Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Totes les activitats Consulta el resum complet de la programació per dies. https://www.rubi.cat/ca/temes/medi-ambient/residus/diadelaterra/programacio/activitats-per-dies/@@images/image/preview

Totes les activitats

Consulta el resum complet de la programació per dies.

 

Dia de la TerraDel 24 d'abril al 2 de maig 
Masies i camins rurals de Rubí
Entorn natural de la ciutat

Descobreix algunes de les masies de Rubí, llocs d'interès que hi són propers i els camins rurals que les uneixen. Accedeix aquí per triar la masia que vols visitar. 

Hi col·labora: Centre d’Estudis Rubinencs, Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i Guadalupe Villaret.

 

Fins al 2 de maig
El general Bum-Bum
Activitat virtual

Amb aquesta activitat et volem convidar a ballar i a reflexionar sobre les petites accions que podem fer cada dia per ajudar que la Terra cada dia sigui un lloc millor per viure-hi. Així doncs, tots els nens i nenes de l'Escola de l'Esbart, i també tots els que vulgueu, sereu convidats a ser generals per un dia: uns generals ben especials, uniformats amb material reciclat i que patrullareu per netejar i mantenir nets els nostres espais comuns. 

 Mira el vídeo i participa!

Un cop feta l’activitat no t’oblidis de compartir l’experiència a les xarxes socials amb l’etiqueta #diadelaterraesbartrubi.

Hi col·labora: Esbart Dansaire de Rubí.

 

Dia de la TerraFins al 2 de maig
Pagesia de Rubí
Vídeo documental 

No gaire lluny de la ciutat encara hi ha una terra que batega, que respira, que dona oxigen i alimenta. Aquesta terra la treballa la pagesia que encara hi ha a la ciutat i ens brinda l'oportunitat de veure i viure la vida rural amb els camps de cereals, els fruiters, horts i vinyes. Vols saber qui s’ocupa de l’agricultura a Rubí?

 Mira el documental 

Hi col·labora: Adrián Polonio, Aleix Ramoneda, Antonio Arias, Dani Ramoneda, Francesc Bancells, Francisco Pérez, Jordi Cantó, Josep Maria Carrera, Josep Maria Edo, Juan Villena, Miguel Romero, Mario Torrentó i Olga Valls. 

 

Dia de la TerraFins al 2 de maig
Construeix un hotel d’insectes
Vídeo tutorial

Els insectes permeten que moltes plantes creixin i produeixin fruits. Juguen un paper molt important en els ecosistemes naturals i en la salut dels vegetals, però també en els nostres horts i conreus, ja que ens ajuden a mantenir les espècies vegetals més sanes (alguns són depredadors de plagues) i contribueixen a pol·linitzar-les. Els hotels d’insectes ofereixen refugi a aquest grup d’animals que, a causa de la intervenció humana (desforestació, contaminació de l’aire, destrucció dels hàbitats naturals, ús massiu d’insecticides…), cada cop els costa més trobar refugis de manera natural.

 Mira el vídeo:  t'atreveixes a construir-ne un?

Hi col·labora: José Luis Romero.

 

Fins al 2 de maig
Un passeig per la història
Visita virtual al Museu Vallhonrat  

Apropa't al museu d'una manera diferent: descobreix el jardí, les plantes i elements patrimonials que conté.

 Visita el museu des de casa.

Hi col·labora: Museu Vallhonrat i Finques Vallhonrat

 

Fins al 2 de maig
Cal Patilles, una vinya tradicional de Rubí
Vídeo documental 

Josep Maria Carrera és un dels últims pagesos que encara queden a Rubí. Vols donar un tomb per la seva vinya i saber les seves experiències en el sector del cep i l'elaboració del vi?

 Mira el vídeo i no et perdis aquesta interessant entrevista!   

Hi col·labora: Centre d’Estudis Rubinencs i Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí.

