Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 1r Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic reuneix els millors experts del sector La cita, que té lloc a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, evidencia el protagonisme del món local en les polítiques energètiques https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El 1r Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic reuneix els millors experts del sector

La cita, que té lloc a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, evidencia el protagonisme del món local en les polítiques energètiques

Conferència inaugural (foto: Localpres).
Conferència inaugural (foto: Localpres)

El 1r Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, organitzat per l’Ajuntament de Rubí, ha convocat 300 persones aquest divendres a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. La quinzena dels experts participants, de renom nacional i internacional, i les temàtiques incloses al programa han despertat tant interès que s’han hagut de tancar les inscripcions abans d’hora, un cop assolit l’aforament màxim previst.

La jornada s’ha obert amb la benvinguda de l’alcaldessa, Carme García, qui ha definit el congrés com una oportunitat de “teixir xarxes i convertir les idees en un moviment imparable”. La màxima responsable municipal ha reivindicat el lideratge de Rubí en el canvi de model energètic, fruit d’una aposta política, i s’ha mostrat convençuda que aquesta qüestió està en mans del món local: “Les ciutats són i seran les protagonistes. El canvi es farà des de l’apoderament ciutadà i les administracions més pròximes, els ajuntaments”. En aquest sentit, García Lores ha assegurat que “la suma d’accions locals té més potència que les declaracions d’intencions de governs internacionals”.

La intervenció de l’alcaldessa ha donat pas a la conferència inaugural, Situació i problemàtica actual energètica a Europa i Espanya, a càrrec de Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president d’N2E i Jorge Morales de Labra, director general de GeoAtlanter i membre de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético i de la patronal fotovoltaica. García Breva ha defensat que la transició energètica “és rendible” i que “les ciutats són l’escenari del canvi”, entre d’altres qüestions perquè els ajuntaments disposen d’autonomia: “Un ajuntament pot establir canvis d’hàbits amb les seves ordenances fiscals”.

De la seva banda, Jorge Morales de Labra ha abundat en la problemàtica del preu de l’electricitat. “El mercat elèctric és el nus gordià del sistema elèctric”, ha sentenciat l’expert, qui ha argumentat de forma didàctica que “l’increment del terme fixe del rebut de la llum és un senyal inequívoc del malbaratament de l’energia”. Morales de Labra ha coincidit amb els seus predecessors a l’afirmar que “el canvi es produirà des de baix”, tot elogiant la iniciativa del congrés organitzat per Rubí.

Després de la conferència inaugural, s’han encetat les ponències dedicades a cadascun dels àmbits de treball del projecte Rubí Brilla: indústria, administració pública, comerç i residencial. Les exposicions han alternat l’experiència de Rubí amb la d’altres municipis, entitats i institucions, cosa que ha permès visualitzar les diferents iniciatives que s’estan duent a terme arreu per aconseguir un veritable canvi de model energètic.

El 1r Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic continuarà aquest divendres a la tarda amb una taula rodona que reunirà bona part de la quinzena d’experts que participen en aquest esdeveniment i que permetrà el debat amb el públic assistent. El congrés es tancarà amb un lliurament de diplomes i plaques a les escoles públiques que han participat al projecte 50/50; i un seguit d’activitats a l’aire lliure, que inclouen trajectes en vehicle elèctric i un taller de confecció d’enginys solars.

Imatges relacionades

Intervenció de Som Energia (foto: Localpres)
Intervenció de Som Energia (foto: Localpres)
Benvinguda de l'alcaldessa (foto: Localpres)
Benvinguda de l'alcaldessa (foto: Localpres)
Conferència inaugural (foto: Localpres)
Conferència inaugural (foto: Localpres)