Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’inicien les obres de construcció del nou equipament municipal de Sant Muç L’edifici, ideat per alumnes de l’ETSAV de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha estat guardonat amb diversos premis d’arquitectura https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

S’inicien les obres de construcció del nou equipament municipal de Sant Muç

L’edifici, ideat per alumnes de l’ETSAV de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha estat guardonat amb diversos premis d’arquitectura

'Ressò', un prototip d’edifici solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social, es construeix a Sant Muç (foto: ETSAV).
'Ressò', un prototip d’edifici solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social, es construeix a Sant Muç (foto: ETSAV)

L’Ajuntament de Rubí ha iniciat aquesta setmana les obres de construcció del prototip Ressò, dissenyat per alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Es tracta d’un prototip solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social que, un cop muntat, es convertirà en un nou equipament municipal per a la urbanització de Sant Muç.

Amb l'objectiu de donar resposta al context de crisi econòmica, social i mediambiental actual, l’equip de l’ETSAV va crear un prototip d'arquitectura sostenible per presentar-se al concurs Solar Decathlon 2014 que fomenta la rehabilitació social i energètica dels habitatges i fa replantejar-se la manera d’habitar de les persones. 

Ressò és un prototip de 150 m2 i 6 metres d’alçada que respon als principis d’equilibri i sostenibilitat ambiental, social i econòmica, amb una arquitectura de baix impacte ambiental, utilitzant materials de baix impacte i prioritzant els sistemes passius i bioclimàtics. Tant les estructures com els materials emprats en la construcció afavoreixen el baix consum energètic de l’edifici. Així, per exemple, Ressò està pensat per rendibilitzar al màxim la radiació solar a l’hivern i per evacuar-ne la calor a l’estiu.

Els alumnes de l’ETSAV van proposar al consistori rubinenc ubicar aquest prototip a la urbanització de Sant Muç amb l’objectiu d’estudiar l’impacte energètic que tindrà aquesta edificació en un entorn urbà real. La UPC ha cedit l’ús del prototip a l’Ajuntament, de forma gratuïta i durant 10 anys prorrogables, per tal que, a banda de la vessant acadèmica ─la UPC podrà utilitzar l’edifici per a actes científics i acadèmics─, el consistori pugui aprofitar l’espai com a dependències municipals.

Les obres de construcció del prototip han estat adjudicades a l’empresa EUROCATALANA Obres i Serveis SL per un import de 153.013,60 euros. El termini d’execució dels treballs, que a banda del muntatge del prototip també inclouen l’arranjament i tancament del solar i l’execució de les escomeses, és d’entre tres i quatre mesos. Abans d’alçar-se a Sant Muç, el prototip va ser construït prèviament a Versailles (França) pels propis alumnes, per tal de veure’n el seu funcionament. De fet, una dotzena d’aquests estudiants han estat contractats per la constructora per tal que puguin participar en el muntatge del prototip.

Un edifici premiat
El prototip Ressò ha guanyat diversos premis, entre ells, el primer premi d'Innovació, el primer premi d’Arquitectura i el tercer premi d’Urbanisme i Societat al Solar Decathlon Europe 2014. Es tracta d’un concurs internacional obert a universitats i institucions amb la finalitat de dissenyar i construir un prototip autosuficient que funcioni només amb energia solar i que incorpori les tecnologies necessàries que permetin la seva màxima eficiència energètica. El principal objectiu del certamen és millorar la transmissió del coneixement, investigació i experimentació en el camp de les energies renovables i, especialment, en la solar, exigint que el prototip presentat estigui relacionat amb un projecte urbanístic viable.

L’equip de l’ETSAV també va rebre una menció d’honor a la competició de projectes universitaris del World Sustainable Building 2014 (WSB14).