Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dos rubinencs assisteixen a unes jornades per definir el futur Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya Entre d’altres, els joves participants en aquestes sessions de treball han elaborat un reglament intern que haurà de regular el CNIAC https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Dos rubinencs assisteixen a unes jornades per definir el futur Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya

Entre d’altres, els joves participants en aquestes sessions de treball han elaborat un reglament intern que haurà de regular el CNIAC

Nois i noies de diversos municipis han participat aquest cap de setmana en unes jornades a Cabrera de Mar.
Nois i noies de diversos municipis han participat aquest cap de setmana en unes jornades a Cabrera de Mar

Aquest cap de setmana s’han celebrat les jornades Els infants treballem per la constitució del CNIAC a Cabrera de Mar, unes sessions de treball que, entre d’altres, han comptat amb la participació dels joves rubinencs Carlos Gallego i Sarina Lievens. Ells són els dos representants del Consell dels Infants i els Adolescents de Rubí escollits per formar part del futur Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya.

El CNIAC, que es constituirà formalment el 20 de novembre, és un òrgan col·legiat de caràcter consultiu i de participació adscrit al Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. Les seves funcions són representar els interessos dels infants i adolescents de Catalunya, fer propostes als organismes competents i opinar sobre aquelles propostes que afectin els infants.

Després de les diverses trobades de participació celebrades arreu del territori aquest mes d’octubre per donar a conèixer el futur CNIAC, aquest cap de setmana han tingut lloc les jornades Els infants treballem per la constitució del CNIAC, el pas previ a la constitució formal d’aquest òrgan. Els nois i noies que han participat en aquest espai de treball han aprofundit en el Decret que haurà de regir el futur Consell Nacional, desgranant i conceptualitzant cada article per elaborar un Reglament Intern que faciliti el funcionament del CNIAC.

Així, s’han consensuat els criteris i el procediment d’elecció dels càrrecs del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya. S’ha considerat clau tenir en compte criteris com la territorialitat, el gènere o l’edat a l’hora de triar els càrrecs i s’ha acordat que hi haurà dues vicepresidències, una ocupada per un nen o nena d’entre 8 i 12 anys i l’altra, per un nen o nena d’entre 13 i 16 anys.

Els participants han recollit de manera gràfica l’experiència d’aquestes colònies de treball. Han elaborat un photocall on han expressat allò que resumeix aquestes jornades amb tot un seguit de paraules clau, com ara amistat, treball, felicitat, col·laboració o debatre, entre d’altres. Els joves han explicat que s’han sentit identificats amb altres nois i noies amb els quals comparteixen idees i que gràcies a aquestes jornades han pogut millorar-les. L’experiència ha estat tant positiva que esperen tornar-la a repetir.

Constitució del CNIAC
La constitució formal del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya i la seva primera reunió tindran lloc el 20 de novembre, Dia Universal de la Infància. A part dels dos representants escollits als diferents consells d’infància locals, el CNIAC estarà format per representants de les entitats signants del Pacte per a la Infància i altres autoritats de la Generalitat.

En aquesta primera reunió, es formalitzarà públicament el compromís i l’assumpció de responsabilitats per part dels infants, al mateix temps que es reafirmarà el compromís dels representants polítics de reconèixer els infants com a ciutadans, en línia amb al Pacte per la Infància i la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència.

Imatges relacionades

Els rubinencs Sarina Lievens i Carlos Gallego, davant del photocall
Els rubinencs Sarina Lievens i Carlos Gallego, davant del photocall