Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Masies i camins rurals Les masies són l’empremta del passat i el present rural de la ciutat; ens ajuden a conèixer millor d’on venim i com vivien els rubinencs i rubinenques d’ara fa una bona colla d’anys. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Masies i camins rurals

Les masies són l’empremta del passat i el present rural de la ciutat; ens ajuden a conèixer millor d’on venim i com vivien els rubinencs i rubinenques d’ara fa una bona colla d’anys.

MasiaDissabte 23 d’abril a les 10 h i a les 11 h
Visites a la masia de Can Xercavins
Masia de Can Xercavins

Al costat del torrent va néixer una masia que encara conserva vinyes, horts i camps de conreu. Durant la visita pots conèixer el passat vinícola de Rubí, la vida a les masies durant el darrer segle i la biodiversitat que les envolta.

Donat que les places són limitades, cal inscripció prèvia a l'activitat.

 Inscriu-te a la visita de les 10 h 
 Inscriu-te a la visita de les 11 h 

Hi col·labora: Masia de Can Xercavins

 

Dimecres 27 d’abril de 18 a 19 h
Visita a la Masia de Ca n’Alzamora
Ca n’Alzamora

A només un carrer del Rubí industrial, es troba aquest bocí del passat que és la masia de Ca n’Alzamora. En aquesta visita coneixerem una masia que ha sobreviscut als profunds canvis del seu entorn i ha sabut reconvertir-se en un habitatge del segle XXI.

Donat que les places són limitades, cal inscripció prèvia a l'activitat.

Hi col·laboren: Masia de Ca n'Alzamora

 

De l'hort a taulaDimecres 27 d’abril de 18 a 19 h
Curs de cuina: de l’hort de Can Ramoneda a taula
Masia de Can Ramoneda

Curs de cuina d’aprofitament alimentari que ens portarà de l’hort de la masia a la cuina de la croqueteria Umami. La masia, molt ben rehabilitada, disposa d’una horta i unes boniques vistes de la ciutat. Visita guiada per la història de la masia inclosa.

Donat que les places són limitades, cal inscripció prèvia a l'activitat.

Hi col·laboren: Masia de Can Ramoneda i croqueteria Umami 

 

Del 22 d’abril a l'1 de maig
Masies i camins rurals

Et proposem que t’apropis a les següents masies i descobreixis, tant la masia com l’entorn, gràcies a l’exposició que trobaràs a la porta de cadascuna d'elles. Pots dur a terme l'activitat en un o diversos dies: tens temps fins a l’1 de maig.

Per visitar les diferents masies tens diverses opcions de mobilitat, però et recomanem que, sempre que sigui possible, t’hi apropis a peu utilitzant la Xarxa d’Itineraris de la ciutat per arribar a aquelles que estan més allunyades del nucli urbà. Aquests itineraris t’ajudaran a anar d’una masia a una altra. 

 

Mira les ubicacions de les masies 

 Aquest és un mapa interactiu. Pots modificar el zoom i moure't per la seva superfície. Trobaràs informacions adicionals a l'ubicació de les masies clicant sobre els punts numerats i obrint el desplegable situat a l'extrem superior esquerra.  

 

 

Quina masia vols conèixer millor?


N'hi ha algunes que encara existeixen i d’altres que han desaparegut però potser tens ganes de descobrir on eren. 

 

1_ Can Xercavins

Can Xercavins és de les masies més antigues que tenim al nostre terme, ja que la primera notícia que en tenim és del 1152. L’origen toponímic sembla provenir del rierol proper a la casa, anomenat l’Exercavins en alguns pergamins antics. L’arbre genealògic de la família va des del 1152 fins als nostres dies. L’any 1396, Joan I nomenà Pere de Xercavins el primer Batlle Reial de Rubí.

Coordenades GPS 

Itineraris: 
06, 10 i 11, que surten de la Plaça Dr. Guardiet. 