 

Del 22 d'abril al 2 de maig
Dia de la Terra a la Biblioteca Municipal
Planta 0 i 3 de la Biblioteca

Apropa’t al Racó Verd i a l’espai expositiu de la planta 0 per descobrir les propostes ambientals i la selecció de llibres que ha fet la Biblioteca amb motiu del Dia de la Terra. 

També pots consultar la Guia de Lectura dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que han elaborat recentment. 

Hi col·labora: Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.

 

A partir del 22 d'abril
Geocatxing a Rubí
Entorn natural de la ciutat

Saps què és un catxé? Endinsa’t en aquesta geocerca per un itinerari natural ple de pistes per trobar un tresor. El medi natural de Rubí està ple de tresors per descobrir. Aprofita aquest joc de geolocalització per descobrir-los. És una excusa fantàstica perquè infants i adults gaudiu de la natura. Jugueu i participeu-hi!
 

Dia de la Terra 

  

Dijous 22 d’abril
Dia de la Terra
Inauguració de l’exposició: Respira, Rubí
Ubicacions diverses

El medi natural de la Rubí pren els carrers de la ciutat. Un agraïment als nostres boscos, camps, masies, a la biodiversitat... que durant els darrers confinaments tant ens han donat i que ens han permès descobrir bonics racons on prendre aire al costat de casa. Consulta aquí les ubicacions de les il·lustracions i amplia informació sobre elles i els espais que representen. Les escoles de la ciutat també treballaran a les aules aquesta exposició, que podràs veure fins al 2 de maig.

Hi col·labora el Col·lectiu d'il·lustradores i il·lustradors de Rubí City (CIRC): Quim Conca, Montse Fortino, Pedro Giménez, Gemma Grau, Esmeralda Hernández, Ruth Hernández, Júlia Herranz, Jorgetedibujo, Raquel Navas Mirabal, Marta Pagès, Elisenda Solé i Climent, Chema Suárez, Araceli Plata, Nataxa Ruzafa i Zisis.

 

Dia de la TerraDijous 22 d’abril de 18 a 19.30 h
Taller de xampús i condicionadors sòlids
Aula virtual

Per què hem d’utilitzar productes naturals per tenir cura de la pell i dels cabells i del medi ambient? Inscriu-te en aquest taller i aprèn a confeccionar el teu propi xampú i condicionador de cabells. 

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Places limitades. 

 

 Torna al calendari  

 

Divendres 23 d’abril de 17 a 19 h
Llibres de 2a mà per seguir lluitant pel futur
Espai Jove Torre Bassas (carrer de Sabadell, 18) 

Dona una segona vida als llibres que ja has llegit i consumeix cultura d’una forma més ètica i responsable. Venda de llibres organitzada per Fridays for Future per subvencionar futurs projectes amb altres entitats mediambientals. 

Hi col·labora: Fridays for Future Rubí.

 

Dia de la TerraDel 23 al 25 d'abril
Menú Dia de la Terra
Establiments diversos

Alimenta’t amb producte ecològic amb gust de Rubí. Els restaurants i cafeteries de la ciutat que cuinen amb producte local o ecològic et proposen un menú especial per celebrar el Dia de la Terra perquè, així, agafis forces per fer totes les activitats que et proposem en aquest programa. 

Consulta aquí les propostes culinàries.

Hi col·labora: L’Artesana, Cafè Pàmpol, El Bullidor, La Popular i Umami croqueteria.
 

Dia de la Terra 

   

Dissabte 24 d’abril de 10.30 a 14 h
La Trocalleria (especial intercanvi de llibres)
Plaça de Catalunya 

Vine a intercanviar objectes que ja no necessites però que estan en bon estat per altres que han donat altres ciutadans. A La Trocalleria hi ha de tot: roba, llibres, objectes per a la llar i moltes joguines per intercanviar! Amb motiu de la celebració de Sant Jordi hi haurà un espai dedicat a l’intercanvi de llibres de segona mà. Sabies que La Trocalleria funciona cada dissabte? Clica aquí per a més informació.   

Hi col·labora: Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.

