Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí s’adhereix a la Declaració de Sabadell per la millora de la qualitat de l’aire Els municipis que s’han sumat a la iniciativa reclamen un gran pacte amb la Generalitat de Catalunya, amb mesures urgents i eficients, on el món local hi tingui un paper rellevant https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí s’adhereix a la Declaració de Sabadell per la millora de la qualitat de l’aire

Els municipis que s’han sumat a la iniciativa reclamen un gran pacte amb la Generalitat de Catalunya, amb mesures urgents i eficients, on el món local hi tingui un paper rellevant

Estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica a Ca n’Oriol (foto: Ajuntament de Rubí - Ramon Vilalta).
Estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica a Ca n’Oriol (foto: Ajuntament de Rubí - Ramon Vilalta)

Rubí i un total de 61 ajuntaments i altres ens municipals representants del món local s’han adherit a la Declaració de Sabadell, per un acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire. Tenint en compte que la contaminació de l’aire no té fronteres i que demana una resposta conjunta, els municipis reivindiquen el seu paper com a actors clau per buscar solucions a la crisi climàtica.

A la Declaració de Sabadell s’exposa que la contaminació atmosfèrica té efectes perjudicials directes i greus sobre  la salut de les persones, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i que el canvi climàtic és una altra problemàtica greu vinculada a l’emissió de  gasos amb efecte d’hivernacle derivada del trànsit rodat i altres activitats humanes. La declaració també assenyala com a preocupant que, a Catalunya, determinades zones densament poblades superin els nivells d’òxids de nitrogen (NOx) i de partícules (PM10), i que en altres zones del país els nivells d’ozó també siguin elevats.

Els municipis signants reivindiquen el seu paper com a actors clau de les crisis climàtica i de la contaminació de l’aire, recordant que, des de fa anys, desenvolupen les actuacions de mitigació de les emissions que es deriven del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia. Paral·lelament a la Declaració de Sabadell, de caràcter nacional, Rubí també s’ha adherit al Pla d’Acció Supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental.

Per tot això, els municipis signants apel·len al Govern de la Generalitat de Catalunya i a les administracions supramunicipals i reivindiquen un gran acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire, amb mesures urgents i eficients, on el món local hi tingui un paper rellevant.

 

Compromisos

Els ajuntaments es comprometen a adoptar mesures fermes per millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions, i a impulsar accions concretes i urgents en els àmbits de la planificació urbana, el disseny d’infraestructures i d’equipaments públics sostenibles i una gestió de l’entorn urbà que tinguin en consideració la salut pública i la seva relació amb la qualitat de l’aire.

També fan seu el compromís de promoure la pacificació de la mobilitat urbana privada, una mobilitat que redueixi les emissions, amb la millora dels transport públic urbà i interurbà, amb la promoció dels vehicles elèctrics i els desplaçaments a peu o amb bicicleta. Justament aquesta setmana, l’Ajuntament de Rubí ha presentat el Pla director de la bicicleta i dels vehicles de mobilitat personal (VMP) 2021-2027.

Finalment es comprometen a promoure el seguiment, avaluació i control de contaminants atmosfèrics locals, a promoure una transició decidida cap a les energies netes i renovables, a informar i conscienciar la ciutadania sobre la qualitat de l’aire i l’impacte de la contaminació atmosfèrica en la salut, promoure la seva participació efectiva en les accions que cal portar a terme, i incorporar criteris de gestió i millora de la qualitat de l’aire en els instruments de fiscalitat municipal.

L’adhesió de Rubí a la Declaració de Sabadell es va fer efectiva al 2n Congrés de Qualitat de l’Aire, celebrat recentment a la cocapital vallesana, al qual hi va assistir el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.