Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Llum verda al Pla d’Acció Supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat definitivament el seu compromís a la sessió ordinària del mes de setembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Llum verda al Pla d’Acció Supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat definitivament el seu compromís a la sessió ordinària del mes de setembre

L’objectiu principal del pla és reduir la contaminació atmosfèrica (foto: Ajuntament de Rubí).
L’objectiu principal del pla és reduir la contaminació atmosfèrica (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí ha aprovat de forma definitiva, i per unanimitat, la seva adhesió al Pla d’Acció Supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental. El document vol ser una eina que permeti reduir la contaminació atmosfèrica a la comarca a través de la implementació d’un seguit d’actuacions a diversos nivells, definides en base a una diagnosi de la situació actual sobre la qualitat de l’aire. 

Aquest pla va ser un encàrrec que el Consell d’alcaldies va fer al Consell Comarcal el setembre de 2019, en el moment en que es va acordar declarar l’emergència climàtica a la comarca. Les tasques per a l’elaboració del pla es van iniciar al març de 2020 i van finalitzar al desembre de 2020, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. Ara, els Plens dels diferents ajuntaments han de confirmar la seva adhesió al document.

El pla té un desplegament previst de 6 anys a diferents municipis del Vallès Occidental. El document compta amb un total de 44 mesures, classificades en 7 línies estratègiques. Algunes d’aquestes mesures comporten compromisos a nivell local, mentre que d’altres són a nivell supramunicipal ─del Consell Comarcal o bé de la Generalitat de Catalunya─.

 

Quines mesures s’aplicaran a Rubí

A Rubí ja ens hem posat en marxa implantant diferents actuacions de millora de la qualitat de l’aire, com ara l’inici d’un estudi per determinar els nivells de diòxid de nitrogen a la ciutat, que tindrà una segona fase amb la col·laboració de 16 centres educatius de la ciutat; el Pla de Desplaçament d’Empresa de l’Ajuntament, mitjançant el qual posarem a disposició dels i les treballadores diverses bicicletes i VMP; o l’elaboració en curs d’un mapa de temps a peu, entre d’altres”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

A més, tenim planificades altres actuacions, per les quals acabem de demanar finançament via fons europeus Next Generation, com ara la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i el desplegament de les accions recollides al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), que busquen millorar la qualitat de l’aire, reduir les emissions, rebaixar el soroll ambiental, canviar els hàbits de mobilitat i, en general, augmentar la qualitat de vida de la ciutadania”, ha dit el regidor. 

Concretament, pel que fa a les mesures de gestió i seguiment de la qualitat de l’aire, s’ha adoptat el compromís de redactar o actualitzar els protocols d’episodis d’alta contaminació; intensificar el control dels vehicles altament contaminants per part de la Policia Local i en coordinació amb la Generalitat de Catalunya; i estudiar la contaminació per PM i NO2 a les escoles i equipaments amb usuaris vulnerables, entre d’altres.

En el cas de les mesures destinades a reduir el trànsit i les emissions de vehicles, s’ha acordat identificar Zones Urbanes d’Atmosfera Protegida (ZUAP); i establir un nou model de tarifació de la xarxa viària d’altes prestacions i un nou model de tarifació municipal de l’aparcament de zones blaves i verdes en funció del potencial contaminant dels vehicles. 

Pel que fa a les mesures destinades a millorar la mobilitat en transport públic, el Consell Comarcal farà un seguiment i impulsarà el desenvolupament del PTMB i PDI 2011-2020, així com del desenvolupament de diferents plans de mobilitat, transport i infraestructures.

En quant a les mesures de foment de la mobilitat activa, es potenciaran els camins escolars i la pacificació dels accessos; s’elaborarà un mapa de temps a peu entre punts de referència; i s’implementarà una xarxa d’aparcaments segurs per a bicicletes a les principals polaritats (grans equipaments...), entre d’altres. 

En el marc de les mesures de reducció de les emissions dels serveis municipals, es farà una revisió ambiental de les flotes pròpies i concessionàries municipals; s’eliminarà el plàstic d’un sol ús i altres materials contaminants en equipaments i activitats municipals; i el Consell Comarcal revisarà i unificarà els requisits ambientals en totes les licitacions i serveis que facin els Ajuntaments ─obres públiques, parcs i jardins, recollida de residus...─.

Pel que fa a les mesures de reducció de les emissions dels serveis productius, es formarà el personal municipal per la inspecció del sector de construcció; i la  Generalitat de Catalunya fomentarà mesures d’eficiència energètica i reducció de combustibles fòssils a la indústria mitjançant condicionants de llicència, entre d’altres.

Per últim, en el cas de les mesures de divulgació i sensibilització ciutadana, s’incorporaran activitats educatives sobre la qualitat de l’aire a programes municipals i comarcals d’educació; es participarà a les iniciatives del projecte Vallès Circular com a estratègia de reducció, de reutilització i reciclatge de materials residuals; es realitzaran accions de conscienciació ciutadana i al teixit empresarial sobre la qualitat de l’aire i la salut; i es fomentarà els Plans de Desplaçament d’Empresa, entre d’altres.

Gràcies a totes aquestes actuacions, crec que serem capaços, com a ciutat i amb la col·laboració de tothom, d’aconseguir els compromisos que marca aquest Pla de qualitat de l’aire, de manera que aconseguirem una ciutat més saludable per a tots i totes”, ha conclòs Medrano Muñoz.