 

Dissabte 24 d’abril 
Can Xercavins, masia i entorn rural
L’era de la masia

Descobreix la seva història a l’exposició que trobaràs a l’era de la masia i, si t’animes, segueix l’itinerari marcat per descobrir el torrent, els boscos, els camps de cereals, la vinya… Viu la natura al costat de casa!

 Mira la seva situació al mapa. 

Hi col·labora: Masia de Can Xercavins.

 

Dia de la TerraDissabte 24 d’abril de 10 a 14 h
Una mirada cívica al nostre entorn natural
Can Xercavins i el Torrent dels Alous

Després dels beneficis físics i mentals que ens han aportat les sortides i passejades per l’entorn natural de la ciutat, sempre hi ha qui per tota paga hi deixa brutícia i irresponsabilitat. Per això, vine a fer de caçador o caçadora de trastets amb tota la família! Les agents pel civisme t’explicarem la nostra tasca i et proporcionarem el material necessari perquè el passeig d’avui es converteixi en una jornada de neteja i promoció del civisme.

 Passejada 1: inici de l'itinerari a Can Xercavins 
 Passejada 2: inici de l'itinerari al Torrent dels Alous per Ca n'Oriol 

Hi col·labora: Caçadors de Trastets i el Servei de Relacions Ciutadanes i Proximitat.

  

Dissabte 24 d’abril a les 16 h
Taller solar d'energia fotovoltaica d'autoconsum en directe a l’exterior
Aula virtual

Coneix com es comporta un equip solar fotovoltaic en règim d'autoconsum sense bateria. Al taller es mostrarà la possibilitat de l’autoconsum compartit/col·lectiu, així com la importància social i econòmica que obre aquesta oportunitat. La fotovoltaica compartida es presenta com una oportunitat perfecta per reconquerir els terrats i la importància que aquests espais comuns tenen en la dinamització comunitària i en l’empoderament energètic.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Places limitades.

Hi col·labora: Rubí Brilla i Intiam Ruai.

 

 Torna al calendari  

  

Dia de la TerraDiumenge 25 d’abril 
Can Xercavins, masia i entorn rural
L’era de la masia

Descobreix la seva història a l’exposició que trobaràs a l’era de la masia i, si t’animes, segueix l’itinerari marcat per descobrir el torrent, els boscos, els camps de cereals, la vinya… Viu la natura al costat de casa!

 Mira la seva situació al mapa. 

Hi col·labora: Masia de Can Xercavins.
 

Dia de la Terra 

  

Dilluns 26 d’abril de 16 a 20 h
La Trocalleria es mou
Plaça del Pla dels Segadors (Vint-i-cinc de Setembre)

Vine a intercanviar objectes que ja no necessites però que estan en bon estat per altres que han donat altres ciutadans. A la Trocalleria hi ha de tot: roba, llibres, objectes per a la llar i moltes joguines per intercanviar! Sabies que La Trocalleria funciona cada dissabte? Clica aquí per a més informació.

  

 Torna al calendari  

 

Dimarts 27 d’abril d'11.30 a 12 h
Taller d'identificació d’espècies vegetals autòctones
Aula virtual

Vivim en un clima privilegiat, el mediterrani, on totes i cada una de les plantes hi viuen adaptades. Coneixerem, gràcies als treballadors del Centre Especial de Treball de la Font del Ferro, algunes de les espècies que tenim a tocar de casa.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Places limitades.

Hi col·labora: Centre Especial de Treball de la Font del Ferro.

 

Dimarts 27 d’abril de 16 a 20 h
La Trocalleria es mou
Plaça d'Aragó (Ca n’Oriol)

Vine a intercanviar objectes que ja no necessites però que estan en bon estat per altres que han donat altres ciutadans. A La Trocalleria hi ha de tot: roba, llibres, objectes per a la llar i moltes joguines per intercanviar! Sabies que La Trocalleria funciona cada dissabte? Clica aquí per a més informació.

 

Dia de la TerraDimarts 27 d’abril de 17 a 19 h
Taller de paper reciclat
Espai Jove Torre Bassas (carrer de Sabadell, 18) 

Descobreix els passos per crear paper reciclat casolà a casa teva i els avantatges mediambientals d’usar-ne: reduïm el consum d’aigua, energia i la tala d’arbres. 

