Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ana María Martínez: “Aquest serà el mandat de l’aprovació definitiva del POUM” L’alcaldessa de Rubí ha repassat en una trobada amb els mitjans alguns dels projectes estratègics del seu govern, entre els quals figuren l’aprovació del POUM, l’ampliació de l’illa de vianants o la reactivació de la Font del Ferro https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ana María Martínez: “Aquest serà el mandat de l’aprovació definitiva del POUM”

L’alcaldessa de Rubí ha repassat en una trobada amb els mitjans alguns dels projectes estratègics del seu govern, entre els quals figuren l’aprovació del POUM, l’ampliació de l’illa de vianants o la reactivació de la Font del Ferro

L’alcaldessa, durant la seva compareixença (foto: Localpres).
L’alcaldessa, durant la seva compareixença (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, acompanyada de la resta de membres del govern municipal, ha detallat aquest dilluns alguns dels projectes estratègics que s’impulsaran en aquest inici de mandat amb l’objectiu de transformar la ciutat a nivell social, territorial, econòmic i administratiu. Tal com ha refermat la primera edil, es tracta d’accions que responen a les línies prioritàries del seu equip: l’ocupació i el suport a les persones amb més necessitats, la millora de l’espai públic i la implantació de noves formes de fer política. “Aquest és un equip de govern ambiciós que no limitarà la seva acció a retocs estètics”, ha declarat l’alcaldessa, alhora que ha reconegut que aquests projectes representen un repte per a la maquinària municipal.

Un dels pilars de la transformació que vol liderar el govern d’Ana María Martínez són les persones, especialment les més vulnerables. “Volem que Rubí sigui una ciutat inclusiva, no només des de l’àmbit social sinó també des de l’àmbit del territori i l’economia”, ha subratllat la màxima responsable municipal. Amb aquest argument, el govern local emprendrà un projecte d’eliminació de barreres físiques i l’adaptació del màxim nombre possible de parcs infantils per adequar-los a les necessitats dels infants amb diversitat funcional. A més, farà una aposta decidida per l’economia social que tindrà com a eix principal la reactivació de la Font del Ferro, gràcies a un augment del pressupost destinat a aquesta empresa municipal de 400.000 euros.

En aquest mateix àmbit, el govern municipal impulsarà la creació de l’Observatori de la Diversitat Funcional i de la Taula de la Diversitat Funcional.

L’habitatge serà un altre dels temes que formaran part de les prioritats per a aquest inici de mandat. Amb l’objectiu de “facilitar l’accés a una vivenda digna”, l’equip d’Ana María Martínez reorientarà el funcionament de la Taula especial de desnonaments, treballarà per crear un parc social d’habitatge que inclogui els prop de 1.000 pisos buits que hi ha a la ciutat, molts dels quals són propietat d’entitats financeres, i elaborarà un reglament que permeti sancionar aquells bancs que mantinguin els habitatges desocupats.

Una altra part de l’acció social del govern se centrarà en l’atenció a la infància. Així, s’activaran diverses iniciatives per tal que Rubí sigui reconeguda per la UNICEF com a ciutat amiga de la infància. Entre aquestes destaca una transformació en profunditat del Parc de Ca n’Oriol per consolidar-lo com un espai de trobada per a tots els infants i les seves famílies.

Les principals polítiques socials per a aquest inici de mandat es completaran amb un augment dels ajuts econòmics destinats a les famílies més necessitades, que el 2016 ascendiran a 1,3 milions d’euros. “Som un dels consistoris que més ajudes facilita en matèria social. De fet, a la comarca som el municipi que més diners inverteix en beques de menjador escolar [1 milió d’euros]”, ha destacat l’alcaldessa, qui també ha posat en valor l’augment d’un 16% del pressupost de l’Àrea de Serveis a les Persones.

