Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Activistes internacionals visitaran Rubí en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans La participació en aquesta xarxa de ciutats i l’organització de l’intercanvi juvenil “Painting Human Rights” refermen el compromís del municipi amb la promoció dels drets humans https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Activistes internacionals visitaran Rubí en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

La participació en aquesta xarxa de ciutats i l’organització de l’intercanvi juvenil “Painting Human Rights” refermen el compromís del municipi amb la promoció dels drets humans

L’alcaldessa, la Síndica i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, amb una representació dels joves que participaran a l’intercanvi “Painting Human Rights” (foto: Localpres).
L’alcaldessa, la Síndica i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, amb una representació dels joves que participaran a l’intercanvi “Painting Human Rights” (foto: Localpres)

Rubí entrarà a formar part del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans amb l’aprovació, al proper Ple municipal, de la declaració institucional d’aquesta xarxa de municipis. En el marc d’aquesta iniciativa, impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la ciutat rebrà la visita de diversos activistes internacionals en drets humans entre el 10 i el 14 d’abril. 

La programació s’iniciarà el dimarts 10 d’abril a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler amb una taula rodona sobre els drets de la infància i la presentació del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. El debat comptarà amb la participació de l’alcaldessa, Ana María Martínez, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, la Síndica de Greuges, Milagros Calleja, l’exmissioner Chema Caballero i representants del Consell dels Infants i Adolescents de Rubí, a banda del periodista i membre de Rubí Acull Roger Cuartielles, que s’encarregarà de moderar-lo.

En els dies posteriors, se celebraran xerrades i tallers a diversos instituts de la ciutat i a l’Espai Jove Torre Bassas, on es parlarà de drets LGTBI, medi ambient i educació, entre d’altres. Aquestes activitats aniran a càrrec dels defensors i defensores dels drets humans Patricio Vindel, Yolanda Oquelí i Silvia Berrocal. Les jornades es tancaran el dissabte 14 d’abril amb una proposta artística protagonitzada per l’activista brasiler Dimir Viana que tindrà lloc l’Ateneu Municipal.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, s’ha felicitat per l’adhesió de Rubí a la xarxa de Ciutats Defensores dels Drets Humans, un projecte en plena sintonia amb el Pla director de cooperació al desenvolupament de Rubí, aprovat recentment, i que “ve a demostrar el compromís, la sensibilitat i l’aposta de la ciutat en relació a la defensa dels drets humans”. Segons ha afegit, “volem que s’obrin espais de reflexió, que es parli dels drets humans i de la necessitat de defensar-los [...]. El que es tracta és de conscienciar la ciutadania de la necessitat d’integrar els drets humans a la nostra vida quotidiana”.

La Síndica de Greuges, Milagros Calleja, va ser una de les persones que van impulsar l’entrada de Rubí al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Per a la defensora local, aquesta iniciativa referma el compromís de Rubí amb la promoció del drets humans ─la ciutat ja va adherir-se el 2004 a la Xarxa de Pobles i Ciutats pels Drets Humans i a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat─ i representa una oportunitat per “donar visibilitat als drets humans i als defensors i defensores que treballen fora de les nostres fronteres en temes molt interessants”.

La joventut com a agent de transformació
La reflexió al voltant dels drets humans també serà present a Rubí en els propers dies gràcies a l’intercanvi internacional Painting Human Rights, organitzat per l’entitat Fedelatina amb el suport de l’Ajuntament i del programa Erasmus+ de la Unió Europea. Una trentena de joves entre 18 i 25 anys provinents de Catalunya, Itàlia, França i Portugal es reuniran a la ciutat del 23 de març a l’1 d’abril per formar-se en matèria de drets humans i intercanviar experiències sobre els seus respectius països. La programació inclourà sessions de treball internes a l’Espai Jove Torre Bassas però també activitats obertes a la ciutat, com una gimcana organitzada pel grup de joves rubinencs, una sortida per l’entorn natural del municipi amb l’entitat Caçadors de Trastets i una pintada de grafitis a la plaça de Ca n’Oriol.

Anthony Álvarez i Siham Azaouyat, dos dels sis joves rubinencs que participaran a la trobada, han expressat la seva il·lusió davant d’aquest projecte. “És una gran oportunitat [...], s’hi pot aprendre força i és molt bonic participar-hi”, ha declarat l’Anthony. De la seva banda, la Siham creu que “és un projecte que ampliarà les nostres perspectives, que se centrarà en els drets humans però també en l’art, la qual cosa és una gran idea perquè a través de l’art trencarem la barrera de l’idioma. És una experiència que a tothom ens marcarà, ens farà veure les coses de manera diferent [...] i que, a més, tindrà una continuïtat”.

La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha conclòs que “com a administració, hem de promoure els drets humans com a qüestió fonamental i afavorir que s’integrin en el dia a dia de la ciutadania de Rubí [...]”. Per a l’edil, aquest intercanvi és una oportunitat per abordar des del món local temàtiques tan importants com la violència i la pau, l’educació, la salut, la discriminació i la xenofòbia, la igualtat de gènere o la pobresa, situant les persones joves com a agents de transformació en matèria de drets humans.