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia a www.rubijove.cat. Aforament limitat.

Hi col·labora: Fridays for Future Rubí.

 

Dimarts 27 d’abril de 18 a 19.30 h
Taller d’hort a les terrasses i balcons
Aula virtual

Coneix com aprofitar els petits espais exteriors de casa per crear un hort. I si ja tens un hort d’aquest tipus, comparteix la teva experiència i aprofita aquesta formació per ampliar coneixements amb el consell d’un expert. Et sorprendrà la gran varietat d’horts urbans que es poden crear.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Places limitades.
 

 Dia de la Terra 

 

Dimecres 28 d’abril de 12.30 a 13 h
Posa color al teu balcó
Aula virtual

Amb la vostra creativitat, les plantes i els consells de la Font del Ferro, l’equip del Servei Ocupacional d'Inserció us convida a transformar l'espai del vostre balcó, terrassa o safareig en un racó de color.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Places limitades.

Hi col·labora: Servei Ocupacional d'Inserció de la Font del Ferro.

 

Dimecres 28 d’abril de 16 a 20 h
La Trocalleria es mou
Carrer de Prat de la Riba (CAP Mútua)

Vine a intercanviar objectes que ja no necessites però que estan en bon estat per altres que han donat altres ciutadans. A La Trocalleria hi ha de tot: roba, llibres, objectes per a la llar i moltes joguines per intercanviar! Sabies que La Trocalleria funciona cada dissabte? Clica aquí per a més informació.

 

Dia de la TerraDimecres 28 d’abril de 17 a 19 h
Tote bags, moneders i molt més!
Espai Jove Torre Bassas (carrer de Sabadell, 18) 

La indústria tèxtil és la segona més contaminant del món per darrere de la petroliera. Així i tot, la majoria de la societat en consumim productes sense cap tipus de consciència, i se’ns acumula a casa roba que fa mesos o anys que espera ser utilitzada. Fridays for Future us proposa un taller per reutilitzar aquestes peces tot creant bosses de tela, moneders i altres productes. Porta tot allò que ja no utilitzes i fes que tingui una nova vida!

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia a www.rubijove.cat. Aforament limitat.

Hi col·labora: Fridays for Future Rubí.

 

Dia de la TerraDimecres 28 d’abril de 18 a 19.30 h
Taller de compostatge
Aula virtual

Aprèn a fer el teu propi adob per a l’hort i jardí de casa. Podràs adquirir un compostador per només 20 € (fins a esgotar existències). Aprofita les reduccions de la taxa de residus si ets “compostaire”. A Rubí, de les restes orgàniques, en fem compost! 

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Places limitades.

 

Dimecres 28 d’abril a les 18 h
Presentació del llibre: Si el cel es tornés vermell
Biblioteca Mestre Martí Tauler (carrer d'Aribau, 5)

Imagineu-vos que un dia us lleveu i veieu que, incomprensiblement, el cel s'ha tornat vermell! Totes les televisions, tots els diaris, tothom en parla a les xarxes... No hi ha cap altra notícia al món. Passen els dies i el cel continua sent vermellíssim. I els científics asseguren que això és degut a les emissions de gasos a causa de l'activitat humana. I n'aporten proves irrefutables.

El canvi climàtic no és el problema més important, és l'únic problema que ens ha d'importar. I ara és el moment d'actuar. La presentació serà a càrrec de l'autora Cori Calero, periodista i divulgadora científica, especialitzada en periodisme ambiental i en canvi climàtic.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Aforament limitat.

Hi col·labora: Biblioteca Mestre Martí Tauler.

 

Dimecres 28 d’abril de 18 a 21 h
Dimecres Manetes
Ateneu Municipal (carrer de Xile, 1)

Assessorament i ajuda d’un professional en la reparació de petits electrodomèstics. Porta la teva torradora, màquina d’afaitar, videoconsola, tauleta... i, si es pot reparar, ho farem junts! Sabies que hi ha Dimecres Manetes cada dimecres? Clica aquí per a més informació.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Aforament limitat. 

