Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Antropologia, denúncia social i art local obriran la nova temporada dels espais expositius municipals El Museu Municipal Castell (MMUC) inaugurarà el 15 de febrer la mostra “Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física”, produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Diputació de Barcelona https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Antropologia, denúncia social i art local obriran la nova temporada dels espais expositius municipals

El Museu Municipal Castell (MMUC) inaugurarà el 15 de febrer la mostra “Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física”, produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Diputació de Barcelona

“Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física” ens aproparà a les condicions de vida de l’època medieval (foto: Diputació de Barcelona).
“Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física” ens aproparà a les condicions de vida de l’època medieval (foto: Diputació de Barcelona)

El Museu Municipal Castell (MMUC) i les seves subseus, l’Espai Expositiu Aula Cultural i l’Espai Expositiu Antiga Estació, són a punt d’encetar temporada. La programació arrencarà el 15 de febrer amb la inauguració de les mostres Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física i Atrapats, del fotoperiodista Lucas Vallecillos; i s’ampliarà el 22 de febrer amb l’obertura de Formes i colors de l’artista rubinenca Maruja Gracia.

L’exposició Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física és una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través de l’Arqueoxarxa, i de la Diputació de Barcelona que es podrà visitar al MMUC del 15 de febrer al 26 de maig. La mostra explica les condicions de vida del món medieval a través de les restes humanes localitzades a les nombroses campanyes d’excavació desenvolupades des de fa més de quaranta anys al territori català. En concret, s’han estudiat parts d’esquelets trobats en jaciments arqueològics dels segles VIII al XV, bàsicament situats a la Catalunya Central, emprant tècniques de l’antropologia física i la paleopatologia.

La mostra comença introduint el públic a l’Edat Mitjana i als jaciments investigats, així com a la disciplina de l’antropologia física, per seguir desgranant diferents temàtiques: l’alimentació, els oficis i estils de vida, la malaltia i la salut, la justícia, la violència i la guerra, i l’experiència de la mort i els seus rituals. Un dels seus grans reclams és una vitrina tomba que conté l’esquelet complet d’un guerrer trobat a la necròpolis del Monestir de Sant Benet del Bages.

Del 15 de febrer al 20 d’abril, l’Espai Expositiu Aula Cultural presentarà Atrapats, una mostra del fotoperiodista Lucas Vallecillos que sintetitza quatre anys d’assaig fotogràfic en defensa dels drets humans, en especial els dels infants. Aquest treball investiga, denuncia i convida a reflexionar sobre els marcs socioculturals que creen les persones adultes per atrapar i explotar els i les menors, vulnerant impunement els seus drets fonamentals, i normalitzant que formin part de l’engranatge econòmic, formal o informal, de països amb governs i societats que miren cap a un altre costat. Vallecillos aborda diversos contextos: Bolívia, Tailàndia, el Senegal, Colòmbia, el Líban i el Japó.

Les imatges presentades s’acompanyen de tres audiovisuals que es poden visualitzar in situ o a través del mòbil.

La temporada de l’Espai Expositiu Antiga Estació s’obrirà amb Formes i colors, de l’artista rubinenca Maruja Gracia, que es podrà visitar del 22 de febrer al 20 d’abril. La mostra reuneix una vintena d’escultures i cinc quadres que ens acosten al món de la creadora: una abstracció formalista basada en el color. Les seves figures en tècnica mixta i els seus acrílics sobre llenç parlen de la necessitat de recolliment de l’autora i de la seva particular visió de l’art.

Maruja Gracia va estudiar pintura a l’Escola Massana i, posteriorment, es va enamorar de l’escultura a l’Escola d’Art i Disseny edRa.

Objectius de Desenvolupament sostenible