Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Activitat 1 Diàleg entre l'Ajuntament i prop d'un centenar de joves de 13 i 14 anys. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Activitat 1

Diàleg entre l'Ajuntament i prop d'un centenar de joves de 13 i 14 anys.

La primera activitat del Projecte ImPACTE Jove/Verd ha tingut lloc els dies 21 de gener i 18 de febrer de 2021 i ha consistit en un diàleg entre l'Ajuntament i prop d’un centenar de joves de 13 i 14 anys del Consell de l'Adolescència i dels instituts d’educació secundària de Rubí al voltant de l'aplicació del Pacte Verd Europeu.
   

Sessió del 21 de gener


Els polítics participants en aquesta sessió han estat:

 • Ana María Martínez Martínez, alcaldessa de Rubí
 • Andrés Medrano Muñoz, regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal de Rubí
 • César Luena López, eurodiputat del Parlament Europeu i vicepresident de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària de l'Eurocàmera

En aquesta primera activitat, els i les joves han presentat els resultats d'un qüestionari sobre transició ecològica i energètica realitzat prèviament entre l'alumnat.

    
Intervenció de César Luena López

L'eurodiputat César ha explicat als joves que "la situació és crítica perquè tenim una doble crisi, de biodiversitat i de clima". Per aquest motiu, ha declarat, és necesari actuar amb urgència i fer-ho des de tots els àmbits: "Per moltes polítiques que portem a terme les institucions macro, necessitem la implicació dels ajuntaments i dels joves perquè són els que estan en primera línia".

Luena ha fet un repàs pels tres grans pilars del Pacte Verd Europeu: la Llei europea del clima, que aspira a assolir un continent climàticament neutre el 2050; l'estratègia de biodiversitat, que busca protegir i restaurar la natura; i l'economia circular, que defensa un nou model de consum amb productes que durin més i siguin més fàcils de reparar i de reciclar. L'eurodiputat ha explicat als joves participants a la sessió que un dels aspectes més destacats d'aquests eixos d'actuació és que plantegen objectius obligatoris i infraccions per fer front als incompliments.

Preguntes formulades pels i les joves:

 • En quant temps calculen que les polítiques del Green Deal tinguin un impacte per solucionar o reduir el canvi climàtic?
 • Quin és el país més avançat en mesures per combatre el canvi climàtic? I vostè creu que és replicable?
 • Si mantenim l'actual model de consum, quines conseqüències pot tenir a llarg termini? Com podem fer perquè el consum sigui sostenible amb el pas dels anys?
 • Si seguim el model actual, es pot perdre molta biodiversitat amb el pas dels anys?
 • Les pandèmies poden afectar el medi ambient i viceversa?
 • Hi ha algun model de minimització d'ús d'energies fòssils en algun país que pogués aplicar-se a Catalunya?

  

Intervenció d'Andrés Medrano Muñoz

El regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha exposat totes les accions que ja està duent a terme l'Ajuntament per impulsar la transició ecològica a nivell local. "Com a ciutat volem ser molt ambiciosos, fa temps que hem apostat per la transició ecològica", ha dit l'edil, qui s'ha referit a tota la feina que s'està fent en matèria energètica des dels diferents àmbits d'actuació del projecte Rubí Brilla però també a les polítiques relacionades amb el medi natural, la qualitat de l'aire, el cicle de l'aigua, la reducció i gestió dels residus, i la mobilitat sostenible.

Medrano ha fet una crida a buscar un equilibri que protegeixi el planeta i el benestar dels seus habitants: "Tenim dues opcions: fer un futur sostenible per viure millor, per tenir millor salut i per sentir-nos millor, o bé saltar al buit, renunciar al que tenim ara, viure pitjor i ser més pobres".

Preguntes formulades pels joves i les joves:

 • Com podríem afrontar el canvi climàtic a Rubí?
 • Què podem fer perquè la societat s'uneixi en la defensa del medi ambient?
 • Quina seria la millor manera de fer que les escoles fossin sostenibles?
 • Podríem arribar a tenir el 100% d'energies renovables?
 • En quin any s'aconseguiria l'estalvi energètic proposat a Rubí?
 • La crisi climàtica pot afectar la salut, com ara la síndrome químic?
   
Intervenció d'Ana María Martínez Martínez

L'alcaldessa ha refermat el compromís de Rubí amb l'assoliment d'una Europa més sostenible i climàticament neutra: "Aspirem, de mà de socis estratègics com la ciutat de Laappenranta, actual capital verda europea, a contribuir activament que Europa compleixi l'objectiu que s'ha marcat en el Pacte Verd". Ana María Martínez Martínez ha manifestat que "en aquest tasca, els joves sou una peça fonamental. Nois i noies com vosaltres ja han demostrat el paper de lideratge que podeu jugar en la defensa del planeta." 

