Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 6è Congrés Rubí Brilla impulsarà l’autoconsum energètic L’esdeveniment tindrà lloc el pròxim 25 d’octubre a la biblioteca Mestre Martí Tauler i explicarà experiències d’autoconsum en clau ciutadana, empresarial i institucional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El 6è Congrés Rubí Brilla impulsarà l’autoconsum energètic

L’esdeveniment tindrà lloc el pròxim 25 d’octubre a la biblioteca Mestre Martí Tauler i explicarà experiències d’autoconsum en clau ciutadana, empresarial i institucional

L’alcaldessa i el regidor amb les instal•lacions d’autoconsum de l’edifici El Bullidor (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L’alcaldessa i el regidor amb les instal•lacions d’autoconsum de l’edifici El Bullidor (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

La 6a edició del Congrés Rubí Brilla pel canvi de Model Energètic tindrà lloc el pròxim 25 d’octubre a la biblioteca Mestre Martí Tauler i es dedicarà a l’autoconsum energètic. El nou context normatiu que es deriva del Reial Decret 244/2019 del 5 d'abril sobre autoconsum energètic inclou per primer cop a Espanya el concepte d'autoconsum compartit, simplifica els processos administratius i tècnics per a les instal·lacions d'autoconsum i, a conseqüència de l'eliminació de l'impost al sol, obre la porta a la gestió dels excedents energètics. “Ara és indubtablement el moment de l’autoconsum energètic. Creiem que aquesta manera de consumir energia solar ens pot ajudar a combatre la pobresa energètica, i per tant a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, a impulsar el creixement econòmic, rebaixant costos, i crearà ocupació, gràcies a la necessitat de nous perfils professionals”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La primera edil, acompanyada del regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz; ha recordat que el Ple ha declarat l’estat d’emergència climàtica a Rubí. “És evident que el model energètic posa en risc el planeta i comença també a malmetre la salut de les persones. Les energies renovables són l’única alternativa al col·lapse i l’única manera de deixar als nostres fills i filles no un món millor, sinó simplement, un món”, ha conclòs l’alcaldessa. El 6è Congrés es dedicarà a l’autoconsum energètic amb la voluntat de fer servir l’altaveu que suposa el prestigi del Congrés per impulsar l’interès per l’autoconsum a través de l’experiència de Rubí i dels testimonis de persones expertes. “Estem davant d’una crisi climàtica, però també d’una crisi social. Vivim en un món on cada cop hi ha més desigualtats i l’oligopoli a l’hora de produir i distribuir energia crea un paradigma que ara és el moment de canviar”, ha alertat Medrano.

Obrirà el Congrés la presentació institucional de l’alcaldessa i la ponència inaugural de Joan Herrera i Torres, exdirector general del Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). Després, la jornada s’estructurarà en tres blocs. La primera part de la sessió reflexionarà sobre l’autoconsum compartit en comunitats de veïns amb Manel Romero Molina de Sud Renovables; l’autoconsum en un polígon circular amb Josep Ma Ortiz Prat, tècnic del projecte Rubí Indústria Circular i l’autoconsum a l’Administració pública amb Alba del Campo Martínez, assessora de transició energètica de l’Ajuntament de Cádiz. Després de la pausa cafè, Teresa Andreu Arbella, investigadora de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) parlarà del present i el futur de l’emmagatzematge d’energia i Ramon Gallart Fernández responsable d’innovació d’Estabanell Energia farà una ponència sobre el paper de la xarxa elèctrica. L’últim bloc del Congrés oferirà una xerrada sobre la compra col·lectiva d’energia a càrrec de Manel Sastre Angulo membre de Som Energia i una altra sobre la participació ciutadana en projectes municipals amb Jordi Solé Muntada, director d’operacions d’ECrowd!. El Congrés es tancarà amb una ponència a càrrec de Joan Groizard Payeras, director general de l’IDAE i la cloenda institucional que farà el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal.

Cadascun dels tres blocs arrencarà amb una entrevista per posar en context la temàtica del Congrés i explicar els recursos i les eines que s’ofereixen a Rubí per promoure l’autoconsum. L’alcaldessa ha avançat que l’equip de govern està treballant en una proposta d’ordenances fiscals per afavorir les instal·lacions d’autoconsum i també una nova ordenança solar per facilitar encara més els tràmits amb l’administració.

Com l’any passat, el Congrés, que comptarà amb la col·laboració de l’escola d’art i disseny edRa, té una pàgina web pròpia des d’on ja es poden fer les inscripcions i consultar el programa complet www.congresrubibrilla.cat.