Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un taller de costura promou la inserció laboral i la inclusió social de dones en situació de vulnerabilitat Els Serveis Socials de l'Ajuntament organitzen aquest espai formatiu i d'ajuda mútua, que es desenvolupa setmanalment a La Cruïlla Centre Cívic del Pinar https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un taller de costura promou la inserció laboral i la inclusió social de dones en situació de vulnerabilitat

Els Serveis Socials de l'Ajuntament organitzen aquest espai formatiu i d'ajuda mútua, que es desenvolupa setmanalment a La Cruïlla Centre Cívic del Pinar

Una desena de dones es troben cada dimarts a El Pinar per aprendre diferents tècniques de costura i patronatge (foto: Ajuntament de Rubí).
Una desena de dones es troben cada dimarts a El Pinar per aprendre diferents tècniques de costura i patronatge (foto: Ajuntament de Rubí)

Una desena de dones en diferents situacions d'especial vulnerabilitat participen en un taller de costura i patronatge organitzat pels Serveis Socials de l'Ajuntament. El projecte, que es desenvolupa a La Cruïlla Centre Cívic del Pinar, té com a objectiu facilitar la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social, alhora que els proporciona un espai de socialització i ajuda mútua.

El taller es va posar en marxa el 2019 arran de la demanda d'un grup de rubinenques que estaven en seguiment dels Serveis Socials municipals. Es tracta de dones que pateixen especial vulnerabilitat ja sigui perquè tenen pocs recursos econòmics, per manca d'habilitats i competències personals, per problemes greus de salut o perquè no disposen d'un habitatge digne. Totes aquestes circumstàncies els dificulten l'accés al mercat laboral i els generen baixa autoestima, desmotivació i dificultats en la cerca d'objectius personals, entre d'altres.

Aquesta acció formativa, amb una durada total de dos cursos lectius, es realitza tots els dimarts de 10 a 12 h a La Cruïlla Centre Cívic del Pinar. Durant aquestes dues hores setmanals, una professional s'encarrega d'ensenyar a les dones diferents tècniques de costura i patronatge que els serviran per arreglar peces de roba i per elaborar-ne de pròpies. El taller s'adapta als diferents nivells de les participants, algunes de les quals ja tenien una experiència bàsica, i els dona llibertat per treballar en aquells projectes que més il·lusió els fan.

Els beneficis d'aquest projecte són diversos i van molt més enllà dels purament laborals. El taller millora el grau d'accés a l'ocupació de dones en risc d'exclusió social, ja sigui en empreses o com a emprenedores autònomes, les dota d'un espai dins del mercat tèxtil local, les motiva per adquirir nous aprenentatges que s'han anat perdent i que els poden servir per economitzar costos i millorar la seva situació domèstica, i contribueix al reciclatge de perfils professionals recuperant oficis tradicionals dels quals hi ha actualment molta demanda. Però, a més, promou hàbits de vida saludable mitjançant l'educació de valors i rutines adquirides, fomenta estats anímics positius a través d'una activitat motivadora, ajuda a augmentar les habilitats relacionals i a evitar l'aïllament social, i ofereix un espai on aquestes dones poden ser protagonistes de les seves vides. La regidora de Serveis Socials i d'Igualtat, Yolanda Ferrer Polo, així ho ha destacat: "Estem treballant amb dones en situació d'atur de llarga durada que, gràcies a aquest taller, no només poden adquirir recursos per incorporar-se al mercat laboral, sinó que també estan guanyant autoestima i això és importantíssim. Aquest és un espai d'apoderament i d'ajuda mútua que ens permet abordar amb bons resultats situacions de marginació i soledat".

Un cop finalitzi el taller, al mes de juny, les participants rebran un certificat que els permetrà justificar aquest aprenentatge a l'hora de buscar una feina, per exemple.