Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí tindrà una guia contra el maltractament a les persones grans El 15 de juny és el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa i, coincidint amb aquesta efemèride, el Consell Consultiu de la Gent Gran de Rubí ha fet públic un manifest que demana millorar i recuperar els drets socials de les persones grans https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí tindrà una guia contra el maltractament a les persones grans

El 15 de juny és el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa i, coincidint amb aquesta efemèride, el Consell Consultiu de la Gent Gran de Rubí ha fet públic un manifest que demana millorar i recuperar els drets socials de les persones grans

Rubí tindrà una guia contra el maltractament a les persones grans.

L’Ajuntament de Rubí treballa en l’elaboració d’una Guia Local per fer front als maltractaments de les persones grans, en la que han participat tècniques de serveis socials i diferents professionals de diferents serveis i entitats que treballen en l’atenció a les persones grans de Rubí. El document s’adreça a les persones grans i el seu entorn i descriu les diferents formes en què es pot presentar el maltractament: econòmic, físic, psicològic o emocional, sexual, per negligència, abandó i altres vulneracions. També facilita eines per a la seva detecció i abordatge.

El maltractament a les persones grans va associat al silenci de les víctimes, que són un col·lectiu especialment vulnerable. Per la por, per l’aïllament social, per falta de consciència o per tenir un deteriorament cognitiu ... les víctimes callen. Per això el maltractament a les persones grans és especialment cruel i difícil de detectar. Creiem que la guia que estem elaborant facilitarà la detecció d’aquests casos i ens ajudarà a defensar els drets de la nostra gent gran”, diu l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

L’Ajuntament de Rubí aborda la detecció del maltractament a les persones grans a través dels Serveis Socials Bàsics mitjançant la intervenció professional de l’equip tècnic del Programa de Gent Gran i Dependència. La ciutat disposa també d’un grup de treball estable de professionals municipals que intervenen en possibles casos de maltractaments a persones grans que inclou dues tècniques de l'equip de persones grans i dependència.

Els objectius d’aquest grup són informar i sensibilitzar als equips professionals sobre temes relacionats amb situacions de maltractaments; formar per a la gestió de situacions de maltractaments; promoure l'intercanvi de bones pràctiques entre els equips professionals municipals; generar coneixement compartit i elaborar documents consensuats i iniciar accions que suposin innovació en les intervencions contra els maltractaments a les persones grans. El maltractament de les persones grans afecta escala mundial i suposa un impacte molt important quant a la salut i la preservació dels drets humans d’aquest col·lectiu.

Manifest del Consell Consultiu de la Gent Gran

L’Assemblea General de les Nacions Unides ha designat el 15 de juny com el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa. Coincidint amb aquesta efemèride, el Consell Consultiu de la Gent Gran de Rubí ha fet públic un manifest que demana millorar i recuperar els drets socials de les persones grans i mesures concretes per evitar la marginació, l’aïllament i la solitud no volguda.

El text aposta per una “una xarxa sanitària, educativa i cultural que ens permeti enriquir i participar en tots els esdeveniments, tant de caràcter institucional com ciutadà; que ens impliqui i garanteixi els elements socials adequats per evitar, tant la solitud no volguda com la marginació de la persona gran”.

El Consell afirma que el col·lectiu de la gent gran està pagant les conseqüències de la crisi econòmica i social i creu que això  pot reduir el seu “poder adquisitiu i nivell participatiu com una manca més que incideix a agreujar el maltractament envers la nostra condició de gent gran”.