 

  Torna al calendari

 

Dijous 29 d’abril de 16 a 20 h
La Trocalleria es mou
Plaça de la Constitució (Les Torres)

Vine a intercanviar objectes que ja no necessites però que estan en bon estat per altres que han donat altres ciutadans. A la Trocalleria hi ha de tot: roba, llibres, objectes per a la llar i moltes joguines per intercanviar! Sabies que La Trocalleria funciona cada dissabte? Clica aquí per a més informació.

 

Dia de la TerraDijous 29 d’abril de 18 a 19 h
Aquest residu, on va? Separació de residus i resolució de dubtes
Aula virtual

“Més o menys tinc clar com reciclar, però hi ha coses que...” Aclarirem aquells dubtes que mai ens traiem del cap! Xerrada virtual entorn de les curiositats del reciclatge a la llar. 

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Places limitades. 

Hi col·labora: Consorci de Residus del Vallès Occidental.

 

Dijous 29 d’abril de 18 a 20 h
Cinefòrum: Mission Blue
Espai Jove Torre Bassas (carrer de Sabadell, 18) 

El documental Mission Blue mostra la realitat en la qual la humanitat té sotmès el mar. Descobreix-la i reflexiona amb nosaltres sobre la nostra petjada ecològica.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia a www.rubijove.cat. Aforament limitat.

Hi col·labora: Fridays for Future Rubí.

 

Dijous 29 d’abril de 18 a 19.30 h
Taller d’horticultura: la conservació de llavors, el planter i els empelts
Aula virtual

Aprèn a seleccionar les plantes i els fruits més adequats, a extreure’n les llavors i emmagatzemar-les per poder tenir les teves pròpies varietats any rere any.

Amb aquest taller coneixeràs diferents varietats locals i els secrets bàsics per fer el teu propi planter. De forma complementària al taller, també es donaran les nocions bàsiques de com empeltar varietats de fruiters per permetre'n la producció.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Places limitades.
  

Dia de la Terra 

   

Divendres 30 d’abril de 16 a 20 h
La Trocalleria es mou
Avinguda de Castellbisbal (Centre Cívic de Can Fatjó)

Vine a intercanviar objectes que ja no necessites però que estan en bon estat per altres que han donat altres ciutadans. A la Trocalleria hi ha de tot: roba, llibres, objectes per a la llar i moltes joguines per intercanviar! Sabies que La Trocalleria funciona cada dissabte? Clica aquí per a més informació.

 

Dia de la TerraDivendres 30 d’abril a les 18.30 h
Parlant de la Terra: Virus emergents i canvi global. Invertebrats a Rubí.
Conferència virtual

Mira el vídeo de la conferència

 

La doctora Núria Busquets, investigadora de l'IRTA-CReSA i coordinadora de la Secció de Virologia de la Societat Catalana de Biologia, ens explica com l’activitat humana provoca l’emergència de malalties virals i quina és la importància d’adoptar la visió d’una única salut que inclogui la salut humana, la sanitat animal i la salut ambiental, així com també és cabdal canviar la nostra relació amb la Terra per prevenir emergència de malalties.

Diego Fernández, entomòleg i col·laborador científic del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ens presenta l’estudi dut a terme a la nostra ciutat sobre els invertebrats. El confinament ha facilitat una aparició més abundant d’espècies a la ciutat i que  també són presents a les zones urbanes i periurbanes. Clica aquí per llegir-lo.

La moderació de la conferència anirà a càrrec d'Andrés Medrano Muñoz, regidor del Servei de Sostenibilitat i Medi; Recollida, Tractament i Eliminació de Residus; Cicle de l'aigua; Benestar animal i Tinença Responsable, i Rubí Brilla.

Hi participen: Núria Busquets i Diego Fernández.

 

 Torna al calendari

T'ha estat útil aquesta pàgina?

8
0