Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 50/50 arriba a València L’alumnat de tres escoles de Rubí ha explicat la seva experiència en estalvi energètic als nois i noies valencians que aquest curs posen en marxa la proposta del projecte Rubí Brilla https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El 50/50 arriba a València

L’alumnat de tres escoles de Rubí ha explicat la seva experiència en estalvi energètic als nois i noies valencians que aquest curs posen en marxa la proposta del projecte Rubí Brilla

L’alcalde Joan Ribó amb escoles de Rubí i València a la sala de plens de  l’Ajuntament de València (foto: Ajuntament de València).
L’alcalde Joan Ribó amb escoles de Rubí i València a la sala de plens de l’Ajuntament de València (foto: Ajuntament de València)

La responsable tècnica del projecte Rubí Brilla, Marta Morera, el director de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Jordi Nuñez, i representants de tres dels dotze centres educatius que participen al projecte 50/50 d’estalvi energètic a les escoles Pau Casals, 25 de setembre i Montessori han explicat aquest dilluns a l’Ajuntament de València la proposta per a les escoles del Rubí Brilla, tal com ja van fer l’any passat a Madrid.

L’alumnat rubinenc ha compartit la seva experiència amb els nois i noies dels cinc centres escolars valencians que han començat a desenvolupar el projecte 50/50 aquest setembre en el marc d’una prova pilot: Lluís Vives, Doctor López Rosat, Santiago Calatrava, Sant Isidre i Cervantes. Els alumnes han explicat algunes de les mesures que han posat en pràctica als seus centres com ara el monitoratge del consum energètic, la sectorització del sistema de calefacció, l’ús més eficient de la llum i de la calefacció o la creació de líders energètics entre el mateix alumnat. La representació rubinenca ha estat rebuda per l’alcalde de València, Joan Ribó; el regidor d’energies renovables i canvi climàtic de l’Ajuntament de València, Roberto Jaramillo; el regidor de govern interior, Sergi Campillo i Maria Oliver, regidora d’educació del govern valencià.

A través del projecte 50/50, la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic ─i la despesa econòmica que comporta─, i minvar les emissions contaminants. Els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica i el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa.

L’altra meitat dels diners, l’Ajuntament els inverteix en mesures d’eficiència energètica als centres amb l’objectiu de seguir augmentant l’estalvi en el futur. Durant el darrer curs (2016-2017), les escoles de Rubí van aconseguir un estalvi energètic de 55.624,54 euros (18,05 %).Una xifra inferior als 57.369 euros (13%) estalviats el curs 2012-2013, quan es va posar en marxa la iniciativa ja que les pràctiques adoptades han acostat els centres al consum mínim.

L’èxit d’aquest projecte es fonamenta, sobretot, en l’alta implicació tant dels alumnes com del personal de l’escola. Es creen grups de treball formats per representants tant de l’Ajuntament com del centre ─alumnes i professorat, AMPA, personal dels serveis de menjador i de neteja, consergeria, secretaria, etc─.

El 50/50 compta amb la participació de 12 escoles públiques de Rubí que des del curs 2012-2013 redueixen la seva despesa energètica gràcies a la implementació de diferents mesures. Des de llavors, el 50/50 ha arribat a 500 escoles i 50 edificis públics de 13 països de la Unió Europea. El projecte ha suposat un estalvi global a la ciutat de gairebé 300.000 euros.