Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’activa en fase de l’Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya per vents El Comitè d’emergència per risc de ventades de l’Ajuntament de Rubí s’ha reunit aquest dijous per avaluar la situació https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/s2019activa-en-fase-de-l2019alerta-el-pla-de-proteccio-civil-de-catalunya-per-vents/@@images/image/preview

S’activa en fase de l’Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya per vents

El Comitè d’emergència per risc de ventades de l’Ajuntament de Rubí s’ha reunit aquest dijous per avaluar la situació
Mapa de la previsió de ventades (foto: Departament d'Interior).
Mapa de la previsió de ventades (foto: Departament d'Interior)

Davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per a les properes hores, s’ha activat la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per vents. El fenomen guanyarà intensitat al llarg d’aquest dijous, fins assolir el seu punt àlgid de matinada, i es mantindrà durant el matí de divendres, afectant de forma generalitzada totes les comarques del terç sud, litoral i prelitoral, incloses les de Barcelona.

Segons les informacions del SMC, s’esperen ratxes màximes de vent que superaran el llindar de 25 m/s (90 km/h) a partir d’aquest dijous al migdia.

El Comitè d’emergència municipal per risc de ventades de l’Ajuntament de Rubí, format per tècnics de diferents serveis i encapçalat pel tinent d’alcaldia responsable de l’Àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, s’ha reunit aquest dijous a primera hora per valorar la situació. Aquest migdia es tornarà a trobar i donarà a conèixer les accions previstes a Rubí per fer front a l’episodi de vent intens.

Des de l’Ajuntament es recomana a la població que, per a qualsevol incidència relacionada amb el temporal, truqui la Policia Local (092) o al telèfon d’emergències 112. El Consistori també aconsella seguir tota la informació sobre el fenomen a través de Ràdio Rubí, ja sigui al 99.7 FM o al web www.radiorubi.fm

Davant del risc de vent, el Departament d'Interior de la Generalitat recorda a la ciutadania la necessitat de prendre algunes precaucions:

Si sou a casa

 • Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
 • Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Si sou a l'exterior

 • Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
 • No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
 • Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.
 • Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir

 • Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
 • Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
 • Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
 • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure

 • Aneu amb compte en practicar esports a l’aire lliure.
 • En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
 • Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
 • A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d’allaus.