Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament i entitats sumen esforços per programar prop d’una trentena d’activitats al voltant del Dia de les Dones La programació, que s’allargarà durant tot el mes de març, combina propostes de caràcter reivindicatiu amb altres de divulgatives o lúdiques https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ajuntament i entitats sumen esforços per programar prop d’una trentena d’activitats al voltant del Dia de les Dones

La programació, que s’allargarà durant tot el mes de març, combina propostes de caràcter reivindicatiu amb altres de divulgatives o lúdiques

Maria Mas a la sala de plens (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Álvarez).
Maria Mas a la sala de plens (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Álvarez)

L’Ajuntament, amb la col·laboració de diverses entitats i partits polítics, organitza prop d’una trentena d’activitats per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. La programació, que s’allargarà durant tot el mes, combina propostes de caràcter reivindicatiu amb altres de divulgatives o lúdiques i es presenta amb la imatge de diverses dones combatives i vitals que suporten una pancarta amb el lema Juntes arribem més lluny. La il·lustració d’enguany ha anat a càrrec de Zisis, una artista jove nascuda a Sevilla però que resideix actualment a Rubí, que ha col·laborat en diverses ocasions amb la Torre Bassas i que ha participat en esdeveniments artístics locals com el Peacock Rubí Art Festival.

L’acte central de la commemoració, la tradicional lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc el dia 8 de març a les 12 h a la plaça de Pere Aguilera a càrrec de l’alcaldessa i dels representants dels diferents grups municipals. “Ens reunirem un any més per denunciar les desigualtats que encara pateixen les dones en molts àmbits i demanar la complicitat de tota la societat per acabar amb qualsevol tipus de discriminació per raó de gènere. Com l’any passat, l’Ajuntament facilitarà també als treballadors i treballadores municipals el seguiment de la vaga feminista. Creiem que és important que tothom que ho vulgui pugui expressar amb fermesa la discriminació que encara patim les dones avui dia”, ha explicat la regidora de polítiques d’igualtat, Maria Mas.

La divulgació és un dels eixos de la programació al voltant del 8 de març. Des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) s’organitzen diverses activitats en aquesta línia per fer més visible aquest servei i d’acostar-lo a la ciutadania. Així, el 5 de març s’ha organitzat a l’Ateneu un taller conjunt amb l’Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació sota el títol Sexisme i mitjans audiovisuals. Des de la regidoria de Polítiques d’Igualtat s’han organitzat també les xerrades Em separo: fracàs o oportunitat? (19 de març) i El valor de cuidar. Qui cuida quan emmalaltim (26 de març). Aquest vessant més divulgatiu també serà present a la programació gràcies a la iniciativa de les entitats locals com la xerrada Les dones al món educatiu, de l’Associació de Veïns de Ca n’Oriol, tres conferències organitzades per l’Aula d’Extensió Universitària: Medi ambient i salut, Migració i feminisme, i La família i un de més; i l’exposició Drets sexuals i reproductius a l’Índia rural, de la Fundació Vicente Ferrer i la Biblioteca Municipal.

En aquesta ocasió, la revindicació feminista tindrà també una mirada artística. L’associació de Dones Creatives del Vallès ha preparat un taller vivencial i l’exposició Vida!, que s’inaugurarà el 7 de març a l’Espai Expositiu Antiga Estació i, en el marc de la qual, també s’oferirà un recital poètic el dia 15 i l’Associació de Veïns de Les Torres organitza un any més una Setmana de la Dona. “Les entitats, com veieu, són un pilar essencial d’aquesta commemoració, com també ho són els i les joves de la nostra ciutat”, ha dit Mas. Des del Grup Feminista Les Rebel de l’Espai Jove Torre Bassas s’organitza l’escape room El castell de les princeses lliures i l’Associació Juvenil Musical La SoniK organitza el festival multidisciplinari No Woman No Fest. “És la demostració que entre els rubinencs i les rubinenques més joves s’ha creat un sentiment d’activisme per la igualtat molt important”, ha conclòs. Com a novetat, el FEMPOP, un festival que vol evidenciar la desigualtat de gènere habitual en la indústria musical, tindrà lloc a Rubí. Aquesta proposta que ja es feia a altres ciutats, enguany tindrà lloc el 10 de març a l’Ateneu i comptarà amb les cantants Liz Lawrence, Eliza Shaddad i Aisha Burns. Coincidint amb aquest festival, el SIAD ha organitzat un punt de trobada i comerç d’artistes locals.

Com cada any, l’Ajuntament torna a organitzar el Ball de Dones, que tindrà lloc en dues sessions, els dies 29 i 30 de març a El Celler, amb un aforament de 400 persones aproximadament per a cadascun dels dies. Pròximament es podran recollir les invitacions a la regidoria de Polítiques d’Igualtat, a l’edifici Rubí Forma. Aquesta activitat vol ser un petit homenatge a les dones rubinenques.

Mas també ha aprofitat la presentació de la programació del Dia Internacional de les Dones per referir-se a la feina que es fa des de la regidoria de Polítiques d’Igualtat i que també es desenvolupa de manera transversal des de tots els serveis municipals. Així, Mas ha parlat del Protocol per a l’abordatge de la violència masclista: “Éstem treballant per actualitzar-lo: és un tema que ha generat moltíssim interès i confiem que molt aviat el puguem aprovar”. Mas també ha volgut fer un agraïment especial a les entitats que participen en el programa del 8 de març, així com a les llibreries que cada any també es mobilitzen oferint llibres i altres materials que visibilitzen les dones.