Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alumnat de l’INS Torrent dels Alous exposa els seus avenços en la recerca de nous antibiòtics Estudiants de batxillerat científic de l’institut rubinenc han participat al projecte internacional SWI-MicroMón, desenvolupat en col·laboració amb la UAB https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Alumnat de l’INS Torrent dels Alous exposa els seus avenços en la recerca de nous antibiòtics

Estudiants de batxillerat científic de l’institut rubinenc han participat al projecte internacional SWI-MicroMón, desenvolupat en col·laboració amb la UAB

L’alumnat ha presentat els resultats del seu treball de recerca sobre els antibiòtics (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alumnat ha presentat els resultats del seu treball de recerca sobre els antibiòtics (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Alumnes de batxillerat científic de l’Institut Torrent dels Alous han presentat aquest dimarts els avenços que han fet en la recerca de microorganismes productors de nous antibiòtics al sòl de Rubí. La seva investigació s’emmarca en el projecte internacional Small World Iniciative-Micro Món, desenvolupat en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Durant cinc sessions, els nois i noies de l’INS Torrent dels Alous han treballat recollint mostres, sembrant i aïllant possibles candidats bacterians a produir nous antibiòtics. En tot aquest procés, han tingut l’acompanyament d’estudiants de microbiologia, microbiologia ambiental i biotecnologia de la UAB, que han els han fet de professors i els han introduït en la metodologia científica. Aquest dimarts, han exposat els resultats del treball realitzat en el marc d’una xerrada que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa en funcions, Ana María Martínez, i del regidor de Medi Ambient en funcions, Moisés Rodríguez. “La participació del Torrent dels Alous en aquest projecte internacional és una mostra clara de la bona feina que es fa als centres educatius de la ciutat. En aquest cas concret, parlem d’una iniciativa que promou la recerca científica entre els joves però que, a més, aporta solucions per a una qüestió molt preocupant, com és la falta d’antibiòtics eficaços”, ha destacat Martínez.

El projecte Small World Iniciative-Micro Món es va posar en marxa el curs 2017-2018 a universitats de 14 països diferents. Des del punt de vista pedagògic, els seus objectius són animar els estudiants a conèixer i cursar carreres científiques, i formar-los per aplicar el mètode i el pensament científic. A més, el projecte vol conscienciar la població sobre la greu problemàtica de la resistència als antibiòtics i descobrir candidats bacterians per obtenir-ne de nous.  I és que s’estima que, si no es posa remei a l’actual situació, hi haurà deu milions de morts prematures el 2050 com a conseqüència d’infeccions bacterianes contra les quals ja no existeixen o no existiran antibiòtics eficaços.