Al final de la sessió, Martínez ha agraït als joves la passió i l'interès demostrats durant el diàleg i els ha reconegut com un incentiu a l'hora de desenvolupar polítiques mediambientals ambicioses: "Si una cosa hem après avui és que, més enllà de les petites accions del dia a dia, els joves ens esteu reptant a les administracions públiques a afrontar canvis realment profunds."

Mira'n el vídeo:

      

Sessió del 18 de febrer


Els polítics participants en aquesta sessió han estat:

 • Ana María Martínez Martínez, alcaldessa de Rubí
 • Andrés Medrano Muñoz, regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal de Rubí
 • Moisés Rodríguez Cantón, regidor de Projecció de la Ciutat
 • Annabel Cuesta Fabre, regidora de Joventut
 • Víctor García Correas, regidor d'Infància i Educació
 • Javier López Fernández, eurodiputat al Parlament Europeu i membre de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària

En aquesta segona sessió, els i les joves dels instituts públics de Rubí i del Consell de l'Adolescència han tingut ocasió d'adreçar les seves preguntes i propostes als representants polítics en el marc d'una taula rodona.
   

Intervenció de Javier López Fernández

L'eurodiputat ha reflexionat sobre el significat del Pacte Verd Europeu: “Estem intentant que la nostra economia i la nostra societat deixi de dependre de les energies fòssils, especialment del petroli o del gas, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental i protegir la biodiversitat, que es veu danyada pel nostre model de creixement. Hem d’apostar per transformar la indústria i la mobilitat, per reformar els nostres habitatges per fer-los més eficients energèticament ─Rubí és referent en aquesta qüestió─ i per reformar les nostres fonts d’energia fent una aposta decidida per les energies netes i renovables”. Tot plegat, segons López Fernández, s’haurà de fer de la mà d’altres països i continents: “Serà com la carrera per arribar a la Lluna que va tenir lloc al segle XX, tot i que ara l’objectiu no serà viatjar a l’espai, sinó salvar la Terra. I una de les coses que veurem és que tot això té a veure amb la nostra de forma de viure i de conviure a les nostres ciutats”. Unes ciutats que, segons ha apuntat l’eurodiputat, hauran de ser més sostenibles, amb una mobilitat que prioritzi la circulació a peu, en bicicleta o en vehicle elèctric per sobre dels cotxes tradicionals; on es variïn les formes de treball, amb una major presència del teletreball; on no existeixi una especialització sectorial. “Les ciutats, en definitiva, hauran de ser més habitables, perquè el que està en risc és la nostra forma de viure”, ha dit durant la sessió. I ha assenyalat que, afortunadament, “les noves generacions estan molt conscienciades, perquè saben que el planeta depèn del que fem avui”.

  

Intervenció d'Ana María Martínez Martínez

L'alcaldessa ha fet referència a la primera sessió del projecte, quan “joves i polítics vam compartir quins són els pilars del Pacte Verd Europeu i el compromís que hi ha per fer-ho realitat, tant des de les institucions europees com des dels municipis. Perquè sí, des de l'àmbit local, també podem remar a favor de la transició ecològica. És més, sense les ciutats no hi ha canvi possible”. La primera edil ha assegurat estar plenament convençuda d’això i, en aquest sentit, ha recordat les paraules del regidor Andrés Medrano Muñoz, que en l’anterior sessió va exposar totes les accions que s’estan impulsant a nivell local per tenir un present i futur més verds, més sostenibles. “Mesures sobre eficiència energètica i energies renovables que s'estan duent a terme a través del projecte Rubí Brilla; però també relacionades amb el medi natural, la qualitat de l'aire, el cicle de l'aigua, la reducció i gestió dels residus, i la mobilitat sostenible”, ha comentat l’alcaldessa.


Durant la taula rodona, els i les joves han plantejat diverses preguntes als representants polítics municipals i europeus, com ara:

 • Quin impacte poden tenir els i les joves en la millora del medi ambient?
 • Com la Unió Europea pot abaratir i fer més accessible el vehicle elèctric?
 • Existeixen models de minimització d’usos de les energies fòssils que es puguin aplicar al nostre país?
 • Quina és l’afectació de les pandèmies sobre el medi ambient i a la inversa?
 • És possible aconseguir que el 100% de l’energia sigui renovable?

A banda de totes aquestes preguntes, també s’ha fet propostes, com ara la creació de jardins verticals ubicats en edificis públics que es puguin regar amb aigua aprofitada de la pluja.

Mira'n el vídeo:

   
A continuació, pots veure el vídeo resum de les dues sessions:

    
        

  Galeria de fotos de l'activitat

 

Documents relacionats

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0