municipals competents i també de la xarxa d’entitats i serveis de l’àmbit, que és, sens dubte, un dels grans actius de què disposem per millorar l’atenció a les persones amb diversitat funcional”, ha dit.

A la reunió d’aquest dimecres, s’han donat a conèixer les dades de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional (OADF) corresponents al 2022. Respecte a l’any anterior, l’activitat d’aquest servei ha experimentat un gran increment: les persones ateses han passat de 151 el 2021 a 511 el 2022, mentre que el nombre d’intervencions ha augmentat de les 237 de l’any anterior a les 723 del 2022.

La Taula també ha fet balanç de les actuacions impulsades des del Servei de Diversitat Funcional. En l’apartat de projectes plenament consolidats, destaca tot el treball realitzat per a l’ocupació de persones amb discapacitat, a través del programa SIOAS i l’empresa municipal Font del Ferro, així com la posada en marxa d’una comissió de seguiment de l’educació postobligatòria, la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional i les línies de subvenció per a projectes d’inclusió social.

Un gruix important de les accions impulsades pel servei busquen la sensibilització de la ciutadania en relació a la discapacitat. Entre aquestes, la Taula ha posat en comú les diverses conferències programades durant el 2022 i el cicle Talents Amagats, que fa valer les capacitats de persones amb diversitat funcional.

Aquest dimecres, també s’han destacat les accions de formació adreçades a personal tècnic municipal, el treball per disposar d’una app per a persones amb diversitat familiar i el seu entorn, la Guia d’accessibilitat per a l’organització d’activitats públiques, el programa Dona amb discapacitat, la Guia de recomanacions per a un començ accessible i la Guia per a la petita infància amb discapacitat i les seves famílies.

Les persones i col·lectius presents a la Taula de la Diversitat Funcional també han tractat els diferents espais de relació que s’han consolidat en els darrers anys, com aquest mateix òrgan o la Jornada d’Entitats i Serveis;  així com els projectes transversals desenvolupats amb altres serveis municipals i amb les entitats de l’àmbit.

Quant a futures accions, a banda de l’actualització del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional, s’ha avançat la posada en marxa d’un projecte d’habitatge amb suport que busca acompanyar les persones amb discapacitat en l’assoliment d’una vida independent.

   

Guia de la Biblioteca en pictogrames

Dins les accions que s’han desenvolupat el 2022, hi ha l’edició d’una guia informativa de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler en pictogrames. Aquest recurs s’emmarca en tot el conjunt d’accions que està impulsant l’equipament cultural per ser més inclusiu i que també inclouen la redistribució del fons per millorar la seva visibilitat, una nova senyalització, i la presència de més materials accessibles per a persones amb discapacitat.

La nova guia de la Biblioteca, que es pot consultar en línia, s’ha elaborat amb l’assessorament de l’entitat local RubíTEA i fa servir els pictogrames d’ARASAAC, un projecte de recursos gràfics i materials adaptats lliures de drets per facilitar la comunicació i l’accessibilitat cognitiva a totes les persones.

Objectius de Desenvolupament sostenible