Connexions:
Can Ramoneda 09 i 05
Can Feliu 09 i 06
Can Guilera 09

 

2_ Can Feliu

Cap el 1230 era conegut com a Mas Llunell. Les restes romanes trobades pels volts de la masia ens indiquen que hi havia hagut una vila romana. Diferents famílies la van posseir, fins que finalment l’any 1949 va passar per herència a Pere Xercavins. Ha estat vinculada a la pagesia i la ramaderia al llarg de la història i actualment és utilitzada com a restaurant. Podràs descobrir el projecte col·lectiu i social d’agricultura ecològica: Ecobodum que es troba als camps de la masia. 

Coordenades GPS

Itineraris:
06
 
fins a Can Xercavins i després 09

Connexions:
Can Ramoneda 09 i 05
Can Guilera 09 i 07  
Can Xercavins 09 

 

3_ Can Ramoneda

L’any 1187 es coneixia com Mas Clapera. El nom actual el rep a partir del segle XV. Des d’aleshores s’han succeït divuit generacions, tant és així que la família conserva un arbre genealògic que va des de l’any 1600 fins als nostres dies. Actualment és obert com a espai per a la celebració d’esdeveniments. 

Coordenades GPS

Itinerari: 05

Connexions:
Can Feliu i Can Xercavins 05 09
Can Guilera GR-96, 05 i 07 

 

4_ Cal Met Lleó

Situada al bell mig de Rubí i considerada un Bé Cultural d’Interès Local, rebia el nom de Can Molins i era regentada per una família benestant de Barcelona. El nom de la masia prové de l’avi de l’última propietària, que es deia Jaume i era tan fort com un lleó, per això l’anomenaven “Jaumet el Lleó”. 

Coordenades GPS

Connexions
Ca n'Oriol 02
Can Ramoneda 05
Can Xercavins 06 des de la plaça Dr. Guardiet
Can Feliu i Can Guilera 09 des de Can Xercavins
Can Balasch 11 

 

5_ Can Cabanyes

El 1172 era coneguda com a Mas de Montagut, quan era propietat de la família Llobateres. Va desaparèixer el 1963, quan es va construir el que avui en dia coneixem com el barri de les Torres. Avui tan sols ens queda el nom de l’avinguda de Can Cabanyes.

Coordenades GPS

 

6_ Ca n’Oriol

Des del segle XII fins al segle XIV era coneguda com a Cases Besses, fins que es va canviar pel nom amb el qual avui la coneixem, fent honor a la família Oriol, una de les nissagues més importants de Rubí. Es creu que durant el segle I va ser un assentament romà. A la zona encara hi podem trobar restes de l'època. 

Coordenades GPS

Itineraris: 
01 i 02

Connexions
Can Bertran 02 

 

7_ Can Balasch

La primera notícia que en tenim és del 1164. Antigament hi havien dues masies o masos agregats, Can Massaguer i Can Desmenart. L’any 1882, Josep Ubach i Balasch la va restaurar, donant-li un aire més modern, tal i com la veiem actualment. Durant força temps va ser utilitzada com a restaurant, tot i que actualment ja no s’utilitza per a aquest fi. 

Coordenades GPS

Itineraris: 
11 
13

Connexions
Can Xercavins 11 

  

8_ Can Bertan

Estava situada a l’actual carrer de Xile i les seves terres ocupaven quasi tot el nucli antic de Rubí. El 1911 es va enderrocar per construir-hi les torres del senyor Riba i el senyor Gaju. De la masia només es conserva una finestra gòtica que es va reaprofitar en la construcció d’una altra casa i el nom del carrer de la Plana de Can Bertran.  

Coordenades GPS

Itinerari: 02

Connexions
Ca n'Oriol 02
Can Ramoneda 05
Can Xercavins 06
Can Feliu 09 des de Can Xercavins
Can Balasch 11  

T'ha estat útil aquesta pàgina?

7
1