Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí inicia l’actualització de l’agermanament amb el poble sahrauí Una delegació rubinenca visita aquests dies el Sàhara Occidental per reprendre els llaços de col·laboració a través de l’art i les persones joves https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí inicia l’actualització de l’agermanament amb el poble sahrauí

Una delegació rubinenca visita aquests dies el Sàhara Occidental per reprendre els llaços de col·laboració a través de l’art i les persones joves

La delegació a Rubí a l’escola d’art del Sáhara (foto: edRa).
La delegació a Rubí a l’escola d’art del Sáhara (foto: edRa)

L’Ajuntament de Rubí renovarà la relació d’agermanament amb el Sàhara Occidental a través de l’art i les persones joves. Amb aquesta intenció, una delegació de la ciutat formada per una tècnica de l’àmbit de polítiques de Ciutadania de l’Ajuntament de Rubí, la directora de l’Institut La Serreta i una professora de l’escola d’art i disseny edRa visita aquests dies el Sàhara amb dues representants de Tallers d’Art, Cultura i Creació (TACC), l’entitat que dinamitza el viatge. A través de la visita tècnica d’aquests dies, els diferents agents implicats en la reformulació de l’agermanament amb el poble sahrauí s’aproparan als campaments de refugiats i a la seva realitat. La comitiva passarà per Rabuni, Bojador, Guelta i Mariam i visitarà el Ministeri de Cultura, les escoles de cinema i art, centres de primària i secundària i la biblioteca. 

El projecte té la intenció d’implicar l’alumnat del Grau Superior d’Integració Social de La Serreta i vol donar continuïtat al treball que l’escola d’art i disseny edRa va iniciar amb l’exposició ‘Sàhara Visible’ que es va poder veure a El Celler com a resultat del treball transversal del curs 2018-2019. A més, vol establir línees d’intercanvi i col·laboració entre edRa i les escoles d’art i cinema dels campaments, desenvolupant la part de creació artística com a eina de sensibilització. La futura relació de Rubí amb el Sàhara es treballarà com fins ara amb l’entitat Rubí Solidari que està estretament vinculada a la realitat dels campaments.

L’any 1994, l’Ajuntament de Rubí, en col·laboració amb l’entitat Rubí Solidari primer i, amb Rubí amb el Poble Sahrauí després, va engegar un projecte d’agermanament amb la Daira de Guelta (Algèria). L’agermanament culminava l'intercanvi de la ciutat amb les entitats sahrauís i fomentava l’acollida de nens i nenes dels camps de refugiats durant l’estiu. Tot i que la relació d’agermanament va quedar inactiva, Rubí Solidari va recuperar fa dos anys la iniciativa ‘Vacances en Pau’ amb el suport de l’Ajuntament de Rubí.

El Pla Director de Cooperació per al Desenvolupament (PDCD) de Rubí per al període 2018-2020, que totes les forces polítiques del ple van aprovar el febrer de 2018, contempla reprendre el treball amb el Sàhara i recuperar el contacte iniciat amb l’agermanament. Amb aquest objectiu, una primera delegació de l’Ajuntament de Rubí ja va visitar els campaments de Tinduf l’any passat, de la mà del Fons Català de Cooperació, per tal de copsar la realitat de la zona i començar a dibuixar les polítiques de cooperació amb la zona.