Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament promou els factors de protecció de la salut mental entre la joventut a través de tallers El Dia Mundial de la Salut Mental es commemora el 10 d’octubre amb la mirada posada en la sensibilització i la lluita contra l’estigmatització https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament promou els factors de protecció de la salut mental entre la joventut a través de tallers

El Dia Mundial de la Salut Mental es commemora el 10 d’octubre amb la mirada posada en la sensibilització i la lluita contra l’estigmatització

La ciutadania jove presenta un increment dels problemes de salut mental.
La ciutadania jove presenta un increment dels problemes de salut mental

L’Ajuntament de Rubí està treballant per prevenir els problemes de salut mental entre la ciutadania, especialment la més jove, a través de diverses accions. Entre aquestes, destaquen els tallers adreçats a l’alumnat, el professorat i les famílies, que tenen com a objectiu reforçar la detecció precoç i els factors de protecció.

La diagnosi del Pla local de salut de Rubí 2022-2027 va evidenciar un increment dels problemes de salut mental entre les persones menors d’edat, així com un empitjorament del seu benestar emocional arran de la pandèmia. Per donar resposta a aquesta situació, i reduir els riscos que se’n deriven, el Servei de Salut Pública organitza tallers de factors de protecció per a l’alumnat de secundària. Aquest curs, hi participaran prop de 900 alumnes de 2n d’ESO de nou centres educatius de la ciutat. Cada escola o institut farà entre tres i cinc tallers de la següent oferta:

  • No m’agrada que em parlis així i No entenc per què et poses així, on es tractaran les habilitats socials i la capacitat de resolució de problemes.
  • Tolerància a la frustració, sobre estratègies d’afrontament adequades.
  • Primer m’estimo a mi i Jo sí que puc, on es treballarà l’autoestima.
  • Ulleres optimistes, sobre l’optimisme.

A més, aquest curs s’oferiran tallers per al professorat per dotar-lo d’eines per fer detecció precoç del risc de suïcidi i saber com enfrontar-s’hi, i tallers per a les famílies amb l’objectiu de reforçar els factors de protecció i ajudar-les a detectar el patiment emocional del seus fills i filles.

En paral·lel, Rubí Jove també treballa en la prevenció a través del JOxMI, un servei d’escolta i acompanyament emocional que té com a finalitat ajudar les persones joves a gestionar les seves emocions i donar-los eines i recursos per resoldre petits conflictes o situacions puntuals personals. El JOxMI està coordinat per una psicòloga però ofereix només una primera atenció que en cap cas substituteix els serveis sanitaris: no fa diagnòstics ni proposa tractaments o teràpies. Per participar de les trobades, presencials o en línia, cal demanar-hi hora a través de la web de Rubí Jove.

      

Prevenció del suïcidi

Dins les accions adreçades a la població més jove, l’Ajuntament ha impulsat l’edició d’una Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí. El text ha estat elaborat pel psicopedagog Carles Alastuey i la doctora en psicologia Cecilia Borràs, vicepresident i presidenta respectivament de l’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents.

La guia es presentarà el proper 20 d’octubre en el marc d’una jornada per a professionals de prevenció de la conducta suïcida en persones adolescents i joves.

   

Altres accions

L’Ajuntament desenvolupa altres accions orientades a prevenir els problemes de salut mental i trencar amb el seu estigma. N’és exemple la xerrada que va tenir lloc el passat 4 d’octubre amb el títol Salut mental per a tots. Tenim molt a dir, a càrrec de professionals i persones usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària de Rubí, i les diferents sessions de l’Aula de Salut dedicades a la salut mental: Educació emocional en l’esport femení, Relacions i salut mental: cuidem-nos i Cuidem la nostra salut emocional. L’estrès i l’ansietat. Totes aquestes ponències, que es van oferir en línia, es poden recuperar al canal de YouTube de l’Ajuntament.

La commemoració, el 10 d’octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental va ser promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

Objectius de Desenvolupament sostenible