Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí recorda amb una exposició els darrers anys del franquisme i la transició La mostra “Rubí 1962-1978. De la dictadura a la democràcia” s’inaugurarà aquest dijous al Museu Municipal Castell https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/rubi-recorda-amb-una-exposicio-els-darrers-anys-del-franquisme-i-la-transicio/@@images/image/preview

Rubí recorda amb una exposició els darrers anys del franquisme i la transició

La mostra “Rubí 1962-1978. De la dictadura a la democràcia” s’inaugurarà aquest dijous al Museu Municipal Castell
Una de les fotografies de Josep M. Roset que es podran veure a la mostra.
Una de les fotografies de Josep M. Roset que es podran veure a la mostra

El Museu Municipal Castell (MMUC) inaugurarà el proper dijous 20 de novembre l’exposició Rubí 1962-1978. De la dictadura a la democràcia, fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Rubí i el Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La mostra, que es podrà veure fins al mes de febrer, repassa a través de fotografies i altres documents històrics com es van viure a la ciutat els darrers anys del franquisme i la transició.

Aquesta ambiciosa exposició dóna continuïtat als treballs de recerca iniciats amb motiu del 50è aniversari de la Rierada. Seguint la mateixa línia, a l’hora de donar forma al projecte, l’historiador Pere Ysàs i el seu equip del CEFID han treballat directament amb els testimonis vius, a banda dels arxius i les hemeroteques. També com en el cas de la Rierada, la mostra es complementa amb un audiovisual en què diversos personatges de l’època expliquen en primera persona les seves experiències.

Rubí 1962-1978. De la dictadura a la democràcia representa una visió general dels importants canvis polítics que es van viure durant aquest període però des d’un punt de vista local, fet que la converteix en una mostra singular. El gruix de l’exposició està dividit en sis apartats: El Rubí franquista, Creixements i desequilibris, Una cultura crítica, La “subversió”, La mobilització rupturista i La configuració de la democràcia. En ells es repassen episodis com ara la vaga del 1971 a l’empresa Josa, les manifestacions per l’amnistia o les primeres eleccions democràtiques, entre d’altres.

Tot aquest material es completa amb una segona exposició dedicada de manera monogràfica al Grup 64, impulsat per diversos rubinencs i rubinenques que volien fer cultura lliure i que ràpidament va ser represaliat pel franquisme. Dins el MMUC, es podrà visitar una recreació de la mostra que va organitzar aquest grup durant la Festa Major del 64, amb diverses obres de l’època.

L’exposició Rubí 1962-1978. De la dictadura a la democràcia serà inaugurada per l’alcaldessa, Carme García, el proper dijous a les 19.30 h. L’acte comptarà amb la presència de l’historiador Pere Ysàs, així com dels testimonis entrevistats i dels membres vius del Grup 64, entre d’altres.

El MMUC ha previst visites guiades a la mostra per a centres educatius i altres grups. També s’ha editat un extens catàleg amb informació detallada sobre els continguts de l’exposició.