Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'evolució del catalanisme A càrrec de Joan Manuel Tresserras i Gaju https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L'evolució del catalanisme

Activitat suggerida
A càrrec de Joan Manuel Tresserras i Gaju
.

Joan Manuel Tresserras (Rubí, 1955), comunicòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona. Fou Conseller de Cultura i Comunicació de la Generalitat (2006-2010). El seu últim llibre, amb Enric Marín, és Obertura republicana. Catalunya després del nacionalisme (2019). Actualment presideix la Fundació Josep Irla.

L’arrencada del catalanisme polític organitzat, a finals del segle XIX, va aprofitar el reviscolament del sentiment nacional català esperonat per la “renaixença” cultural i l’adveniment d’una nova estructura econòmica i social al país i a la seva capital. Així, el primer catalanisme, tot i el seu arrelament popular, quedà lligat al projecte burgès de modernització: la “Catalunya ciutat” i l’empremta noucentista. L’experiència de la República (1931-1939) va suposar el desbordament del predomini burgès per la nova hegemonia obrera, popular i menestral que seria violentament esclafada per la guerra i la selectiva repressió franquista. La reconstrucció posterior del catalanisme, així, va prendre més com a referència el fil noucentista que no pas el republicà. Tant que, durant el segle XXI, amb la nova majoria independentista dins del catalanisme, encara es manté la tensió entre aquelles dues tradicions i les seves concepcions. L’emancipació catalana del segle XXI no es podrà construir sobre els materials del rescat cultural del segle XIX, ni sobre la memòria de les experiències del segle XX. No prendrà, doncs, la forma d’una identitat de resistència ni la forma d’un estat-nació; sinó, ben al contrari, la d’una identitat de projecte inclusiva amb un fonament institucional republicà.

L'Ajuntament ofereix aquest espai web a les entitats, comerços i partits polítics de la ciutat perquè puguin fer difusió de les activitats que organitzen al municipi. És responsabilitat seva que la informació publicada sigui correcta i veraç.

Etiquetes