Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mobilitat La mobilitat és un dels grans consumidors d'energia i generador d'emissions de les ciutats. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Mobilitat

La mobilitat és un dels grans consumidors d'energia i generador d'emissions de les ciutats.

Rubí Brilla promou accions innovadores per afavorir una mobilitat més sostenible i saludable, complementàries i coordinades amb la gestió del transport públic i la mobilitat que realitza el Servei de Mobilitat de l'Ajuntament.

Principals línies de treball: 

 

Fiscalitat verda a les ordenances municipals


Rubí Brilla ha realitzat treballs tècnics, estudis i propostes per introduir fiscalitat verda a diferents ordenances fiscals municipals. 

 

Impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), Ordenança Fiscal núm. 5

S'han millorat les bonificacions als vehicles més sostenibles.  Des de l'1 de gener de 2020:

 • Els vehicles que disposin de l'etiqueta ZERO de la Direcció General de Trànsit (DGT) tenen una bonificació del 75% sobre la quota de l'impost.
 • Els vehicles que disposin de l'etiqueta ECO de la DGT tenen una bonificació del 50% sobre la quota.

La bonificació no és d'ofici i cal demanar-la mitjançant una instància genèrica a l’Oficina de Gestió i Recaptació de la Diputació de Barcelona de Rubí (passeig de Pau Claris, 33) o bé via telemàtica.

 

Impost d'activitats econòmiques (IAE), Ordenança Fiscal núm. 4

Des de l'1 de gener de 2020 es modifiquen les bonificacions per a les empreses que desenvolupin Plans de Desplaçament d'Empresa (PDE):

 • Bonificació del 20% sobre la quota de l'impost, el primer any, a les empreses que elaborin un PDE que estableixi accions de promoció de mobilitat sostenible a la seva mobilitat in itinere i in labore.
 • Bonificació del 50% del cost de la implantació de les mesures establertes al PDE, fins a un màxim del 20% de la quota de l'impost, a partir del segon any de vigència del PDE.

Cal demanar la bonificació via telemàtica mitjançant una instància genèrica a l’Oficina de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona.

 

Promoció de solucions de mobilitat elèctrica i/o compartida


Punts de recàrrega de Vehicles Elèctrics (VE)

Des de fa anys, Rubí Brilla promou el VE com l'opció de vehicle privat més sostenible, sempre que no es tinguin altres opcions millors per moure's: anar a peu, en bicicleta o en transport públic.

Rubí va ser pionera a tot l'Estat instal·lant punts de recàrrega (PDR) abastits amb energia solar directa procedent de plaques fotovoltaiques al mateix punt (fotolinera) i energia procedent del subministrament elèctric municipal, certificat d'origen renovable.

PDR actuals:

 • Fotolinera del Rubí Forma
 • Fotolinera de la Masia de Can Serra (únicament en horari d'obertura de l'equipament)

En breu entraran en funcionament dues fotolineres més:

 • A l'aparcament posterior de l’edifici Rubí Forma
 • A l'aparcament del complex esportiu de Can Rosés

 

Col·laboració amb Som Mobilitat

Acord de col·laboració per sumar i compartir sinergies en el foment de la mobilitat sostenible basada en el vehicle elèctric i compartit per tal de:

 • Difondre la mobilitat elèctrica compartida al mateix Ajuntament, entre els seus treballadors i treballadores, i entre la ciutadania de Rubí.
 • Impulsar un model de mobilitat sostenible que contribueixi a reduir la contaminació i el volum de vehicles a la nostra ciutat.
 • Afavorir que les persones col·laborin amb el Grup Local de Som Mobilitat de Rubí (@SomMobRub) per impulsar alternatives de mobilitat elèctrica compartida que donin resposta a les necessitats concretes dels veïns i veïnes de Rubí.

Des de 2018 hi ha un vehicle elèctric compartit de lloguer de Som Mobilitat a Rubí, amb base a la fotolinera del Rubí Forma ─punt de recàrrega de VE amb plaques solars─, on carrega energia procedent directament del sol o certificada d'origen renovable.

En el marc de l'acord, Rubí Brilla posa a disposició de la ciutadania de Rubí i dels treballadors i treballadores de l'Ajuntament vals de 5 hores de lloguer gratuït per provar el vehicle elèctric de Som Mobilitat de Rubí.

Es pot aconseguir un val per alguna d'aquestes dues vies:

 • Presencial: demanat-lo a la recepció del Rubí Forma, on el vehicle té la base.
 • En línia: demanat-lo via correu electrònic, escrivint un correu a  amb l'assumpte "Val promocional de 5 hores de lloguer de Som Mobilitat".

En el marc d'aquest acord es fa xarxa i col·laboració amb els grups locals de Som Mobilitat de la comarca de Castellbisbal, Terrassa i Santa Perpètua de Mogoda.

 

Fira del Vehicle Elèctric

Com a mesura de promoció de la mobilitat sostenible elèctrica entre la ciutadania i empreses de Rubí, des de 2017 Rubí Brilla organitza la Fira del Vehicle Elèctric.

Edicions

 • 3a Edició
 • 2a Edició
 • 1a Edició, esdeveniment associat al 4r Congrés Rubí Brilla (2017), dedicat a la mobilitat sostenible.

 

Promoció de mobilitat col·lectiva als PAES


En el marc del projecte Rubí Indústria Circular (RIC) encetat el 2019, una de les línies d'actuació de circularitat que es treballen és la mobilitat als polígons industrials. Actuacions en desenvolupament al polígon Can Jardí (i empreses properes d'altres polígons):

 • Enquesta de mobilitat entre els treballadors de les empreses del projecte RIC.
 • Elaboració d'un Pla de Desplaçament d'Empresa (PDE) conjunt de polígon.
 • Posada en marxa d'un bus compartit i a demanda al polígon.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0