Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Calçats Bendranas rep el reconeixement de l’Ajuntament com a comerç centenari El lliurament s’ha produït en el marc d’un acte sobre la història del comerç local organitzat per l’Associació Sant Galderic https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/calcats-bendranas-rep-el-reconeixement-de-l2019ajuntament-com-a-comerc-centenari/@@images/image/preview

Calçats Bendranas rep el reconeixement de l’Ajuntament com a comerç centenari

El lliurament s’ha produït en el marc d’un acte sobre la història del comerç local organitzat per l’Associació Sant Galderic

El regidor amb les representants de Calçats Bendranas (foto: Localpres).
El regidor amb les representants de Calçats Bendranas (foto: Localpres)

La històrica botiga Calçats Bendranas, situada a l’avinguda de Barcelona, ha rebut aquest dijous el reconeixement de l’Ajuntament com a establiment centenari. El regidor de Comerç, Jaume Buscallà, ha estat l’encarregat de lliurar una placa commemorativa a Montserrat Bendranas, actual gerent de la botiga, i a Maria Adalid, l’anterior responsable. El reconeixement s’ha fet en el marc d’un acte de l’Associació Sant Galderic dedicat de forma monogràfica al comerç local.

Emili Bendranas va obrir Calçats Bendranas al carrer Pere Esmendia ara fa 129 anys per vendre les espardenyes que feia ell mateix. El 1966, el negoci es va traslladar a l’avinguda de Barcelona, on va ampliar l’oferta de calçat. Buscallà ha destacat el mèrit que té haver mantingut aquesta botiga durant tants anys: “El més difícil és que generació rere generació hagin volgut seguir amb el negoci en un món que ha canviat tant a nivell de comerç”.

El comerç ja va rebre una distinció de la Generalitat de Catalunya per la seva condició d’establiment centenari el passat el passat mes de maig.

El comerç local com a protagonista
El reconeixement a Calçats Bendranas s’ha fet aquest dijous al Museu Municipal Castell (MMUC) en el marc del darrer acte de commemoració de Sant Galderic, organitzat per l’associació del mateix nom. Dins d’aquesta trobada, s’ha fet una visita guiada a l’exposició Rubí i el comerç de proximitat (1850-1965), una mostra sobre els comerços locals integrada per una cinquantena d’imatges que van des de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX. A l’hora d’elaborar aquesta exposició, una coproducció de l’Ajuntament i l’Associació Sant Galderic, s’ha treballat amb els fons de la col·lecció Roset, de l’Arxiu Municipal, de l’Arxiu Nacional i de col·leccions privades.

El regidor de Comerç ha subratllat el gran interès de la mostra, “un recull molt interessant [...] i un bon document històric i artístic” que es podrà visitar al Museu Municipal Castell fins al 16 de novembre.

Aquest dijous també ha tingut lloc la xerrada La història del comerç local, a càrrec del mestre i estudiós local Lluís Garcia. Buscallà ha agraït la tasca realitzada per l’Associació Sant Galderic en l’organització d’aquestes propostes relacionades amb el comerç.

Imatges relacionades

L'acte ha tingut lloc al Castell (foto: Localpres)
L'acte ha tingut lloc al Castell (foto: Localpres)