Aprovació definitiva del POUM
L’alcaldessa ha apel·lat també a la necessitat d’una transformació territorial que faci de Rubí “una ciutat endreçada, amable i que puguem gaudir”. En el centre d’aquest canvi, Martínez ha situat l’aprovació del nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), que confia a tenir enllestida en un període màxim de dos anys: “Aquest serà el mandat de l’aprovació definitiva del POUM” ─ha assegurat─ “un POUM que dotarà la ciutat d’infraestructures” i que permetrà impulsar projectes com la recuperació de la Riera o la pacificació de l’avinguda de l’Estatut, entre d’altres. Martínez ha explicat que ja s’ha començat a caminar en aquest sentit gràcies a la valentia de l’equip de govern i al consens assolit amb la resta de partits polítics.

Un altre dels grans projectes estratègics que afectaran l’espai públic de Rubí en els propers temps serà l’ampliació de l’illa de vianants, que doblarà l’espai restringit als vehicles, incloent la zona del Mercat Municipal i el carrer Maximí Fornés. Martínez, que s’ha referit a aquesta ampliació com una “rehabilitació integral del centre”, ha detallat que aviat es tindrà una primera diagnosi i que, a finals del 2016, podria estar enllestit el projecte.

Els canvis al territori també s’evidenciaran als barris de Les Torres, el 25 de Setembre i Ca n’Oriol, que seran objecte de projectes de transformació social, econòmica i urbanística, sempre de la mà dels agents socials, les entitats i la ciutadania en general d’aquestes zones.

Però Rubí també ha de viure en els propers anys una transformació profunda en el vessant econòmic que doni continuïtat i potenciï al caràcter industrial de la ciutat. Martínez ha apuntat la importància que tindran per al teixit empresarial la revisió del POUM i l’execució d’algunes de les accions del Pla director de polígons. Alhora, però, ha avançat una feina intensiva que permeti augmentar la competitivitat de les companyies ubicades a Rubí i atraure noves inversions. En aquest apartat ha situat la potenciació de l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) i molt especialment de la Finestreta Única Empresarial de Rubí (FUER), així com l’aposta pel projecte Rubí Brilla, com a exemple de millora de la competitivitat empresarial a partir de l’eficiència energètica.

La formació serà l’altre motor de tota aquesta transformació econòmica. Segons ha avançat Martínez, es crearà el Centre integral de formació de Rubí amb l’objectiu d’incrementar el nivell de formació dels rubinencs i rubinenques i facilitar així la seva ocupabilitat. “Cal incidir en les causes estructurals de l’atur. La baixa qualificació s’ha de contrarestar”, ha declarat l’alcaldessa, qui espera que el nou centre sigui “una eina perquè els aturats es reinsereixin al mercat laboral”. A més, el govern municipal insistirà en altres accions de caràcter més conjuntural, orientades a col·lectius especialment vulnerables a la crisi, com els joves, els majors de 45 anys o els aturats de llarga durada.

Els projectes estratègics per a aquest inici de mandat es completen amb una última línia de treball centrada en la pròpia administració: “Volem un Ajuntament modern, transparent i molt proper a la ciutadania, que doni respostes ràpides”. En relació a això, l’alcaldessa ha informat que aviat estarà operatiu un nou portal de transparència municipal, que vol anar més enllà dels requeriments que marca la legislació vigent, i que al gener es reunirà per primer cop la Comissió Especial de Transparència.

D’altra banda, Martínez ha fet palès el seu compromís amb la regularització dels treballadors i treballadores de la corporació, un procés que “no serà fàcil” però que calia afrontar amb “valentia política”.

“Ens hem de sentir orgullosos de la nostra ciutat”
L’alcaldessa espera que aquests projectes, que només són una part de les accions en què ja està treballant el govern municipal en aquest inici de mandat, ajudin a una transformació integral de la ciutat. “Ens hem de sentir orgullosos de la nostra ciutat, encara més”, ha dit Martínez, qui també ha insistit en una nova forma de fer política que busca el màxim consens possible amb la resta de partits polítics: “Si sumen, fan que el nostre projecte encara sigui més ric”.